Linkuri accesibilitate

La moara aşteptărilor anului electoral


Igor Boţan
Igor Boţan

Igor Boțan: „Cetățenii trebuie probabil să le amintească politicienilor de la guvernare că au niște promisiuni care, pentru început, trebuie onorate, înainte de a genera noi așteptări.”



Igor Boțan: „Anul 2014 este un an electoral, de aceea, clasa politică, liderii principalelor partide politice s-au și apucat să genereze evenimente care, la rândul lor, trebuie să genereze așteptări din partea alegătorilor. Este un lucru absolut firesc. Atâta timp cât politicienii nu strigă: „Votați formațiunea noastră!”, cred că este perfect legal ca să se lanseze în astfel de activități.”

Europa Liberă: Pe de altă parte, ei deturnează astfel, din start, discuția de la promisiuni realiste iar spre subiecte generice.

Igor Boțan: „Este adevărat, dar există mass-media, există cetățenii care trebuie, probabil, în limitele competențelor, dacă ne referim la mass-media, să le amintească politicienilor care sunt la guvernare că au niște promisiuni care, pentru început, trebuie onorate, înainte de a genera noi așteptări din partea cetățenilor.”

Europa Liberă: Dar oficial nu ai cum să le ceri socoteală pentru că există Codul Electoral care spune: uite, acesta e segmentul de timp prevăzut pentru așa ceva.

Igor Boțan: „Evoluțiile pozitive, care totuși au avut loc, în ultimii patru ani de zile, tocmai le permit jurnaliștilor și cetățenilor să le ceară socoteală. Pentru că integrarea europeană a introdus un element foarte pozitiv: planurile de acțiuni pentru implementarea promisiunilor guvernului, promisiunilor electorale. Dacă deschidem aceste planuri de acțiuni, putem să invocăm reușitele și nereușitele guvernanților.”

Europa Liberă: Totuși, partidele se bat sau vor lupta pentru anumite segmente de electorat, în baza unor criterii mai mult sau mai puțin principiale, cum ar fi modul de alegere a viitorilor deputați – știm că democrații pledează pentru un sistem mixt și, iată, mai nou, liderul Partidului Liberal Democrat a anunțat că are rezerve față de acest model – sau pe denumirea limbii care, grație intervenției la Curtea Constituțională, semnată de liberi, trebuie să fie deja limba română cu definiția constituțională în spate, sau pe subiecte tradiționale: reglementarea transnistreană, atitudinea față de România etc., etc.

Igor Boțan: „Sunt doar câteva exemple pe care le-ați invocat. De fapt, cunoaștem foarte bine care este comportamentul clasei politice din Republica Moldova. Vor utiliza, așa cum spuneți și dumneavoastră, matricele care s-au creat, datorită clivajelor din societatea noastră și datorită noilor evenimente care marchează viața politică atât în țara noastră, cât și în regiune. Mă refer și la impactul pe care îl pot avea evenimentele din Ucraina asupra Republicii Moldova. Mă refer, de asemenea, la inițiativa președintelui României, Traian Băsescu. Sunt un șir de lucruri care de pe acum încep a fi promovate de o manieră sau alta de către politicieni tocmai pentru a genera noi speranțe ale alegătorilor. Partidele de la guvernare, care controlează anumite ministere, vor – și deja au început să facă acest lucru – scoate în evidență lucrurile pozitive pe care le-au obținut. Dacă ne referim, mergem mai departe și vedem cum se comportă, de exemplu, Partidul Liberal, care, iată că, insistă asupra planului unionist al președintelui Băsescu. Dacă ne referim la opoziție, de asemenea, nu cedează, iată, a început anul nou și opoziția a avut trei ocazii pentru a se manifesta: în apărarea jurnaliștilor, împotriva modificării Codului Electoral și, iată, foarte interesantă inițiativa de susținere a referendumurilor din Găgăuzia.”

Europa Liberă: Contrar intransigenților de care dădea dovadă Voronin, în timpul guvernării.

Igor Boțan: „Și contrar intereselor Partidului Comuniștilor. Pentru că toată lumea înțelege că Mihail Formuzal își construiește platforma care va dori să cucerească un segment din segmentul Partidului Comuniștilor. Iar Partidul Comuniștilor, susținând referendumul din Găgăuzia, probabil, încă nu a înțeles că va avea impact acest eveniment și asupra scorului electoral al Partidului Comuniștilor care va trebui cumva să fie partajat cu platforma Partidului Regiunilor lui Mihail Formuzal.”

Europa Liberă: Adică vedem că fiecare formațiune are un cal de bătaie pe care îl va exploata din răsputeri. Dar există și un punct convergent, tehnic mai curând – data alegerilor parlamentare.”

Igor Boțan: „În noiembrie 2014, mă refer la data de 30 noiembrie, este prima zi de duminică, după expirarea mandatului de patru ani al Parlamentului și este prima zi în care pot legal fi organizate alegerile parlamentare, după expirarea mandatului de patru ani. Cea mai îndepărtată este data de 28 februarie 2015, este o zi de sâmbătă, legea permite și am avut și experiența anului 2009.”

Europa Liberă: Dar aceasta înseamnă să bată drumurile, pe timp de iarnă.

Igor Boțan: „Am văzut care a fost reacția liderului Partidului Liberal Democrat, domnul Vlad Filat, care a invocat aceleași argumente la care vă referiți, că ar fi o greșeală să intrăm în iarnă într-o campanie electorală.”

Europa Liberă: Dar aceasta ar conveni tuturor, să nu facă campanie pe timp de iarnă. Pe de altă parte, campania mutată în toamnă ar însemna că se încuie Parlamentul și toată lumea pleacă la recoltat voturi.

Igor Boțan: „Calculul aici are și plusuri, și minusuri. Dacă alegerile vor fi fixate pentru 30 noiembrie, ar însemna că startul campaniei electorale trebuie să fie dat până la 30 septembrie. Până la această dată, ar fi de dorit să fie semnat Acordul de Asociere dintre Republica Moldova și Comisia Europeană, iar Republica Moldova chiar să reușească să ratifice acest Acord. Dacă va fi un an agricol reușit, dacă construcțiile de drumuri, de edificii care au fost promise vor avea loc, în termenele prevăzute, dacă va fi obținut regimul liberalizat de vize pentru cetățenii Republicii Moldova, dacă va fi semnat Acordul de Asociere și chiar parafat, cred că actuala coaliție ar putea intra în campanie electorală, cu speranțe că se mai pot menține.”

Europa Liberă: Dar aceasta le convine și comuniștilor, să aibă timp prielnic, condiții prielnice.

Igor Boțan: „Sigur că, Partidului Comuniștilor, după ceea ce s-a întâmplat, în ultimii doi ani de zile, i-ar trebui să aibă, în primul rând, acces la mass-media pentru a-și promova ideile. Dar așteptările ar putea fi pesimiste și pentru Partidul Comuniștilor. Așa cum vă spuneam, nu se știe cum va arăta Mihail Formuzal și Partidul Regiunilor, după acest referendum, dacă nu va rupe din Partidul Comuniștilor.”

Europa Liberă: Mai există formațiuni care vor să ciupească din electoratul lor.

Igor Boțan: „Sigur. Dar nu trebuie să uităm că și pe segmentul de dreapta există multe fracturi. Va depinde foarte mult de modul în care se vor comporta partidele de la guvernare și modul în care va răspunde partidul de opoziție, Partidul Comuniștilor.”

Europa Liberă: Dar sunteți de acord că este singurul punct de convergență deocamdată în care partidele ar putea conveni?

Igor Boțan: „Da, este un punct de convergență și cu o majoritate confortabilă. Da, aici există convergență.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG