Linkuri accesibilitate

Ucraina: între perspectiva unor compromisuri politice și război civil


Interviu dimineții cu analistul politic Oazu Nantoi.



Luarea cu asalt a mai multor administraţii orăşeneşti de către protestatari şi radicalizarea în general a protestelor - doua evoluţii din ultimele zile în Ucraina care au împins puterea spre un pas fără precedent - preşedintele Viktor Ianukovici le-a propus liderilor opoziţiei să împartă puterea în executiv. Aceştia aparent au refuzat oferta, înaintând în schimb condiţii proprii. Suntem la
ora concluziilor astăzi, în urma acestor evoluţii, cu analistul politic de la Chişinău, Oazu Nantoi.


Europa Liberă: Aşadar, dle Nantoi, protestele au devenit violente de tot în ultima săptămână în Ucraina, după ce puterea a încercat să le interzică prin lege. Au urmat asedii încununate cu succes ale administraţiilor în mai multe oraşe, apoi o ofertă din partea puterii către opoziţie şi un refuz al acesteia de a o accepta. Încotro, din punctul Dvs. de vedere, se îndreaptă lucrurile şi unde se poate ajunge?

Oazu Nantoi:
„Unde se poate ajunge există mai multe scenarii şi totul depinde de capacitatea clasei politice ucrainene de a atinge un compromis real, nu declarativ si a evita scenariile cele mai sumbre.

Scenariul cel mai sumbru este degradarea situaţiei, default Ucrainei, haos şi elemente de război civil în centrul Europei, cu dezbinarea ţării în vest şi est. Însă eu nu cred că acest scenariu este probabil la momentul actual. A intervenit biserica naţională ucraineană care şi-a oferit rolul de mediator. Sigur că Rusia nu doreşte ca situaţia să evalueze într-un asemenea mod, ţinând cont de intenţiile iniţiale ale lui Putin de a vedea Ucraina în sfera de influenţă a Rusiei. Şi UE probabil aşteaptă să fie invitată în calitate de mediator pentru ca să aibă loc nişte negocieri constructive.

Deocamdată, oferta făcută de preşedintele Victor Ianukovici opoziţiei şi anume ca domnul Iaţeniuc să devină prim-ministru, iar domnul Klitciko - viceprim-ministru pe probleme umanitare provoacă zâmbete ironice. Am telefonat unor cunoscuţi de-ai mei de pe Euromaidan şi ei spun că aceasta este o „ofertă otrăvită”, nu este o propunere serioasă.

Situaţia se complică din cauza faptului că Ianukovici nu este gata să demisioneze şi să fie anunţate alegeri prezidenţiale anticipate, pe când alegerile prezidenţiale ordinare în Ucraina urmează să aibă loc, primul tur, în ziua de 29 martie 2015. Adică, încă un an de zile ceva trebuie să făcut cu situaţia în ţară şi cu atingerea unui compromis, repet, deoarece Ucraina balansează inclusiv în pragul default-ului şi supravieţuieşte graţie suportului financiar al Federaţiei Ruse. Aşa că lucrurile sunt încurcate rău de tot şi este greu de presupus azi cum va arăta situaţia într-o lună de exemplu.”

Europa Liberă: Rămânând la capitolul scenarii de viitor, se aud voci, mai ales din exteriorul Ucrainei, care avansează scenarii de dezintegrare a Ucrainei. În ce măsură trebuie luate în calcul astfel de evoluţii ?

Oazu Nantoi:
„Eu consider că clasa politică din Ucraina trebuie să înţeleagă că aceste scenarii nu sunt imposibile, dacă ei nu vor demonstra societăţii că sunt gata să se aşeze la masa de negocieri în cadrul unei mese rotunde naţionale şi să discute la modul serios cum de ieşit din situaţia creată. Sigur că Ianukovici se află într-o situaţie extrem de dificilă. El este cel căruia i s-a luat victoria în urma revoluţiei Oranj, el este cel care acum probabil a mers la înţelegere cu Putin pentru a-şi spori şansele să fie reales în 2015 şi acum lui i se cere ca el să demisioneze.

Însă, repet, situaţia este atât de gravă, este evident că ea alunecă în haos şi că administraţia centrală pierde controlul asupra ţării în ansamblu, în regiuni au loc confruntări violente între adepţii şi oponenţii lui Ianukovici, între cei care se revoltă şi forţele de interne, au apărut jertfe în condiţii neclare – tot ce este tipic pentru degradarea situaţiei, pentru haos, pentru alunecarea în starea care poate fi numită elemente de război civil. Aici nu pot fi atinse soluţii confortabile pentru cineva. Aici se cer soluţii extrem de responsabile şi nu sunt sigur că clasa politică din Ucraina este conştientă că inclusiv Victor Ianukovici, Partidul Regiunilor sunt gata să meargă la asemenea compromisuri.”

Europa Liberă: Au avut loc negocieri intre opoziţie si putere. Opoziţia poate, din punctul Dvs. de vedere, obţine ceea ce-şi doreşte şi vorbim aici despre schimbarea Constituţiei, eliberarea deţinuţilor politici, inclusiv a Iuliei Timoşenko şi alte condiţii pe care le-a înaintat opoziţia?

Oazu Nantoi:
„Ucraina este o ţară instabilă. Deoarece după cum aţi menţionat atunci când a avut loc revoluţia oranj a fost modificată Constituţia, de dragul atingerii compromisului. Pe urmă Victor Ianukovici a găsit un şiretlic juridic şi a renunţat la aceste modificări restabilindu-şi atribuţiile în deplină măsură, ceea ce practic i-a permis lui să renunţe în condiţii obscure la semnarea acordului de asociere la UE şi în condiţii obscure să atingă acele înţelegeri cu Vladimir Putin, despre conţinutul cărora cred că noi nu degrabă vom afla.

UE monitorizează situaţia, UE este acel arbitru, acel jucător care i-a cerut lui Victor Ianukovici eliberarea Iuliei Timoşenko, ceea ce deloc nu-l încânta pe Ianukovici în perspectiva alegerilor din martie 2015, însă Ianukovici pierde controlul asupra situaţiei şi el nu poate să nu înţeleagă acest lucru.

Eu cred că totuşi se va ajunge la apariţia mediatorilor, probabil asta ar putea fi UE şi Rusia, dar care va fi soluţia juridică ca să-i calmeze pe oamenii din stradă, să fie oprite actele de violenţă, ca şi puterea şi opoziţia să accepte scenariile de depăşire a crizei, acum este extrem de dificil de presupus.”

Europa Liberă: Totul a început cu refuzul lui Ianukovici de a semna Acordul de Asociere la UE. Acum semnarea acordului este o condiţia a opoziţiei. Mai credeţi posibilă semnarea Acordului de Asociere cu UE, cu Ianukovici la putere?

Oazu Nantoi:
„Eu nu exclud, dar asta numai şi numai cu condiţia că Ianukovici va reuşi să întoarcă situaţia sub control, ceea ce practic la moment arată aproape imposibil. Nici nu vreau să discut posibilitatea introducerii stării de urgenţă şi utilizarea forţei împotriva protestatarilor. În aşa situaţie vor fi nu câteva cadavre, ci sute, chiar mii de cadavre. Ianukovici va fi izolat de comunitatea internaţională şi asta va fi sfârşitul lui politic.”

Europa Liberă: În comentariile, nu neapărat poate foarte serioase, se invocă mereu ca un fel de situaţie limită Jocurile Olimpice, că după aceste jocuri Rusia ar putea să devină mai activă. Din punctul Dvs. de vedere, ce se poate întâmpla după Jocurile Olimpice?

Oazu Nantoi:
„Eu cred că Jocurile Olimpice şi ceea ce se întâmplă în Ucraina nu sunt chiar legate din simplul motiv că Ucraina şi Rusia sunt ţări vecine şi dacă mergem pe linia conspirologiei şi presupunem că Rusia joacă un rol nefast, atunci Rusia oricând are mână liberă să trimită provocatori sau consilieri lui Ianukovici şi să influenţeze mersul situaţiei.

Totuşi, Ucraina nu este Georgia şi aici nu e cazul să ne aşteptăm la asemenea intervenţii din partea Rusiei. Jocurile Olimpice mai mult constituie un simbol pentru Republica Moldova, deoarece, după încheierea Jocurilor Olimpice, Federaţia Rusă ar putea să se apuce de capul nostru mult mai dur, ceea ce este destul de probabil ţinând cont de faptul că Rusia nu a dorit ca Ucraina să semneze Acordul de Asociere cu UE şi Rusia nu doreşte ca Republica Moldova să realizeze acest pas.

De aceea Jocurile Olimpice sunt mai mult pentru noi aşa un moment limită, iar în cazul Ucrainei eu totuşi consider că Putin nu va îndrăzni să intervină tot așa de deschis şi brutal cum s-a întâmplat în cazul Georgiei. Aici se cere un compromis.”

Europa Liberă: Cu mare regret trebuie să constatăm, a câta oară, dle Nantoi, că cetăţeanul moldovean are puţine surse de informare în aceste zile ca să-şi creeze o imagine corectă despre întâmplările din statul din imediata vecinătate estică. Spaţiul informaţional moldovenesc este aşa cum este. Câteva buletine de ştiri pe care le-am văzut eu, de exemplu, zilele acestea la posturile ruseşti de televiziune mi-au lăsat din nou un gust amar. „Boeviki”, „Radikalî”, „naţionalistî” sunt cuvintele cheie cu care se raportează aceste televiziuni la protestatarii din ţara vecină. De aceea am să vă rog să ne spuneţi cât de întemeiate vi se par ideile acestea care se acreditează foarte activ: că e vorba despre radicali, de naţionalişti?

Oazu Nantoi:
„În asemenea procese care iau amploare astăzi în Ucraina cu certitudine sunt implicaţi nu numai îngeri. Este şi elementul criminal şi să nu uităm că, din punctul de vedere al Federaţiei Ruse, în Ucraina de vest sunt mai mulţi adepţi ai lui Stepan Bandera, să nu uităm că încă în anii '50 în Ucraina erau detaşamente de luptători ai Ucrainei independente, care cu arma în mână luptau împotriva puterii sovietice. De aceea este inutil să ne aşteptăm la aprecieri obiective şi echidistante din partea comentatorilor, majorităţii absolute a comentatorilor ruşi şi mass-mediei ruse…”

Europa Liberă: Ce trebuie însă să priceapă telespectatorul moldovean din ceea ce vede la televizor?

Oazu Nantoi:
„Telespectatorul moldovean este condamnat să perceapă lumea prin intermediul canalelor de televiziune din Federaţia Rusă, deoarece în spaţiul nostru informaţional, iată de exemplu în pachetul meu Sun TV este un singur canal ucrainean Inter Plus şi acela, când l-am menţionat prietenului meu de la Kiev, am auzit drept răspuns un râs sarcastic. Asta cum ar fi fost la noi NIT în raport cu integrarea europeană.

De aceea cetăţeanul moldovean trebuie să aibă Internet, trebuie să caute acces la site-urile din Ucraina, ele sunt multe, inclusiv în limbă rusă. Mie mi-i mai uşor, pentru că ştiu limba ucraineană, dar nu pot să le cer oamenilor să înveţe peste noapte această limbă, şi să încerce să-şi creeze propria viziune, fără a da crezare politologilor angajaţi în special din partea Kremlinului.”

Europa Liberă: Tot in aceasta săptămâna liderii opoziţiei s-au întâlnit cu comisarul european pentru extindere, Štefan Füle. Ce ar putea face UE pentru Ucraina? Se vorbeşte mult despre sancţiuni. Ce va urma totuşi?

Oazu Nantoi:
„Dacă aveţi în vedere sancţiuni împotriva administraţiei Ianukovici, apoi aceste eventuale sancţiuni nu rezolvă nimic. Singura cale de depăşire a crizei, cu păstrarea statului integru, cu menţinerea situaţiei sub control şi cu găsirea unor soluţii politice este dialogul, un dialog dur cu mediatorii cu autoritate, repet biserica s-a oferit în calitate de mediator, probabil comunitatea internaţională şi Federaţia Rusă vor accepta, dar aici nu putem merge pe linia că cineva învinge, iar cineva pierde. Va pierde Putin, va câştiga UE, sau invers. UE nu este un actor geopolitic şi nu din iniţiativa UE Parteneriatul Estic s-a transformat în concurenţă a proiectelor geopolitice. UE nu putea să-i ofere lui Ianucovici acel suport financiar pe care el l-a obţinut în condiţii neclare din partea lui Putin. De aceea aici nu putem să mergem pe linia căutării învingătorilor şi perdanţilor. Aici trebuie de salvat situaţia, iar anii ce vor urma vor da răspunsul la celelalte întrebări.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:15:00 0:00
Link direct
XS
SM
MD
LG