Linkuri accesibilitate

„Liderii găgăuzi invocă declaraţiile unioniste ale lui Băsescu, deşi au pornit să lupte împotriva denumirii „limba română” (Ziarul Național)


„Peisajul politic din Republica Moldova” (O. Țîcu/Timpul).




Cele mai multe comentarii din presa de astăzi, printre ele două din „Ziarul Naţional” şi un al treilea de pe un portal proaspăt creat platforma.md, se referă la referendumurile găgăuze.

Profesorului Lilian Negură i se pare că greşelile care au dus la ireversibilitatea acestor demersuri le aparţine democraților moldoveni şi acestea ar consta în atitudinea adoptată de elitele politice de la Chişinău care se consideră superioare față de poporul pe care îl conduc. Acestea au o anumită neîncredere față de capacitatea propriului popor de a lua decizii „corecte”, considerându-l îndoctrinat, conservator, rigid și manipulat, nuanţează autorul.

Petru Bogatu scrie că i-a huiduit chiar în gând pe premierul Iurie Leancă şi pe preşedintele Parlamentului Igor Corman, pentru că încearcă să împiedice din fuga calului desfăşurarea referendumurilor ilegale din autonomia găgăuză. Au întârziat însă lamentabil, crede Bogatu, iar relaţia centrului cu regiunea sudică este, potrivit lui, o mostră de comunicare catastrofală şi de capacitate de reacţie anemică. Mai cu seamă că totul era previzibil. Intenţiile Kremlinului nu sunt demult un secret al lui Polichinelle”. Totuşi autorul consideră că „toate uneltirile vor rămâne, însă, o furtună într-un pahar cu apă”. Cu condiţia ca autorităţile centrale să nu-şi piardă capul, să dialogheze, să acţioneze cu anticipaţie şi să nu muşte nada întinsă de provocatori.

Editorialistul Nicolae Negru observă că „liderii găgăuzi invocă declaraţiile unioniste ale lui Băsescu, deşi au pornit să lupte împotriva denumirii „limba română” şi să fluture steagul separatismului cu mult înainte de a se pronunţa preşedintele României la tema unirii”. „În mod evident, găgăuzii nu par dispuşi să accepte istoria noastră aşa cum este ea, să încerce să înţeleagă complexitatea relaţiei cu Bucureştiul, că aceasta nu poate fi rectilinie, „sterilizată” de sentimente. Pe de altă parte, Chişinăul trebuie să-şi păstreze calmul şi să încerce să dialogheze cu găgăuzii în mod direct. Să meargă în localităţile Autonomiei. S-ar putea ca simplii cetățeni să fie mai raționali decât politicienii locali”, opinează editorialistul de la Ziarul Național.

Într-un articol publicat de portalul de limbă rusă „Puls”, afiliat PCRM, concluzia după recenta vizită la Comrat a premierului Leancă şi speakerului Corman este următoarea: „Cu siguranţă ziua de muncă a fost irosită degeaba: discuţia cu elita găgăuză a eşuat. Aici se sprijină şi se va sprijini cursul spre consolidarea autonomiei şi extinderea relaţiilor cu Rusia”.

Un articol din „Adevărul” se referă la ancheta CNA pe numele conducătorului de la Spitalul Republican suspectat că a desfăşurat teste clinice ilegale pe pacienţi. Procurorii Anticorupție audiază sute de pacienți pentru a vedea dacă au habar că au fost supuși testelor clinice, precizează autorul.

Tot „Adevărul” publică un interviu comentat cu Valeriu Pleşca, avocatul care a reprezentat timp de aproape cinci ani în instanţă familia tânărului Valeriu Boboc, omorât în noaptea protestelor din aprilie 2009. Avocatul se declară surprins de recenta sentinţa prin care singurul inculpat în acest dosar a fost achitat: „Aşa e Justiţia noastră”. „Sentinţa pare […] să fie o copie a pledoariei avocatului inculpatului. Am dubii că judecătorul a citit ce este scris în sentinţa pe care a semnat-o. Documentul conţine şi date eronate, care contravin materialelor dosarului ”, a apreciat avocatul.

Istoricul şi analistul politic Octavian Ţîcu publică în „Timpul” primul dintr-un serial de zece articole intitulat „Peisajul politic din Republica Moldova”. După cum menţionează autorul, „evaluarea empirică şi teoretică a procesului de apariţie şi evoluţie a vieţii politice şi a sistemului de partide din R. Moldova ce se intenţionează ar fi necesară pentru a determina un ataşament faţă de valorile culturii politice, ca în democraţiile veritabile.
XS
SM
MD
LG