Linkuri accesibilitate

La Kiev și în alte localităţi din vestul Ucrainei continuă protestele antiguvernamentale și proeuropene


La Kiev și în alte localităţi din vestul Ucrainei continuă protestele antiguvernamentale și proeuropene.

In timpul noptii demonstranții au aruncat cu petarde artizanale în politie, care a ripostat cu gaze lacrimogene si gloanţe de plastic. Protestatarii ridica baricade aprinse de cauciuciuri uzate.

La Viniţa protestatarii au luat cu asalt administratia regional cerind demisia guvernatorului.

Ministrul de interne Vitali Zahracenko a declarat că eforturile de a pune capat crizei cu mijloace paşnice sunt zadarnice şi a acuzat opozitia ca deţine arme de foc.

Ministerul de interne a anunţat ca a fost gasit cadavrul unui poliţist in sudul calitalei si a acuzat opozitia de atacurile asupra forţelor de ordine.

Opozitia neaga ca ar fi implicata in atacurile din aceasta dimineata si cere autorităţilor sa nu raspindeasca ştiri false si destabilizatoare.

Preşedintele Ianukovici l-a demis sîmbătă pe primarul Kievului, Olexandr Popov. Liderul opozitiei Vitali Kliciko a cerut ieri demisia intregului cabinet Mikola Azarov:

„Schimbarea citorva ministri nu este de ajuns. Oameni vor schimbarea regulilor pentru ca au obosit sa traiasca intr-o tara fara reguli. Toata lumea spune nu. Poti cumpara orice tribunal, nu-ţi poti gasi dreptatea in ţara noastra. Sistemul este in intregime corupt şi de aceea oamenii nu sint multumiti.”

Dupa intrevederile pe care le-au avut sâmbătă cu comisarul Uniunii Europene pentru extindere Štefan Füle, Arseni Iațeniuk a cerut mediere internationala in criza ucraineana:

„Nu avem o criza politica, avem o criza civila. Si am vorbit cu partenerii nostru europeni despre caile de iesire din aceasta criza. Si spun limpede ca nu vom putea iesi din ea fara medierea pritenilor nostri din Occident. Si cred ca este esential ca orice negocieri sa aiba loc cu participarea partenerilor nostri occidentali”.
XS
SM
MD
LG