Linkuri accesibilitate

Protestele antiguvernamentale și proeuropene se extind în afara capitalei Kiev


Secretarul de stat american John Kerry a afirmat vineri că Statele Unite sînt alături de poporul ucrainean.



Președintele Ucrainei Victor Ianukovici a anunțat ca la sesiune de urgențã a Radei pe care a aconvocat-o marți, va avea loc o remaniere de guvern si la intilnirea pe care a avut-o vineri cu lideri religiosi a promis ca ii va elibera pe toti cei ce sunt retinuti de politie ca urmare a protestelor si violențelor din ultimele zile. La Kiev astazi s-a aflat si comisarul Uniunii Europene pentru extindere Štefan Füle, care a avut o intrevedere cu președintele Ianukovici, dar despre cele discutate nu se știu prea multe lucruri pina acum. Misiunea lui Füle ca amisar al Bruxelles-ului a fost de a incerca sa faciliteze dialogul dintre putere si opozitie. Mai multe despre ziua de astazi din Ucraina, de la Oana Serafim.

Comisarul Uniunii Europene Štefan Füle a avut intrevederi si cu liderii de opozitiei, dar nici despre aceasta intilnire nu se cunosc prea multe amanunte.

Ceea ce este limpede pentru ziua de vineri e ca protestele antiguvernamentale și proeuropene se extind in provincie si ca autorităţile par din ce in ce mai speriate de amploarea lor.

Motiv pentru care preşedintele Viktor Ianukovici pare sa accepte anumite concesii facute opozitiei care a cerut clar demisia actualului cabinet ca urmare a violneţelor din aceasta saptamina, soldate cu cel putin 3 morţi si zeci de raniti.

Dupa negocierile de joi între Ianukovici si liderii opozitiei nu au fost facuti paşi inainte. Vitali Kliciko cerea in zorii zilei intensificarea actiunilor pentru demiterea guvernului:

„Vreau sa repet ca de vineri dimineata ne vom mari presiunea asupra autorităţilor, in asa fel incit sa provocam demisia guvernului.”

La orele serii, preşedintele Ianukovici anunţa ca la sesiunea de urgenţă a Radei de marti, convocata de preşedinte, vor fi facute noi remanieri in cabinetul premierului Mikola Azarov.

Protestatarii au ocupat citeva cladiri ale administratiilor locale si regionale din mai multe părţi ale Ucrainei: la Liov, Rivne, Ternopil si Hmelniţki.

La Liov protestatarii l-au obligat chiar pe guvernator sa isi semneze demisia.

In localitatea Cerkasy, spun corespondentii nostri, protestatarii au ocupat cladirea administraţiei locale, dar politia a intervenit in forţă si a reluat controlul asupra ei.

Un activist a fost grav ranit si aproape 60 de protestatari au fost arestati.


Este limpede ca situatia se tensioneaza pe minut ce trece si autorităţile cauta caile de a iesi din impas, dar si de a mari presiunile asupra liderilor protestelor.

Prietenii şi rudele lui Dmitri Bulatov, de exemplu sunt foarte ingrijorati. Nu mai au nici o ştire de la el de doua zile.

El este purtatorul de cuvint al organizatiei civice „ Automaidan”, organizatie care are cel putin 5000 de mebri si care a organizat citeva actiuni ce au adus un ajutor important protestatarilor din piata Independentei de la Kiev.

Cu masinile lor, membrii acestei organizatii au oprit de citeva ori înaintarea forelor de ordine, blocînd anumite strazi de acces catre Maidan.

In noaptea de dinaintea dispariţei lui Bulatov, forţele speciale ale politiei declanşasera o actiune in forţa, batind si arestind cel putin 20 de activisti ai organizatiei Automaidan.

Inregistrari video postate pe Youtube arata politistii zdrobind maşinile activistilor si tragindu-i pe şoferi afara de vehicule.

Olesia Mamcici, soţia unuia dintre activistii organizatiei arestati:

„I-au tras afara din masini. Doua femei ar fi fost eliberate, dar barbatii au fost batuti mar. Politistii i-au lovit mai ales in cap şi în brate.”

Soţul Olesiei a fost retinut fiind chemat de un apel fals de ajutor.

Poliţia afirmă că a intervenit pentru ca cei arestati blocasera vehiculele trupelor Berkut, impiedicindu-le accesul catre centru orasului.

Ca si alti activisti ai organizatiei Bulatov a primit ameninţări cu moartea. Are 3 copii, dar nu s-a speriat.

Cu o zi inainte de disparitie el scria intr-un articol din „Pravda” :

„Chiar daca ceva mi se va intimpla mie, resentimentele oamenilor vor creste si daca acest lucru ne va face sa fim mai aproape de victorie, atunci, poata sa se intimple ce s-o intimpla”.

La Forumul Economic Mondial de la Davos, secretarul de stat american John Kerry a afirmat vineri că Statele Unite sînt alături de poporul ucrainean.
XS
SM
MD
LG