Linkuri accesibilitate

Moldova, limba română și decorarea unor parlamentari moldoveni („22”, ziare.com)


Democrațiile europene derapează grav tocmai în acele state care au fost cândva dictaturi (Adevărul).



Cateva publicatii centrale, intre care revista 22 si platforma on-line ziare.com, relateaza despre decorarea ieri, la Palatul Cotroceni, a unor parlamentari moldoveni care au militat pentru declararea limbii romane ca limba oficiala in R. Moldova. Presedintele Traian Basescu a facut declaratii in care a apreciat ca decizia clarificatoare a Curtii Constitutionale a Moldovei a confirmat ceea ce domnia sa spune de mai multi ani, si anume „un singur popor, in doua tari românesti”. „Ceea ce ati facut este extrem de important nu numai pentru România, cat si pentru R. Moldova", a mai spus seful statului, remarcând că statul vecin a luat „drumul, deocamdata timid, catre Uniunea Europeana", catre un loc in care identitatea fiecarei natiuni este extreme de importanta - se scrie pe pagina electronica a revistei 22.

Evenimentul zilei, dar si alte cotidiene, au scris si ieri si revin astazi cu detalii asupra descoperirii ca omul de afaceri român Sorin Ovidiu Vantu, judecat in mai multe dosare penale, avea o identitate falsa moldoveneasca. El a fost retinut de autoritati, pentru ca astazi urma sa faca fata completului de judecata. Ar fi existat indicii ca incerca să fugă din tara cu pasaportul fals al unui oarecare Corneanu Sorin Haralambie, din raionul Cantemir. Actele false purtau datele lui Haralambie, dar fotografia lui Sorin Ovidiu Vantu. Au fost emise in 2003 si descoperite de autoritatile moldovene abia acum, in cadrul unui control organizat ca urmare a mai mult reclamatii de situatii asemanatoare, precizeaza Evenimentul zilei.

Presa de la Bucuresti urmareste evenimentele de la Kiev. Publicatia gandul.info a trimis un reporter la fata locului, care transmite live, in sistem video. Evenimentul zilei informeaza despre ultimatumul dat de opozitia ucraineana si despre decizia presedintelui Viktor Ianukovici de a convoca sesiune parlamentara saptamana viitoare, ca sa discute revendicarile opozitiei. Intre ele: demisia guvernului, organizarea de alegeri anticipate, dar şi abrogarea legilor care incriminează manifestaţiile de stradă, catalizator al noilor demonstraţii care, începând de duminică, au făcut cel puţin trei victime. Articolul trece in revista si reactiile internationale de ultima ora. La Bruxelles sunt voci care discuta posibila instituire de sancțiuni pentru Kiev, lucru inca neconfirmat de cancelarul german Angela Merkel. Fostul lider rus Mihail Gorbaciov a cerut insa ca presedinteele american Barack Obama si cel rus, Vladimir Putin, sa medieze conflictul din Ucraina. Potrivit ziarului Evenimentul zilei, presedintele Bulgariei, Rosen Plevneliev si-ar fi suspendat vizita la Kiev, in semn de protest fata de interventiile in forta ale fortelor de ordine impotriva manifestantilor.

Ioana Lupea scrie pentru Adevarul si arata ca democratiile europene derapeaza grav tocmai in acele state care au fost candva dictaturi. Uniunea Europeana trateaza lucrurile cu doua masuri diferite. In Spania, spune Lupea, se adopta legi care nu sunt departe de cele tocmai intrate in vigoare la Kiev. Totusi, Bruxelles-ul agita spectrul sanctiunil mai degraba catre Ucraina. O paralela elocventa ar pune fata in fata Ungaria si Romania. Bucurestiul este sever atentionat in legatura cu justitia, in timp ce la Budapesta „unor filosofi importanţi pentru secolul XX li s-au inventat dosare penale pentru că sunt evrei, unii dintre ei supravieţuitori ai Holocaustului, şi de stânga”, scrie Ioana Lupea in Adevarul.
XS
SM
MD
LG