Linkuri accesibilitate

„Blocați conturile din UE ale oligarhilor ucranieni!”


Membri ai Parlamentului European protestînd cu steagul Ucrainei...
Membri ai Parlamentului European protestînd cu steagul Ucrainei...

Ucrainieni rezidenți în UE demonstreaza la Strasbourg.



Natalia K. sta ca pe jar. Numara fiecare zi de proteste. De 65 de zile urmareste online stirile despre Euromaidan si se simte oarecum vinovata pentru faptul ca in loc sa fie si ea pe baricade sta „la adapost”, in locuinta ei din Germania. Este revoltata pentru faptele regimului Ianukovici, socata de „sangele care s-a varsat” si ingrijorata pentru mama ei ramasa acasa, la Kiev. Tanara de 33 de ani, care urmeaza cursurile unui master la o facultate germana, pune la cale o serie de proteste pe langa institutiile europene din Strasbourg impreuna cu cateva zeci de alti ucrainieni care studiaza sau locuiesc in Franta, Germania si Elvetia. Se simt pacaliti, se simt abuzati, dar, mai ales, se simt rusinati ca tara ai caror cetateni sunt este condusa de „criminali, puscariasi, lichele si de un presedinte care a mintit intreaga Europa”.

Europa Libera: Impreuna cu mai multi ucrainieni care locuiesc in Elvetia, Germania si Franta organizati un protest in fata institutiilor europene de la Strasbourg-Consiliul Europei si Parlamentul European. Sustineti „Euromaidanul”, asa cum ati facut-o si in decembrie, cand ati mai organizat un protest. Ce asteptati de la aceste institutii ?

Natalia K.:
„Intelegem ca institutiile europene nu pot face mult acum. Dar au la indemana o serie de parghii. De pilda pot ingheta conturile europene ale oligarhilor ucraineni. Acesti oameni sunt miliardari si isi tin banii in UE. Copiii celor mai multi dintre ei duc o viata de lux in tarile europene. Vrem ca acesti oameni sa nu mai aiba in ochii europenilor imaginea de cetateni respectabili. Acesti oameni fac afaceri in Europa cu banii castigati necinstit in Ucraina.

Ucraina are un deficit bugetar de miliarde, spitalele, scolile nu au bani, iar acesti oameni se lafaie in lux in Europa. In plus, pe 10 ianuarie au votat un pachet de legi, potrivit caruia mie, de pilda, ca ucrainianca, mi se interzice sa imi exprim parerea sau sa organizez o demonstratie daca este impotriva guvernului. Am voie sa fac asta doar daca am acordul Politiei. Dar noi nu mai avem incredere in Politie. Politia in Ucraina este plina de criminali. Lucreaza impreuna cu organizatii criminale. Apoi, organizatiile neguvernamentale, inclusiv cele care strang bani pentru copii bolnavi, sunt considerate agenti straini.

Consider ca guvernul nostru a demonstrat o lipsa de profesionalism extraordinara. Cum poti sa mergi trei ani de zile la Bruxelles, sa te intalnesti cu Barroso si cu alti lideri europeni, si sa nu stii ca economia ucraineana nu este potrivita cu cea europeana. Sau fara sa citesti vreodata acest acord cu UE ? Ar fi trebui sa ne fi spus, OK, nu ne potrivim cu UE, mergem cu Rusia.

Ne-au mintit, si de aici si protestele studentesti. Caci, sa fim clari, mai intai studentii, tineri de 17, 18, 20 de ani au protestat si apoi acestora li s-au alaturat partidele de politice de opozitie. Actualii guvernanti conduc propriile afaceri, nu tara. Speranta capatata dupa Revolutia portocalie s-a pierdut. »

Europa Libera: Care este diferenta intre ce se intampla acum in Ucraina si Revolutia portocalie de acum 10 ani?

Natalia K.:
„Oamenii au crezut atunci ca prin metode pasnice pot schimba ceva in Ucraina. Si le-a reusit, desi si atunci Ianukovici a incercat sa falsifice rezultatele alegerilor. In acesti zece ani lucrurile s-au schimbat insa radical, mai ales de la alegerea lui Ianukovici, care a adunat in jurul sau o pleiada de oligarhi cu trecut si prezent criminal, si infractori de toate felurile ridicand o constructie pe verticala in partidul sau. Toata aceasta garnitura a reusit sa anuleze toate drepturile noastre civile.”

Europa Libera: Ce rol joaca diferenta dintre sudul si estul Ucrainei, pe de o parte, si restul Ucrainei, pe de alta parte, in declansarea evenimentelor tragice care se desfasoara de două luni, la Kiev, pe Euromaidan? Mi-ai povestit inainte de interviu cateva frânturi de istorie, cum s-a constituit social si etnic populatia care locuieste in acea parte de Ucraina acum care pare foarte diferita de restul tarii.

Natalia K.:
„E adevarat. In sud-estul Ucrainei domneste o atmosfera pro-sovietica, caci acolo locuieste o majoritate rusa. In anii '30 ucrainienii din zona Donetsk si imprejurimi au fost deportati in Siberia si in alte parti ale URSS, inchisi sau omorati. Locul a fost populat, cucerit, as putea spune, de populatie rusofona, nu stiu daca sa spun rusi, in orice caz din fosta URSS. Aici si-au gasit un „acasa” toti infractorii din fosta URSS. Iar aceasta mentalitate infractionala s-a pastrat, s-a perpetuat in generatii. Insa as vrea sa spun, ca si atunci, si acum noi, ucrainienii nu aveam nici o problema cu rusii. Ii consideram fratii nostri si faptul ca regimul sovietic a decis sa ii stramute acolo, a fost acceptat la vremea respectiva.”

Europa Libera: Vorbesc ucrainiana, cei care locuiesc in sud-estul Ucrainei?

Natalia K.:
„Nu. 99% vorbesc ruseste.”

Europa Libera: Chiar si la scoala?

Natalia K.:
„Da, desi dupa ce Ucraina si-a redobandit independenta de URSS a devenit obligatoriu, potrivit Constitutiei, ca in scoli sa se predea in limba ucraineana. Cu toate acestea in aceasta regiune se preda in limba rusa. Din pacate, multi acolo au pastrat imaginea fostei Uniuni Sovietice si ideea ca cine ne conduce este marele nostru conducator, el stie cel mai bine ce face, are toate drepturile din lume, iar noi suntem niste omuleti care nu putem face nimic.”

Europa Libera: Este adevarat ca presedintele Ianukovici nu vorbeste limba ucraineana?

Natalia K.:
„Da, este adevarat. Nici premierul Azarov nu stie. De altfel in Partidul Regiunilor nu se vorbeste ucraineana. Ei spun ca vorbesc limba invingatorilor, adica limba rusa. Problema este ca ei nu se simt ucrainieni si de aceea nu se identifica mai deloc cu tara.”

Europa Libera: Deci ceea ce se intampla in Ucraina acum este si o problema de identitate? Un soi de razboi intre cei care vor sa impuna identitatea rusa si cei care vor sa traiasca in Ucraina ca ucrainieni ?

Natalia K.:
„Da, iar asta are radacini vechi, inca din vremea sovietica. Insa atunci nu erau asa acute aceste probleme. Eram atunci cu totii frati. Acum in Ucraina traiesc multe nationalitati. Ucrainieni, rusi, bielorusi, moldoveni, polonezi, maghiari, români. Insa acum este vorba despre respectul pentru tara, cultura, limba ucrainiana.

In momentul de fata cei mai multi ucrainieni nu il mai sprijina pe presedinte, atat din motivele expuse mai sus, dar si pentru ca se simt abuzati. In ultimii trei ani presedintele si guvernul au distrus cultura, au schimbat istoria.”

Europa Libera: Cum adica ?

Natalia K.:
„Spre exemplu au negat Holocaustul. Schimba istoria in cartile de istorie.”

Europa Libera: Ce mai sperati acum ?

Natalia K.:
„Aceste 65 de zile de Euromaidan... ”

Europa Liberă: ...Numeri zilele?

Natalia K.:
„Da! Deci aceste zile au aratat ca presedintele nu vrea sa asculte oamenii. Nu vrea sa se comporte ca un lider de tara si sa dialogheze cu oamenii. A demonstrat ca nu este un presedinte al Ucraine. El isi conduce doar afacerile in aceasta tara. Insa in afara de presedinte exista si 54 de milioane de ucrainieni care nu vor sa se lase manipulati. Poate ca nu toti sunt impotriva, dar jumatate sunt sigura. Acesta nu inseamna altceva decat ca acest guvern trebuie sa isi dea demisia si sa organizeze noi alegeri.”
XS
SM
MD
LG