Linkuri accesibilitate

Eroii Pieței Independenței la Kiev


Un reportaj despre primele victime ale represiunii polițienești din Ucraina.



Ciocnirile dintre forţele de ordine si protestatarii pro-europeni de la Kiev au facut victime, politia folosind gloante. Doi dintre tinerii ucisi erau ucrainieni „cu sufletul si cu spiritul”, nu neaparat cu actele de identitate. Unul era armean, celalalt belarus. Corespondentii Europei Libere au aflat mai multe despre ei, vorbind cu rudele, pritenii si cunoscutii. Amindoi era niste tineri deosebiti…

Serhi Nikoian recitind din poetul national al Ucrainei, Taras Sevcenko…
Serhiy/Serzh Nihoian
Serhiy/Serzh Nihoian
Nikoian a fost prima victima a noii legi ucrainiene care permite forţelor de ordine sa foloseasca glonțe împotriva protestatarilor. Avea 20 de ani si era un baiat carismatic, care a luat parte cu multa tragere de inima nu numai in protestele de pe Maidan, de doua luni, dar si intr-un proiect cinematografic despre Taras Sevcenko, la aniversarea a 200 de ani a poetului.

„A intrat plin de entuziasm in proiectul nostru. Pentru mine, ca producator, a fost foarte interesant, pentru ca era un armnean care vorbea foarte frumos ucrainiana. A indeplinit toate indicatiile mele, şi-a ridicat pumnul strins in fata camerei si avea cele doua drapele, al Ucrainei si al Armeniei. Multa lume a tinut minte imaginea asta. Acum, din nefericire este principalul clip al proiectului nostru”, spune producatorul Serhi Proskurnia.

Pe retelele de socializare, o femeie l-a recunoscut pe tinarul politicos care i-a sarutat mina pentru ceea ce adusese de mincare si de baut pentru protestatarii din centrul Kievului. Un gest elegant, cumva, dintr-o alta epocă: aceea a respectului….

Mama lui spune că Serhi iubea si Ucraina si Armenia. Parintii sai s-au refugiat in Ucraina din Nagorno-Karabach in 1992. Nu a mers niciodata in Armenia, dar i-ar fi placut sa o faca, mai spune mama indoliata.

Ca orice erou si Nikoian are detractorii sai. Bloggerul Graham Philips sugereaza ca de fapt Serhei era un mercenar sau un terorist de extremă dreaptă, antrenat de o miscare armeneasca extremista. Bloggerul nu şi-a probat acuzatiile, iar aparatorii lui Serhi spun că fotografiile cu tinarul in echipament militar si cu arma au fost din perioada in care facea serviciul militar obligatoriu. In alte fotografii, tinarul armean, cu steagul tarii sale, ține o pancartă pe care scrie „Dumnezeu vorbeste prin vocea poporului”.

Seful echipei care coordoneaza serviciile medicale de pe Maidan, Oleh Musiy, spune ca tinarul a fost impuşcat de patru ori - inclusiv in cap şi in git, folosindu-se munitie de război. Ministerul de interne de la Kiev neaga ca ar fi folosit astfel de munitie, spunind ca armele lor sunt incarcate numai cu gloante de cauciuc.

A doua victima a confruntarilor de ieri este un tinar belarus care a emigrat in Ucraina in 2005, acuzind presiuni politice asupra sa. Se numea Mihail
O fotografie de familie cu Mihail Jizneuski
O fotografie de familie cu Mihail Jizneuski
Jizneuski. A fost impuşcat in inima si avea ceva mai mult de 20 de ani. Era membru al unei organizatii ucrainiene, UNA UNSO, care se opune cu forta influneţei ruseşti.

Potrivit servciului belarus al postului nostru de radio, care a vorbit cu mai multi cunoscuti ai tinarului, i se spunea Loki, era destept si curajos şi a fost activ in protestele din Kiev de la inceput, de acum două luni. Multi ucrainieni care isi continua protestele la Kiev ii considera pe acesti doi tineri „eroii lor”, chiar daca unul era armean si altul belarus.

O alta victima a operatiunilor politiei de la Kiev se pare ca este Iuri
Verbiţki, care a fost rapit de persoane necunoscuta si cadavrul sau a fost gasit intr-o padure in afara Kievului. Verbițki avea 50 de ani, era un seismologist de renume si un alpinist cu experienta. A fost de la inceput in piata si a ajutat in toate felurile. Credea cu tarie in viitorul european al ţării sale.

Nepoata sa Oksana Verbiţka este cutremurata de teama si revoltă: „Suntem şocaţi de ce s-a intimplat. Pur si simplu nu putem sa intelegem de ce oameni nevinovati sunt supusi atitor violente…”

Verbitki a disparut marti, impreuna cu jurnalistul Ihor Luţenko, un sprijintor al opozitiei si unul dintre figurile cele mai importante ale protestelor din
Igor Luțenko (dr.), fondatorul Mișcării„ Salvați Vechiul Kiev”, în decembrie 2013
Igor Luțenko (dr.), fondatorul Mișcării„ Salvați Vechiul Kiev”, în decembrie 2013
Piata Independentei. Luțenko a povestit ca prietenul sau a fost ranit la ochi in ciocnirile cu forţele de ordine si amindoi se duceau la spital, ca sa fie pansati. Au fost rapiti de persoane necunoscute de la spital, care i-au dus legati intr-o cladire pustie din afara Kievului. Au fost desparţiţi. Luţenko povesteşte ca a fost batut, umilit si i s-a inscenat o executie falsa.

Desi politia neaga orice implicare, jurnalistul nu crede versiunea oficiala: „A fost o operatiune in stilul tipic al politiei. Oamenii aia ne-au interogat Pe mine m-au intrebat cum sunt organizate perotestele si cine le finanţeaza. Pe de alta parte, nu cred ca Ianukovici si cei din jurul lui nu au acces la aceste informatii…”

Jurnalistul a fost eliberat si a reusit sa revina la Kiev, desi este ranit. A pierdut urma prietenului lui, care probabil ca a murit de frig in padure.
Cazul aminteste de cel al jurnalistului Horhi Gongadze, omorit in 2000 tot intr-o padure din apropierea Kievului si tot dupa ce fusese rapit.

Ziarista Tetiana Ciornovil
Ziarista Tetiana Ciornovil
Luna trecuta, jurnalista Tetiana Cernovol a fost batuta cu britalitate, la fel ca si alti jurnalisti, printre care si unii din colegii nostri de la Europa Libera care relatau despre protestele maraton pro-europene si pro-democratice de la Kiev.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG