Linkuri accesibilitate

Štefan Füle: „Integritatea și independența instituțiilor de stat trebuie să fie pe deplin restaurate și garantate”


La conferința de presă de la Chișinău
La conferința de presă de la Chișinău

Conferința de presă de la Chișinău după întrevederile comisarilor europeni Štefan Füle și Dacian Cioloș cu premierul Iurie Leancă.



Premierul Iurie Leancă a spus astăzi că este îngrijorat de situația din Ucraina. El a declarat portalului Unimedia că „regretă că s-a ajuns la acţiuni violente, care au dus la pierderi de vieţi omeneşti şi rănirea mai multor persoane”. Despre escaladarea tensiunilor în Ucraina, la două luni de proteste pro-europene ale opoziției, a vorbit astăzi la Chișinău și comisarul european pentru extindere și politica vecinătății, Stefan Füle. Oficialul european va merge mâine la Kiev pentru a încerca să medieze un dialog al puterii cu opoziția. Astăzi s-a aflat în capitala moldoveană la o reuniune pe teme agricole, însoțit de comisarul european pentru agricultură Dacian Cioloș. Valentina Ursu a fost de față la o conferința de presă a celor doi comisari europeni și a premierului moldovean.

Comisarul european pentru extindere și bună vecinătate Štefan Füle a repetat îngrijorările extreme față de situația din Ucraina, exprimate și de șefa politicii externe și de securitate europeană, Catherine Ashton și președintele Comisiei Europene, Jose Manule Barroso.

Štefan Füle cheamă părțile la dialog: „Este timpul așezării la masa negocierilor și a unei ieșiri pașnice din situație, care să se bazeze pe valorile și principiile pe care le împărtășim cu prietenii noștri ucraineni, precum și pe prioritățile de politică externă, pe care și le-a asumat Ucraina.”

Referitor la relația dintre Bruxelles și Chișinău, Štefan Füle a declarat că Uniunea Europeană rămâne angajată să semneze Acordul de Asociere cu Republica Moldova, dar guvernarea de la Chișinău trebuie să garanteze independența instituțiilor de stat și să asigure implementarea reformelor, mai cu seamă, în domeniul justiției:

„Integritatea și independența instituțiilor de stat trebuie să fie pe deplin restaurate și garantate, cu atât mai mult, după criza politică de anul trecut. Reforma constituțională, reforma sistemului judiciar, lupta împotriva corupției și îmbunătățirea climatului de afaceri sunt esențiale. Am văzut progrese încurajatoare, în ultimele luni, cu privire la unele dintre aceste probleme-cheie, dar mai sunt multe de făcut.”

Premierul Iurie Leancă a declarat că guvernul, pe care îl conduce, face tot posibilul, astfel încât Moldova să fie gata să beneficieze pe deplin de avantajele ce se regăsesc în Acordul de Asociere la Uniunea Europeană, inclusiv cel care vizează comerțul liber.

El s-a arătat mulțumit de cooperarea moldo-comunitară: „Am reușit să
Acest an este crucial pentru viitorul R. Moldova, crucial pentru viitorul ei european ...
finalizăm negocierile pe Acordul de maximă relevanță, cel de Asociere și Liber Schimb. Am reușit să avansăm, într-o manieră spectaculoasă, pe planul de acțiuni pe vize, am pus în aplicare mai multe realizări, cum ar fi crearea spațiului aviatic comun și cetățenii noștri deja pot beneficia de privilegiile acestui spațiu. Iar, pe de altă parte, acest an este un an crucial pentru viitorul Republicii Moldova, crucial pentru viitorul european al Republicii Moldova. În acest an, noi urmează să semnăm Acordul de Asociere, Acordul de Liber Schimb.

În acest an, urmează să obținem decizia finală a Uniunii Europene pe regimul fără de vize. În acest an, urmează, împreună cu colegii de la Bruxelles, dar și cu colegii de la București, să punem în aplicare primul element de interconexiune în domeniul energetic. În acest an, urmează să lucrăm pe alte elemente care țin de interconexiunea în domeniul energetic, dar, bineînțeles, să avansăm și pe interconexiunea care ține de transporturi, stabilire de poduri și așa mai departe.”

Štefan Füle este de părere că autoritățile de la Tiraspol vor putea să aprecieze la justa valoare avantajele oferite de Acordul de Asociere și cel de Liber Schimb, cu atât mai mult că Acordul de Asociere moldo-comunitar a fost tradus în limbile română și rusă, astfel, potrivit lui, cetățenii din stânga Nistrului vor putea mai lesne să se informeze:
„Noi vrem ca regiunea transnistreană să fie implicată în acest proces de eurointegrare. Autoritățile de la Chișinău au făcut tot posibilul pentru aceasta. Este bine că textul Acordului este publicat în limbile rusă și română, ca și cetățenii din regiunea transnistreană să vadă beneficiile lui.”

Amintim că vizita comisarului european pentru extindere, Štefan Füle, coincide cu conferința miniștrilor agriculturii din statele Parteneriatului Estic și din mai multe țări ale Uniunii Europene.
Previous Next

XS
SM
MD
LG