Linkuri accesibilitate

Vasile Bumacov: „Acum trebuie să folosim oportunităţile ce ni le oferă Acordul de liber schimb cu UE”


Vasile Bumacov
Vasile Bumacov

Valentina Ursu de vorbă cu ministrul agriculturii Vasile Bumacov.



Europa Liberă: Domnule ministru, în context regional, unde e locul şi care e rolul agriculturii moldoveneşti?

Vasile Bumacov: „Rolul agriculturii moldoveneşti este unul foarte distinct, în situaţia în care noi ne aflăm, avem foarte bine direcţionate oportunităţile noastre în piaţa estică şi în cea vestică. Evident că acum trebuie să folosim aceste oportunităţi pe care ni le oferă acordul de liber schimb cu UE, să mergem cu produsele noastre care sunt acolo complimentare, nu intră în mare competiţie cu cele europene. Este foarte complicat să fim competitivi atunci când acolo s-a investit sute de ani, iar noi acum am lansat afaceri. Avem însă şi produse care sunt competitive pentru piaţa din est. Noi nu abandonăm piaţa din est fiindcă suntem foarte competitivi acolo cu vinurile, cu fructele, chiar şi cu carnea.”

Europa Liberă: 24 de delegaţii vor fi prezente mâine la Chişinău în cadrul acestei conferinţe a parteneriatului estic. Va fi prezent şi comisarul pentru agricultură Cioloş. Ce vreţi să obţineţi de la acest eveniment?

Vasile Bumacov: „Dorim să obţinem ceea ce merităm. Republica Moldova este o ţară preponderent agrară, cu o suprafaţă de 2 milioane de hectare de teren agricol. Economia ţării depinde de agricultură în proporţie de, practic, 37%, chiar dacă în PIB spunem că sunt 16%.

Agricultura este oportunitatea noastră de dezvoltare,
Economia ţării depinde de agricultură în proporţie de, practic, 37%, chiar dacă în PIB spunem că sunt 16%...
oportunitatea noastră de a crea locuri de muncă şi este oportunitatea de a crea condiţii normale de trai în zonele rurale. În cadrul acestei conferinţe vreau încă o dată ca şi miniştri din ţările parteneriatului estic, dar şi cei din UE să facem multă claritate.

Cei din Europa de Est care vor veni mâine şi ne vor susţine înţeleg foarte bine cât de mult au însemnat fondurile SAPARD, alte fonduri pentru europeni ca să se modernizeze. Atunci populaţia țărilor lor era 70-80 la sută împotriva deschiderii hotarelor şi aderării la UE. Astăzi 80 la sută apreciază foarte mult această integrare europeană.

Vreau ca şi cetăţenii Republicii Moldova, pe de o parte, să ştie de această oportunitate, iar, pe de altă parte, cei de la Bruxelles, partenerii noştri de dezvoltare, să conştientizeze cât de important este pentru Republica Moldova acest program SAPARD, la care sperăm atât de mult.

Avem nevoie să modernizăm întreprinderile noastre agricole, în special cele de procesare, pentru a supravieţui, pentru a da maximum ce poate acest teren fertil al
Avem nevoie să modernizăm întreprinderile noastre agricole, în special cele de procesare, pentru a supravieţui...
Republicii Moldova, să contribuie la maximum în UE. Deficitul de terenuri agricole în lume se simte foarte mult. Azi venind de la Comrat, văzând acolo care este marea spaimă pentru semnarea Acordului de liber schimb şi de continuare a căii europene eu nu aveam nici o necesitate să ies la tablă să fac calcule fiindcă deja orice om judicios poate discuta cu un polonez, cu un bulgar, cu un ceh, cu un ungar să vadă cât de mare este avantajul şi oportunitatea acestei integrări europene.”

Europa Liberă: Din moment ce Republica Moldova se apropie de UE, dacă nu ar fi oportunităţi pentru agricultura Moldovei şi dacă nu ar exista aceste fonduri europene credeţi că agricultura ar rămâne o povoară pentru ţară?

Vasile Bumacov: „Agricultura nu a fost niciodată o povoară pentru ţară. Agricultura a hrănit această ţară. Este unicul domeniu unde nu putem fi şantajaţi de nimeni. Noi oricând vom avea produse alimentare în această ţară. Pentru noi contează foarte mult exportul. Republica Moldova depinde mult de exportul de produse agroalimentare. Noi trebuie să prezentăm foarte clar ce înseamnă pentru Republica Moldova acest lucru şi să obţinem finanţări pentru a ne moderniza. Noi trebuie să jucăm cinstit. Nu poate doar o parte să beneficieze de programe SAPARD, de alte programe şi să se modernizeze, fiindcă atunci intrăm într-o competiţie neloială.”

Europa Liberă: Domnule ministru, aţi spus că sunt excluse elementele de şantaj. Pe de altă parte, totuși, Federaţia Rusă nu elimină aceste restricţii impuse vinurilor moldoveneşti. Rămâne acest embargou nedeclarat pentru cât timp înainte? Ce se întâmplă în procesul de negocieri cu partenerii ruşi?

Vasile Bumacov: „Noi încercăm să reluăm negocierile fiindcă nu avem nici o bază acum să continuăm acest blocaj. Încă nu avem un răspuns. Aşteptăm răspunsul de
Nu există nici un temei pentru continuarea acestui blocaj. Aşteptăm răspunsul de la Moscova...
la Moscova. Vom merge la prima dorinţă de a discuta în continuare.”

Europa Liberă: Dar lipsa dorinţei de a dialoga ce înseamnă, tot un semnal?

Vasile Bumacov: „Sigur. Atunci când nu se discută este cel mai prost semnal. Atunci când se discută ştim măcar care sunt problemele. Foarte mulţi, astăzi, din autonomia găgăuză erau foarte nemulţumiţi de acest fapt. Nu cred că ei trebuie să fie nemulţumiţi de noi. Ei trebuie să fie, probabil, de altcineva nemulţumiţi. Nu noi suntem cei care am creat această situaţie complicată.”

Europa Liberă: Aţi făcut calcule, la cât s-ar estima pierderile din moment ce a fost anunţate aceste restricţii?

Vasile Bumacov: „Deja ne apropiem de 20 de milioane de dolari. Dar nu asta este pierderea cea mai mare. Cea mai mare pierdere este lovirea în imaginea acestui produs care are un nume bun, care este de calitate. Este discriminarea celor care au muncit zeci de ani la înfiinţarea plantaţiilor vitivinicole, care se mândresc cu acest nume. Este şi o lovitură în mândria noastră naţională. Aceasta este marea noastră pierdere.”

Europa Liberă: Aţi zis 20 de milioane de dolari. Totuși e o pierdere care afectează buna activitate a domeniului.

Vasile Bumacov: „Nu e vorba de pierderi directe, ci de vânzări ratate. Vinul se va vinde pe urmă, dar dacă considerăm că 10 la sută este partea de profit, puteţi vedea
Pierderile embargoului rusesc la vinuri - deja ne apropiem de 20 de milioane de dolari. Dar nu e vorba de pierderi directe, ci de vânzări ratate...
care este pierderea directă.”

Europa Liberă: Admiteţi că s-ar putea să nu mai fie reluat dialogul până nu se decide soarta Moldovei în cazul semnării Acordului de asociere la UE?

Vasile Bumacov: „Noi vom relua dialogul cu siguranţă.”

Europa Liberă: Când?

Vasile Bumacov: „Nu ştiu când. Înţeleg că şi autorităţile din Federaţia Rusă sunt foarte ocupate - vorbim de Olimpiada de la Soci. Evident că nu prea poţi insista într-o asemenea situaţie. Am avut recent o discuţie cu ministrul agriculturii a Federaţiei Ruse, la Berlin. În ceea ce priveşte colaborarea interministerială noi suntem în continuă discuţie şi chiar am discutat stabilirea datei următoarei şedinţe a colegilor la Moscova. În schimb, cu Rosspotrebnadzor avem nevoie să reluăm discuţiile.”

Europa Liberă: Astăzi, în cadrul şedinţei de guvern aţi vorbit despre organizarea conferinţei de mâine. Aţi spus - 24 de delegaţii, dar nu aţi anunţat cifra la cât s-ar estima cheltuielile pe care le faceţi pentru organizarea evenimentului.

Vasile Bumacov: „Cheltuielile pe care noi le-am cerut puţin depăşesc 400 de mii de lei. De fapt, cheltuielile sunt mai mari fiindcă avem şi partea Ministerului Agriculturii, şi agenţi economici contribuie pentru buna desfăşurare a acestei conferinţe prestigioase.”
XS
SM
MD
LG