Linkuri accesibilitate

Marian Jean Marinescu: „Încercăm să lipim Moldova de ţările balcanice pentru următoarea extindere a UE”


Interviu în exclusivitate pentru Europa Liberă cu vicepreședintele Grupului PPE din Parlamentul European, realizat de Iolanda Bădiliţă.


Europa Libera: In luna martie, Parlamentul European va vota raportul privind liberalizarea vizelor pentru cetatenii moldoveni. Zilele trecute, LIBE, Comitetul pentru justitie si afaceri interne din Parlamentul European, a adoptat raportul Dvs. care vorbeste despre introducerea unui instrument de sprijin financiar pentru frontierele externe ale UE si vize in cuantum de 2,76 miliarde de euro, pentru perioada 2014-2020. Ce va aduce aplicarea acestui document, ar fi o prima intrebare, si o a doua, daca acesti bani vor ajunge si in Moldova.

Marian Jean Marinescu: „Banii pusi la dispozitie de acest instrument sunt distribuiti atat la nivel national, prin programele europene nationale, cat in exterior prin programe comune ale Uniunii. Noutatea in acest raport este ca am reusit sa introduc standarde comune pentru evaluarea nivelului de securitate pe frontierele UE, ceea ce nu a mai existat pana acum. Nu a fost chiar usor sa trec aceasta propunere prin Parlament si Consiliu, care a plecat de la faptul ca, de pilda, in Romania, care a cheltuit peste 1 miliard de euro si inca nu este in Schengen, specificatiile cu privire la nivelul de securitate difera fata de alte state UE. In plus, toata distribuirea fondurilor am conceput-o in asa fel, incat banii sa se duca exact acolo unde trebuie, adica pentru actiuni de securizare si de armonizare, astfel incat agentiile europene sa aprobe aceste programe din statele membre. Si, bineinteles ca sunt bani si pentru statele vecine, caci securitatea frontierelor inseamna si la granita exterioada a Uniunii ai o frontiera sigura. Si atunci trebuie sa sprijini cu training, cu ceva echipamente, cu informatii, cu schimb de informatii, astfel incat sa micsorezi presiunea pe frontiera ta externa prin faptul ca frontiera statului vecin este securizata. Sunt bani si vor ajunge si in Republica Moldova, dar si la consultate, astfel incat sistemele de eliberare a vizelor sa fie modernizate. Pentru Moldova in cel mai scurt timp insa nu va mai fi nevoie de asa ceva.”

Europa Libera: Martie, atunci veti trece prin Parlamentul European dosarul liberalizarii vizelor pentru moldoveni?

Marian Jean Marinescu
Marian Jean Marinescu
Marian Jean Marinescu: „Incercam sa o facem poate chiar mai repede, in a doua sesiune din luna februarie. Insa ca sa fim siguri, in martie. In aprilie se incheie activitatea parlamentara si Consiliul mai poate lua decizii pana atunci, de aceea as vrea sa ne atingem acest obiectiv pana in martie.”

Europa Libera : Poate ar fi bine sa precizam ce aduce, de fapt, liberalizarea regimului de vize cetatenilor Republicii Moldova.

Marian Jean Marinescu: „Dupa cum stiti, anul trecut a fost o facilitare a regimului de vize, ceea ce a insemnat ca se dadea viza mai repede si mai usor unor categorii de cetateni: in primul rand cei care aveau pasapoarte biometrice si cei cu pasapoarte biometrice nu mai aveau nevoie de viza, iar pentru studenti, jurnalisti si alte categorii vizele erau mai lesne de obtinut. Acest regulament a intrat in vigoare in luna iulie, am
Liberalizarea vizelor pentru cetăţenii moldoveni - as vrea să atingem acest obiectiv până în martie...
fost raportor al PE pe acest dosar si stiu bine, si rezultatele au fost foarte bune. Ce aduce nou acest raport este practic eliminarea vizelor pentru cetatenii din Republica Moldova care au pasaport biometric.”

Europa Libera: Drept de calatorie. Aceasta nu presupune insa si dreptul la munca in UE.

Marian Jean Marinescu: „Nu. Dreptul la libera circulatie a lucratorilor este valabila doar pentru cetatenii europeni. Dar chiar si asa eliminarea vizelor aduce multe avantaje : poti calatori, nu mai trebuie sa astepti sau sa platesti pentru viza etc.”

Europa Libera : Liberalizarea vizelor se va aplica tuturor cetatenilor moldoveni, inclusiv in regiunea transnistreana. Cum apreciati transformarile care vor avea loc o data ce moldovenii din aceasta parte a tarii vor beneficia de acest avantaj?

Marian Jean Marinescu: „Cred ca vor avea mai multe legaturi cu Uniunea Europeana, caci cei de acolo au mai multe legaturi cu Rusia si cu Ucraina in acest
Aceste transformări vor schimba atitudinea oamenilor faţă de ce se întâmplă în regiunea transnistreană şi vor duce la găsirea unei soluţii...
moment, dar mai ales cu Rusia. Mai cred ca aceste transformari vor schimba atitudinea oamenilor fata de ce se intampla in regiunea transnistreana si vor duce la gasirea unei solutii, caci Republica Moldova va trebui sa rezolve intr-un fel sau altul aceasta situatie, avand in vedere ca doreste sa adere la UE.”

Europa Libera: De curand, presedintele Romaniei, dl Traian Basescu, a criticat ceea ce a numit „pasivitatea” tarilor europene cu privire la posibilele amenintari la adresa independentei si suveranitatii. Critici a adus presedintele chiar si acestui format de negociere „5+2”. Se discuta in UE despre un nou format de negociere?

Marian Jean Marinescu: „Da, au inceput sa fie astfel de discutii, caci pana acum 5 plus 2, desi acceptat de toata lumea, nu a dat rezultate. Avem aici si politica Federatiei Ruse care, ati vazut, la Vilnus, a reusit sa inchida niste drumuri deja incepute de statele din zona. Este clar ca trebuie gasita alta cale. Sigur, in primul rand, trebuie retrase trupele rusesti din regiune, mai ales ca exista de multa vreme o decizie, cea de la Istanbul, in care Rusia este invitata sa isi retraga trupele. Pe de alta parte eu cred ca cea mai buna solutie ar fi sa se inteleaga intre ei, Moldova si asa-zisii lideri ai acestei asa zise regiuni. Insa acest lucru este posibil doar daca presiunea Rusiei va fi mai mica. In plus trebuie purtate discutii si cu Rusia, insa la un alt nivel si mult mai transant.”

Europarlamentarul Marian Jean Marinescu despre apropierea Moldovei de UE
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:23:09 0:00
Link direct

Europa Libera: Sunteti vicepresedinte al Grupului Partidului Popular European, cel mai numeros si, ca atare, cel mai influent grup politic din Parlamentul European, coleg si cu dl Elmar Brok, cel care a declansat de curand un scandal dupa ce a declarat ca migrantii europeni care abuzeaza de sistemele de securitate ar trebui amprentati. Cum a fost primita aceasta declaratie in grupul PPE?

Marian Jean Marinescu: „Brok este o persoana foarte respectata, si are si de ce, caci este un politician vechi si a facut foarte multe pentru Europa. O astfel de declaratie nu este niciodata primita bine, mai ales in grupul PPE care este compus din oameni foarte pragmatici si obiectivi. Eu va pot spune ca el m-a sunat imediat dupa ce a dat declaratia, si prima mea intrebare a fost „Elmar, de ce ai dat acesta declaratie? Imi pare rau, dar experienta ta politica este prea mare ca sa cazi intr-o astfel de capcana”. Dar se mai intampla, asta e.

Exista unii care abuzeaza de sistemele sociale. Dar sunt foarte putini. Pentru acestia gasesti un sistem. Dar nu faci astfel de declaratii, care au declansat ce au declansat.
Exista unii care abuzează de sistemele sociale, dar sunt foarte putini...
Nu mai vorbim de declaratia care a urmat din Romania, care a fost complet deplasata. Stiti foarte bine ce inseamna acele cuvinte pentru Germania. Este un subiect tabu. Si sa vina din partea unui sef de guvern dintr-o tara europeana este complet deplasat.

De aceea a simtit si presedintele PE, dl Schulz, care e tot socialist, ca dl Ponta, nevoia sa ia cuvantul. Pentru ca orice german cand aude cuvintele „nazist”, „fascist” ia atitudine, si nu se mai tine cont de apartenenta politica.

Eu cred ca ambele declaratii au fost nefericite, insa, dupa parerea mea, declaratia premierului roman a fost mai grava, caci angajeaza intregul popor roman, in calitatea sa de sef al guvernului de la Bucuresti.

Este nefiresc ca s-a pornit din nou aceasta dezbatere despre lucratorii migranti in Germania, o tara care, potrivit propriilor statistici, daca pana in 2020 nu aduce oameni din afara Germaniei, are probleme mari economice. Bavaria are nevoie de un million de lucratori. Atunci ce e cu aceasta dezbatere? Este vorba de sistemul de asigurari sociale? Foarte bine, fiecare stat membru are dreptul sa si-l ajusteze dupa cum ii sunt necesitatile, respectand tratatul european. Nu poti insa schimba regulile europene pentru o minoritate care incalca regulile interne dintr-un stat membru.”

Europa Libera: Inchidem cercul si ne intoarcem la R. Moldova. Ce parere aveti despre intetirea in ultima vreme a retoricii unioniste?

Marian Jean Marinescu: „Moldova are, dupa parerea mea, un singur drum pentru ca intr-un viitor mai indepartat sau mai apropiat sa fie alaturi de Romania: Uniunea
Moldova are un singur drum ca să fie alături de România: Uniunea Europeană...
Europeana. Ceea ce incercam noi aici, in PE, este sa lipim Moldova de "pachetul din Balcani", pentru ca este evident ca atunci cand va fi urmatoarea extindere va fi pentru o tara din Balcani (Serbia, Muntenegru, Bosnia). Cand va fi nu pot sa spun, pentru ca vedeti ca Europa se aseaza acum, dar este evident ca acesta va fi urmatorul pachet. Din motive politice, strategice, pana la urma, daca te uiti pe harta Europei, este un gol acolo care trebuie umplut. Trebuie apreciati politicienii aflati la putere in R. Moldova, caci ati vazut ce presiuni s-au facut si, in timp ce altii au capotat, ei au mentinut directia catre UE.”
XS
SM
MD
LG