Linkuri accesibilitate

Piața Independenței sub asaltul forțelor speciale de securitate ucrainene


Activiștii opoziției relatează despre moartea a doi protestatari, inclusiv unul care ar fi fost împușcat mortal de poliție.



Forțele speciale din Ucraina au început astăzi în zori asaltul asupra baricadelor ridicate de protestatarii proeuropeni în centrul Kievului.

Imaginile transmise în direct de televiziuni înfățișează protestatari cu măști, căști și scuturi care opun rezistență, în timp ce ninge puternic. Activiștii opoziției relatează despre moartea a doi protestatari, inclusiv unul care ar fi fost împușcat mortal de poliție.

Ministerul de interne a confirmat moartea unui singur bărbat și a spus că legiștii examinează corpul neînsuflețit la un punct de prim ajutor construit de protestatari. Agenția de știri Interfax Ukraina citează o sursă anonimă din poliție, spunând că pe corpul victimei au fost descoperite două răni de armă de foc.

Kievul la ora asaltului forțelor speciale împotriva protestatarilor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:19 0:00

Jurnaliștii de la fața locului relatează că ciocnirile de astăzi se mențin într-o zonă restrânsă de pe strada Hrushevskyy, în apropiere de principala tabără a opoziției din Piața Independenței.

Președintele Vladimir Putin cu premierul Ucrainei, Mykola Azarov, la 24 decembrie 2013 la Moscova
Președintele Vladimir Putin cu premierul Ucrainei, Mykola Azarov, la 24 decembrie 2013 la Moscova
Premierul Mikola Azarov a avertizat aseară că poliția va aplica forța dacă vor continua violențele care au avut loc în ultimele zile în marginea protestelor.
Azarov a vorbit la televiziunea rusă Vesti 24 cu ore numărate înainte de intrarea în vigoare în cursul acestei nopți a restricțiilor împotriva demonstrațiilor.

Între altele, noile prevederi legislative introduc pedeapsa cu închisoarea pentru blocarea clădirilor publice, interzic portul măștilor sau căștilor la demonstrații, instalarea neautorizată a corturilor sau folosirea amplificatoarelor de sunet.

Aceste restricții pun în afara legii Euromaidanul, orășelul de corturi instalat de protestatarii proeuropeni în centrul Kievului cu două luni în urmă, când președintele Victor Ianukovici a renunțat la integrarea europeană, în schimbul relației mai strânse cu Rusia.
Sute de oameni au fost răniți în timpul ultimelor câteva zile de ciocniri.

Protestatarii pașnici pun violențele pe seama unei grupări puțin cunoscute de extremă dreapta, numită Sectorul Drept.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG