Linkuri accesibilitate

Şansele Moldovei de a fructifica momentul Vilnius (ziare.com)


Trei jurnalisti ai ziarului Adevarul, Elena Dumitru, Cristian Delcea, Alex Varninschi, publica astazi o analiza pe tema dublei masuri cu care opinia publica din Republica Moldova tinde sa judece Romania fata de Rusia. Interlocutorii sunt oameni politici cu convingeri unioniste. Primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca, vorbeste despre „palma jandarmului român” care „nu s-a uitat nici astăzi”, in timp ce „mai puţin se ţin minte deportările în Siberia. „Sindromul Stockholm, când victima ajunge să ţină cu agresorul ”, spune politicianul liberal. Vitalia Pavlicenco, presedinta Partidului National Liberal din Republica Moldova, este convinsa ca tara ei nu va intra altfel in Uniunea Europeana decat prin unire cu Romania si considera ca existenta a doua state romanesti este adevarata explicatie a saraciei de acum a amandurora. Ca si Pavlicenco, Mircea Snegur crede ca atitudinea inca ostila a majoritatii moldovenilor fata de unire se poate schimba prin „propagandă pro-europeană”. Este convins ca drumul spre Europa este in vederile actualei clase politice, pentru că este si singurul valabil. Dorin Chirtoaca insista insa pe o actiune conjugata de schimbare a opticii moldovenilor fata de unire. Romania ar putea, de pilda, sa directioneze catre Republica Moldova o parte din fondurile europene pe care nu reuseste sa le acceseze. Fie si 1% din acesti bani ar face o diferenta semnificativa in Moldova, ar ”oferi moldovenilor acel termen de comparaţie în faţa anilor de ocupare sovietică şi a traiului cu ruşii” . De asemenea, un orizont definit al unirii ar schimba perceptia. In acest interval, oamenii s-ar obisnui cu ideea si ar reusi sa vada avantajele ei, mai declara primarul Chisinaului in cadrul analizei realizate reporterii de la Adevarul.

Evenimentul zilei publica un articol al jurnalistei Stela Dungaciu, care pune cam aceeasi problema: de ce exista in Republica Moldova tendinta de a taxa dur declaratii neplacute venite din Romania, in timp ce reprezentantii Rusiei le practica nonstop, fara sa fie măcar atentionati. Cazul cel mai recent este cel al jurnalistului de televiziune Radu Banciu, care a avut, intr-o emisiune, aprecieri jignitoare la adresa basarabenilor. Toata lumea a luat foc. Cum se face insa, scrie Stela Dungaciu, că nimeni nu s-a dus indignat în faţa Ambasadei Ruse de la Chişinău sau de la Bucureşti când ruşii ne făceau şi ne fac în continuare „boii de moldoveni” sau mai ştiu eu cum?” „De ce ne facem a uita de Dmitri Rogozin, care a sărit până acum calul de nenumărate ori în raport cu cei din R. Moldova?”

Directorul Institutului de Stiinte Politice si Relatii Internationale al Academiei Romane, Dan Dungaciu, discuta intr-un interviu la ziare.com sansele Moldovei de a fructifica momentul Vilnius. In Uniunea Europeana, principalele obstacole sunt pozitiile inca nearmonizate ale statelor membre, cele care vor trebui sa aprobe in final acordurile cu Moldova. Dar si graba Rusiei de a-si fructifica propriul moment diplomatic favorabil. Recuperarea precipitata a Ucrainei in spatiul de influenta al Moscovei ar fi astfel un indiciu asupra metodelor care vor fi folosite in aceasta perioada. Asa stand lucrurile, spune invitatul site-ului ziare.com, Romania trebuie doar „sa gandeasca strategic”.

Opinia dvs.

Arată comentarii

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG