Linkuri accesibilitate

În capitala Ucrainei au continuat ciocniri sporadice între manifestanţi şi poliţie, iar lideri ai opoziţiei avertizează că negocierile propuse de preşedintele Ianukovici ar putea veni prea târziu.


Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a avertizat că situaţia din Ucraina „riscă să iasă de sub control”. Totodată, el a acuzat opoziţia ucraineană, dar şi ţările din Uniunea Europeană că prin declaraţiile lor nu fac decât să adâncească tensiunile sociale. Vorbind la o conferinţă de presă la Moscova, Lavrov i-a atacat şi pe protestatarii de pe Maidan, afirmând că modul cum s-au comportat în ultimele două zile este inacceptabil, după orice standard european.

Între timp, la Kiev au continuat ciocniri sporadice între manifestanţi şi poliţie, iar unul din liderii opoziţiei, Iuri Luţenko, a avertizat că negocierile cu opoziţia, propuse de preşedintele Victor Ianukovici, ar putea veni prea târziu.


În opinia sa, s-ar putea întâmpla ca majoritatea protestatarilor să fie prea frustraţi de faptul că au început să protesteze din noiembrie, fără să obţină o reacţie de la autorităţi. Manifestaţiile au fost provocate, la sfârşitul lui noiembrie, de decizia bruscă a regimului Ianukovici de a nu mai semna acordul de asociere cu Uniunea Europeană.

Comisarul ONU pentru drepturile omului, Navi Pillay a apelat pe de altă parte la autorităţile ucrainene să suspende aplicarea noilor legi care limitează drastic dreptul de a demonstra, libertatea de expresie şi „libertatea societăţii civile de a activa liber”. Legile, adoptate joi în parlamentul de la Kiev au fost publicate astăzi în Monitorul oficial şi intră în vigoare la miezul nopţii.

Iar la Praga, preşedintele posturilor de radio Europa Liberă/Libertatea, Kevin Klose, şi preşedintele structurii federale care coordonează transmisiunile americane spre străinătate (BBG), Jeff Shell, au condamnat drept inacceptabilă agresarea, luni, la Kiev, a doi reporteri ai Europei Libere, redacţia ucraineana.

Dimitri Barkar şi Ihor Iskhakov relatau de la protestele violente din piaţa centrală a Kievului când au fost reţinuţi de poliţie, iar în detenţia poliţiei, maltrataţi grav.


Până acum, informează Institutul pentru Mass Media de la Kiev, în jur de 35 de jurnalişti au fost răniţi la Kiev, în cursul ciocnirilor dintre poliţie şi manifestanţi. Majoritatea au suferit leziuni la ochi şi cap.


Potrivit organizaţiei internaţionale Reporteri fără Frontiere, 14 susţin că au fost loviţi deliberat de poliţie.
XS
SM
MD
LG