Linkuri accesibilitate

UE nu impune sancțiuni Ucrainei


La Euromaidanul de la Kiev
La Euromaidanul de la Kiev

Tensiunile între guvern și opoziție sunt atât de mari, încât unul din liderii opoziției a declarat că Ucraina „se află in pragul unui război civil”.


Diferitele capitale ale UE nu sânt de acord în legătură cu atitudinea de urmat în cazul Ucrainei. Uniunea Europeană nu are intenția, pentru moment, de a impune sancțiuni regimului de la Kiev. La Bruxelles, la încheierea reuniunii miniștrilor de externe ai UE, șefa diplomației europene Catherine Ashton a pus responsabilitatea pe ambele părți de la Kiev, căutând astfel să câștige timp pentru găsire unei soluții:

„Suntem foarte îngrijorați de ceea ce se întâmplă în Ucraina. Suntem preocupați de noua lege adoptată săptămâna trecută de Parlament, deoarece restrânge drepturi fundamentale ale cetățenilor Ucrainei. Cerem autorităților să modifice această lege și să respecte angajamentele europene și internaţionale ale Ucrainei. Mai suntem preocupați și de ceea ce s-a întâmplat peste weekend. Este absolut vital ca ambele părți să dialogheze și să găsească o soluție democratică pentru ieșirea din această criză politică.“

Este o mare dezamăgire pentru opoziția de la Kiev, care așteptase sancțiuni de felul celor pe care Uniunea Europeană le impune regimului din Bielorusia vecină. Tensiunile intre guvern și opoziție sânt atât de mari, încât unul din liderii opoziției, Arseni Iațeniuk, seful partidului Iuliei Timoşenko, declarase chiar duminică agenției rusești Interfax că Ucraina „se află in pragul unui război civil”.

Este limpede acum că diferitele capitale ale UE nu sînt de acord în legătură cu atitudinea de urmat in cazul Ucrainei. Ministrul suedez de externe Carl Bildt a declarat că nu exclude posibilitatea unor sancțiuni impuse Kievului. In schimb, Germania, în ciuda avertismentelor formulate de biroul cancelarei Merkel, nu este pentru moment in favoarea unor sancțiuni. Ministrul de externe Steinmeier a declarat astăzi la Bruxelles că „în chestiunea Ucrainei nu există soluții pe termen scurt”.

Cea mai îngrijorătoare prevedere a noii legi este cea care obligă ONG-urile și organizațiile ce primesc finanțare din străinătate să se înscrie ca „agenți străini”, ceea ce a făcut ca până și Amnesty International să își arate îngrijorarea față de deriva autoritară a guvernului de la Kiev, care pentru moment pare să fi întors cu totul spatele Europei.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG