Linkuri accesibilitate

On the road, aceeaşi poveste


E nevoie de măsuri drastice, nu doar de instalarea unor camere de luat vederi care chipurile fac miracole.



Am văzut, pe sticlă, rezultatele triste ale ultimei operaţiuni „Nopţi albe” a poliţiei rutiere. Numai într-o noapte au fost depistaţi 40 de driveri aghesmuiţi! Unul dintre aceştia a vrut să scape de poliţie şi a intrat într-o ogradă, stricînd gardul gospodarului nevinovat. Bună treabă!

Şi nu e vorba doar despre numărul foarte mare de şoferi în stare de ebrietate. Să remarcăm, lărgind niţel contextul, că aceşti driveri apar aghesmuiţi pe şoselele patriei chiar după recentele accidente înfiorătoare care au ucis 11 oameni. Iar înaintea recentelor accidente a fost, acum cîteva luni, înfiorătorul accident de pe strada Munceşti care a înghiţit vieţile mai multor tineri.

Accidentele sus-pomenite au fost mediatizate cu rîvnă, s-a vorbit mult despre ele, s-au auzit mesaje nenumărate de responsabilizare a şoferilor. Un efort zadarnic pentru că, iată, numai într-o singură noapte poliţia găseşte 40 de cetăţeni aghesmuiţi conducînd automobile. Prin urmare, nici un fel de chemare la ordine şi nici un fel de moarte pe şosele nu vor putea înlătura apucăturile endemice. E nevoie de măsuri drastice, nu doar de instalarea unor camere de luat vederi care chipurile fac miracole. La ce mă refer? Păi, iată la ce. Dacă ai fost prins în stare de ebrietate la volan, să nu mai ai dreptul să şofezi o veşnicie! Mai bine să avem mai puţini şoferi, decît mai mulţi morţi.

Mai e un detaliu la care aş vrea să mă refer şi care ar putea să ţină de domeniul ficţiunii. Cum însă aici realitatea concurează deseori cele mai bizare ficţiuni, poate nu e de prisos să-l menţionăm. Un omulean din provincie îmi spunea odată că el nu se teme de „Nopţile albe” ale poliţiei rutiere. Şi asta pentru că un cumătru din poliţie îl avertizează că în cutare seară va începe operaţiunea. Şi omuleanul informat nu mai urcă aghesmuit în seara aceea în maşină.

Fireşte, nu pot să bag mîna-n foc că omuleanul mi-a spus adevărul. Ba chiar înclin să cred că vorbele lui sunt o minciună sfruntată. Dar mi se pare o versiune curioasă care, poate, merită luată în considerare înaintea începerii operaţiunilor poliţiei rutiere…
XS
SM
MD
LG