Linkuri accesibilitate

O şedinţă eşuată. Comuniştii acuză guvernarea că ar fi monopolizat mass-media


Majoritatea parlamentară a decis să nu participe la şedinţă, calificând-o drept un „spectacol” regizat de comunişti.


Şedinţă extraordinară a parlamentului convocată de opoziţia comunistă pe tema disputei între câteva televiziuni şi operatori de cablu a eşuat astăzi din lipsa de cvorum. Majoritatea parlamentară a decis să nu participe la şedinţă, calificând-o drept un „spectacol” regizat de comunişti. Opoziţia susţine că scoaterea de pe cablu în ultimele două săptămâni a televiziunilor RTR-Moldova, Accent-TV şi Jurnal TV ar fi fost motivată politic. Unii operatori de cablu au reintrodus deja două din televiziunile vizate, după ce OSCE şi Ambasada SUA şi-au exprimat îngrijorarea.

„Vă anunţ că la şedinţa parlamentului din totalul celor 101 deputaţi şi-au înregistrat prezenţa 41 de deputaţi. Nu şi-au înregistrat prezenţa deputaţii fracţiunilor PL, PLDM şi PD.”

Preşedintele Parlamentului Igor Corman:

„Stimaţi colegi, constat lipsa cvorumului, deci şedinţa nu poate avea loc.”

Comuniştii au părăsit sala de şedinţe a Parlamentului scandând „ruşine”. În declaraţiile pentru presă deputaţii PCRM au acuzat coaliţia de guvernare că ar fi încălcat principiul libertăţii presei şi că ar fi monopolizat mass-media. Ei susţin că operatorii de cablu ar fi acţionat la comandă politică atunci când au scos din grila de programe cele trei televiziuni, care în opinia comuniştilor, ar fi incomode puterii. Deputatul PCRM Alexandr Petkov:

„Astăzi în şedinţa extraordinară a Parlamentului noi am dorit să luăm o atitudine, întreg Parlamentul, asupra la ceea ce s-a făcut ca să nu se mai întâmple. Vroiam să înaintăm modificări legislative menite să scoată spaţiul mediatic sub ocupaţia lui Plahotniuc şi Filat. vrem să demonopolizăm mass-media din Moldova. Ei nu au dorit să facem acest lucru. Astăzi am văzut că cei de la guvernare nu ştiu ce este libertatea mass-media.”

Cu mai puţin de oră de la începerea sesiunii extraordinare a Legislativului liderii coaliţiei de guvernare şi-au anunţat neparticiparea. Ei şi-au motivat decizia prin nedorinţa de a lua parte la „spectacolul”, cum l-au numit ei, regizat de comunişti, pe care i-au acuzat, la rândul lor, de nenumărate atacuri la adresa presei din trecut.

Liberal reformatorul Ion Hadârcă preşedintele în exerciţiu al coaliţiei de guvernare a spus că deşi obiectul disputei a dispărut, două din cele trei posturi de televiziune vizate fiind deja restabilite în pachetele de servicii de distribuire, urmează să fie luate măsuri pentru ca situaţii de genul celei recente să nu se mai întâmple:

„În fond problema există, dar nu în formula şi nu în culorile pe care încearcă să le prezinte opoziţia comunistă. Există la nivelul unor lacune legislative care au şi fost dezbătute în comisia parlamentară de profil, comisia mass-media şi unde se pregătesc respectiv nişte modificări care vor fi dezbătute în plenul ordinar al şedinţei parlamentului şi luate măsurile respective.”

Democratul Marian Lupu şi liberal democratul Valeriu Streleţ au dat asigurări că până la finele lunii ianuarie Parlamentul va propune amendamente la Codul Audiovizualului, care, în opinia lor, vor exclude eventuale dispute dintre posturile tv şi operatorii de cablu. Amendamentele vor viza cel mai probabil stabilirea unor criterii, în special cel al audienţei, posturilor TV obligatorii pentru operatorii prin cablu, ne-a explicat recent preşedintele CCA, Marian Pocaznoi.

În opinia analistului politic Bogdan Ţîrdea refuzul coaliţia de guvernare de a participa la şedinţa extraordinară convocată de comunişti este o decizie raţională, dar în acelaşi timp un act de slăbiciune:

„Cei de la coaliţia de guvernare nu au dorit să creeze teren de manevră pentru PCRM care evident îşi consolida poziţiile şi îşi promova imaginea de protector, apărător înfocat al libertăţii mass-media. Or coaliţia de guvernare ţinând cont şi de poziţiile destul de critice ale ambasadelor UE şi SUA era într-o poziţie mai vulnerabilă. Pe de altă parte, această poziţie reflectă şi o slăbiciune a coaliţiei de guvernare. Ei au arătat că se tem de o confruntare directă cu PCRM pe anumite subiecte mai delicate.”

Şedinţa extraordinară a Parlamentului era programată pentru două zile, la care urmau să fie audiaţi, la cererea comuniştilor, reprezentanţii CCA, Procurorul General şi directorul SIS.
XS
SM
MD
LG