Linkuri accesibilitate

O nouă reformă a sistemului de pensionare şi priorităţile Ministerului Muncii în 2014


Tot mai des, experţii avertizează că sistemul actual de pensii poate intra în colaps. Ministerul îşi propune să realizeze componenta de echitate la calcularea pensiilor, iar mărimea pensiei să o apropie cât mai mult de cea a contribuţiei la fondul de asigurări sociale.



Reformarea sistemului de pensionare şi îmbunătăţirea mecanismelor de acordare a ajutorului social sunt obiectivele de vârf trasate de Ministerul Muncii, protecţiei sociale şi familiei pentru anul 2014. Ministra Valentina Buliga a mai spus azi, într-o conferinţă de presă, că autorităţile vor încerca să susţină cât mai multe familii vulnerabile şi să le ofere servicii sociale de calitate. Despre schimbări necesare în domeniul protecţiei sociale relatează Tamara Grejdeanu:

Încă din anul 2008, bugetul asigurărilor sociale nu mai acumulează sursele necesare pentru a plăti pensiile şi este suplinit, anual, cu finanţe din bugetul de stat. Datele oficiale arată că în Republica Moldova, un salariat întreţine patru pensionari. Pe lângă numărul redus al plătitorilor de taxe şi impozite faţă de cel al beneficiarilor, fondul de pensii este afectat şi de practica înrădăcinată a salariilor nedeclarate, constată Valentina Buliga, ministra Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei:

„Disciplina financiară este un atribut de bază al activităţii sistemului de asigurări sociale. Şi astăzi mai persistă situaţia când agenţii economici preferă să achite salarii la plic, pentru a nu plăti contribuţii. Iar angajaţii acceptă acest lucru, fie din teama de a-şi pierde locul de muncă, fie că nu realizează că prin aceasta se vor pedepsi pe sine însăşi, asigurându-şi dreptul doar la o pensie minimă.”

Tot mai des, experţii din domeniu avertizează că sistemul actual de pensii poate intra în colaps. Ministerul îşi propune, pe lângă lupta cu salariile în plic, să realizeze componenta de echitate la calcularea pensiilor pentru diferite categorii de funcţionari, iar mărimea pensiei să fie cât mai apropiată de cea a contribuţiei în fondul de asigurări sociale.

Viorica Antonov, expertă în politici sociale este de părere că problema nu poate fi rezolvată unilateral, prin înăsprirea legislaţiei şi sancţiuni mai aspre pentru agenţii economici care evită contribuţia socială. Ea crede că deopotrivă, statul trebuie să vină cu măsuri de susţinere a antreprenorilor, după regula, ceri, dar şi oferi:

„Este nevoie de o revizuire a legislaţiei în vigoare privind activitatea micului business în ţară şi de găsit unele facilităţi pentru a susţine dezvoltarea lui pe termen lung, ca cei care sunt proprietari de întreprinderi mici, mijlocii dar şi cele mai mari întreprinderi din ţară să nu ascundă mai mult veniturile, dar să fie mai transparente. În primul rând este nevoie şi de o politică de creditare din partea băncilor, şi asta doar într-un consens cu guvernul, cu statul, structurile bancare pot să lucreze şi să ofere credite pe termen lung fără procente prea mari.”

Experta mai notează că pentru identificarea unor soluţii viabile reformării sistemului de pensii, este nevoie de un dialog eficient între guvern, patronate şi sindicate.

Referindu-se la sistemul naţional de asistenţă socială, Valentina Buliga a spus că, pentru anul 2014 sunt programate costuri de circa 500 de milioane de lei pentru susţinerea familiilor nevoiaşe şi 254 de milioane de lei pentru a ajuta 216 familii în perioada rece a anului. Tot în acest an, mai spune ministra, se prevăd schimbări de ordin legislativ, care să îmbunătăţească calitatea serviciilor de asistenţă socială:

„Vom lucra la perfecţionarea cadrului legal în domeniul acordării acestor prestaţii prin sporirea acoperirii păturilor defavorizate, cu programul de ajutor social, creşterea eficienţei administrative, guvernării şi transparenţei sistemului de asistenţă socială. Vom lansa implementarea standardelor în prestarea serviciilor de către structurile teritoriale de asistenţă socială şi a noului model de administrare a programului de ajutor social şi ajutor pentru perioada rece a anului.”

În lista priorităţilor ministerului muncii se mai regăseşte reorganizarea sistemului rezidenţial de îngrijire a persoanelor cu dizabilităţi, revizuirea condiţiile de cazare, întreţinere şi posibilităţile de integrare a copiilor în familii sau servicii de tip familial.

De asemenea, în acest an ar urma să fie aprobată Strategia prind protecţia copilului şi a familiei, care prevedere indemnizaţii noi pentru şcolarizarea copilului şi corelarea plăţilor sociale cu valoarea minimă a coşului de bunuri necesare pentru creşterea unui copil.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG