Linkuri accesibilitate

Kiev condamnat unanim în UE


Pe baricade la Kiev, 20 ianuarie 2014
Pe baricade la Kiev, 20 ianuarie 2014

Se așteaptă poziția comună a miniștrilor de externe.


Condamnările nu au întârziat în urma ciocnirilor violente de duminică de la Kiev, dar mai ales in urma adoptării grăbite săptâmîna trecută, de către autoritățile ucrainene, a noii legislații extrem de represive interzicând protestele publice și amenințând cu pedepse de pînă la 5 ani închisoare.

Pînă și Amnesty International și-a arătat îngrijorarea, în vreme ce purtătorul de cuvânt al cancelarei germane Angela Merkel Steffen Seibert a avertizat că legislația adoptată la Kiev ar putea avea consecințe asupra relațiilor Ucrainei cu Uniunea Europeană.

Comisia Europeană a preferat să nu se pronunțe astăzi în timpul zilei, așteptând poziția comună a miniștrilor de externe ai UE, care vor anunța un comunicat la începutul acestei seri. Deocamdată, capitalele nu sînt de acord în legătură cu atitudinea de urmat. Ministrul suedez de externe Carl Bildt a declarat că nu exclude posibilitatea unor sancțiuni impuse Kievului. In schimb, Germania, în ciuda avertismentelor formulate de biroul cancelarei Merkel, nu este pentru moment in favoarea unor sancțiuni. Ministrul de externe Steinmeyer a declarat astăzi la Bruxelles că "în chestiunea Ucrainei nu există soluții pe termen scurt".

Cea mai îngrijorătoare prevedere a noii legi este cea care obligă ONG-urile și organizațiile ce primesc finanțare din străinătate să se înscrie ca "agenți străini”.

Unii corespondenți occidentali la Kiev, precum cel al cotidianului belgian Le Soir, sînt mai degrabă sceptici vizavi de viitorul imediat al mișcării de protest, prezentând o opoziție divizată și o masă de protestatari obosită și descurajată de absența unor perspective politice clare.

Tot Le Soir scrie că votul de joi al parlamentului (Rada) în chestiunea noii legislații a fost "un simulacru de vot". "Fără nicio dezbatere", scrie Le Soir, "deputații au ridicat haotic mâna, nimeni neștiind cine a votat ce și provocând hohote de râs pînă și în sânul deputaților din Partidul Regiunilor al lui Ianukovici".

Aceeași constatare și în cotidianul francez Le Monde, care scrie că "opoziția ucraineană e cu totul depășită de exigențele și nerăbdarea protestatarilor". Le Monde constată că autoritățile ucrainene, Ianukovici și apropiații săi, au ales o fugă înainte, un mers accelerat spre represiune și instalarea unui regim autoritar, întorcând cu totul spatele Europei.

Se asteapta, iminent, pozitia comuna a ministrilor de externe, altfel zis a capitalelor UE.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

Politigraf

XS
SM
MD
LG