Linkuri accesibilitate

Vitali Klitciko: „Trebuie să folosim fiecare șansă pentru a rezolva criza pe cale pașnică”


Vitali Klitciko la demonstrația de duminică
Vitali Klitciko la demonstrația de duminică

Opoziția atrage atenția că negocierile din Ucraina trebuie să aducă rezultate reale, nu să-i dea președintelui posibilitatea să tragă de timp.



Președintele Ucrainei, Victor Ianukovici a acceptat să negocieze cu protestatarii proeuropeni după ciocnirile violente de la Kiev de duminică.

Serviciul de presă al președintelui a anunțat că „un grup de lucru” condus de secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare, Andrii Kluiev va fi înființat astăzi pentru a încerca să rezolve criza. Comunicatul mai spune că grupul, compus din membri ai administrației prezidențiale și ai guvernului, ar vrea să se întâlnească astăzi cu reprezentanții opoziției.

Liderul opoziției, Vitali Klitciko s-a întâlnit duminică seara cu președintele Ianukovici la o reședință prezidențială din apropierea Kievului. Klitciko a confirmat ulterior că se înființează grupul pentru negocieri. „Trebuie să folosim fiecare șansă pentru a rezolva criza pe cale pașnică”, a declarat postului ucrainean Hromadske TV fostul campion la box, care conduce partidul Udar. Klitciko a mai spus că nu dorește „un scenariu al forței”, dar a adăugat că „nu exclude posibilitatea unui război civil”.

Arseni Iațeniuk, liderul altui partid de opoziție a spus că președintele Ianukovici l-a sunat să-i spună că este gata de convorbiri.

Opoziția atrage însă atenția că negocierile trebuie să aducă rezultate reale, nu să-i dea președintelui posibilitatea să tragă de timp. Opoziția, care a început protestele în noiembrie din cauza deciziei lui Ianukovici de a nu mai semna Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, cere demisia guvernului și alegeri prezidențiale anticipate. Dar și liderii opoziției se află sub presiune pentru a propune plan de acțiuni coerent, pe fundalul criticilor că ar fi prea nehotărâți.

Anunțul începerii convorbirilor între puterea și opoziția de la Kiev a urmat violențelor de duminică. Zeci de mii de oameni indignați de proaspetele restricții împotriva demonstrațiilor au protestat în centrul Kievului. Un grup de protestatari care încercau să ajungă la Parlament s-au ciocnit de cordoanele poliției. Zeci de oameni au fost răniți.

Dezordini în masă la Kiev
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:02:55 0:00

Protestatarii spun că noua legislație despre demonstrații aprobate vineri de Parlament și promulgată de președinte limitează libertățile de bază. Puterea respinge acuzația și spune că respectă standardele europene.

Însă, țări occidentale și-ai exprimat profunda îngrijorare față de noua legislație. Între altele, ea interzice instalarea neautorizată a corturilor, scenelor și amplificatoarelor de sunet în locuri publice. Mai prevede arestarea protestatarilor care poartă măști ori căști, amenzi usturătoare sau pedeapsa cu închisoarea pentru încălcarea restricțiilor.

Protestul de duminică a început cu îndemnurile opoziției către participanți să sfideze noile prevederi care pun în afara legii protestul non-stop din Piața Independenței de la Kiev pe care demonstranții pro-europeni îl continuă de două luni. S-au auzit îndemnuri în adresa forțelor de ordine din partea fostului comandant al flotei ucrainene. „Mâine regimul o să vă înrobească și pe voi. Vă chem să vă respectați jurământul în fața poporului ucrainean și să nu ascultați un regim deraiat”, a spus amiralul Ihor Teniuk care a fost demis de președintele Ianukovici în 2010.

Violențele au izbucnit când un grup de tineri despre care s-a relatat că ar fi extremiști de dreapta s-a îndreptat din Piața Independenței a Kievului către clădirea Parlamentului. S-au ciocnit de cordoanele
poliției în apropierea stadionului Dynamo, la aproximativ 300 de metri de piață. Demonstranții au aruncat în poliție cu petarde, fumigene și bombe de petrol. Au răsturnat și incendiat un autobuz folosit de poliție. Au fost incendiate și alte vehicule. Polițiștii adăpostiți în spatele autobuzelor au tras și ei cu fumigene, gaze și tunuri de apă pentru a respinge mulțimea. Confruntările au continuat în cursul nopții.

Purtătorul de cuvânt al ministerului de interne, Serhiy Burlakov a pus atacul pe seama „provocatorilor și extremiștilor”, îndemnând oamenii să nu-i urmeze. Poliția a deschis un dosar penal în baza articolului 294 despre „organizarea tulburărilor în masă”.

Liderii opoziției au spus că doresc rezolvarea pașnică a crizei și s-au desolidarizat de activiștii care au luat parte la violențe.

Statele Unite și Uniunea Europeană s-au pronunțat pentru oprirea violențelor în Ucraina și pentru convorbiri politice.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG