Linkuri accesibilitate

Deciziile judecătorilor dînd peste cap deseori acuzaţiile Centrului, arestările nu mai au relevanţa dorită, iar ceea ce se vrea un eveniment devine un fals eveniment.


Zilele astea am fost bombardaţi binişor cu pseudoevenimente. La ce mă refer? O să vă explic imediat. Mass-media ne-a spus că un procuror a fost reţinut pentru mită, apoi că soarta unor vameşi prinşi în flagrant delict va fi luată în discuţie în instanţă, apoi că un poliţist a fost reţinut pentru luare de mită a doua oară…

Mi se pare că asemenea ştiri, de care nu am dus lipsă niciodată în epoca tranziţiei, sînt lipsite de importanţă, că ele vizează nişte pseudoevenimente. Nu merită să le acordăm atenţie, după părerea mea. Şi asta pentru că, de obicei, cinovnicii-vameşii- poliţiştii nu sunt băgaţi aici la închisoare.

Am avut, de-a lungul timpului, o sumedenie de arestări, de învinuiri, de cazuri de corupţie examinate în instanţă. Şi cîţi cinovnici-vameşi-poliţişti au ajuns în închisoare pentru corupţie? Dar procurori şi judecători? Mai bine să nu ne obosim prea tare cu presupusul. Moldova e ţara în care oamenii cu funcţii serioase nu ajung în închisoare pentru corupţie. Şi nu ar fi fost asta o mare dramă dacă nu exista corupţia. Or, conform mai mult analize, ea face ravagii în RM.

Să fac o precizare. Am tot respectul pentru munca Centrului Anticorupţie. Efortul acestei instituţii este lăudabil. Numai că deciziile judecătorilor dînd peste cap deseori acuzaţiile Centrului, arestările nu mai au relevanţa dorită, iar ceea ce se vrea un eveniment devine un fals eveniment.

Să-l luăm pe poliţistul care a fost reţinut a doua oară pentru luare de mită. Prima dată el a fost achitat. Nu e exclus şi acum omul să fie declarat nevinovat. Şi atunci ce eveniment este arestarea lui? Păi, unul insignifiant, minor, banal.

Un eveniment demn de băgat în seamă ar fi băgarea în puşcărie pentru luare de mită a unui poliţist-vameş-cinovnic-procuror. Atunci ar merita, într-adevăr, să ne agităm, să analizăm datele problemei. Cum aşa ceva nu se prea întîmplă, de ce să ne impacientăm? Eu zic că nu are rost…
XS
SM
MD
LG