Linkuri accesibilitate

La Kiev a început un nou protest de amploare organizat de opoziţie


La Kiev a început un nou miting de amploare, organizat de opozitie, in ciuda noilor legi care limiteaza drastic libertatea de adunare. La amiaza, in Piata Independentei din capitala ucraineana erau peste 100 000 de oameni.

Se asteapta ca opozitia sa anunte un plan de actiuni dupa ce vineri vineri presedintele Victor Ianukovici a semnat legile care limiteaza libertatea de adunare si cea de expresie.

Potrivit noilor legi, adoptate joi de parlament, sunt interzise manifestatiile care implica instalarea de corturi, utilizarea megafoanelor sau a scenelor. De asemenea, orice incalcare a „ordinii publice” poate fi pedepsita cu 15 ani inchisoare. Organizatiile neguvernamentale sunt obligate se se inregistreze drept „agenti straini” daca primesc finantare din strainatate.

Noile legi au fost criticate vehement de Statele Unite si Uniunea Europeana, in timp ce opozitia din Ucraina vorbeste despre instalarea treptata a unei dictaturi.

Protestele au izbucnit la sfirsitul lunii noiembrie, cind, subit, regimul presedintelui Ianukovici a refuzat sa mai semneze acordul de asociere cu Uniunea Europeana, sub presiunile, mai ales economice, ale Rusiei.
XS
SM
MD
LG