Linkuri accesibilitate

A primit T. Băsescu mandat din partea Statelor Unite să adopte o poziție mai ferma față de eventualele provocări rusești în Transnistria și Găgăuzia? (Ev. Z)


Proiectul unionist avansat de presedintele Traian Basescu este periculos (Vasile Ernu în Adevărul)


Într-un articol din „Evenimentul zilei”, Ion Cristoiu se intreaba daca Traian Basescu a primit mandat din partea Statelor Unite sa adopte o pozitie mai ferma fata de eventualele provocari initiate de Rusia in Transnistria si Gagauzia.

Raspunsul sau de analist politic este ca da, desi nu poate aduce informatii concrete. Face insa sugestia ca cele spuse de presedintele roman la intalnirea anuala cu diplomatii straini acreditati la Bucuresti s-ar fi conturat de fapt in ultima sedinta a Consiliului Superior de Aparare a Tarii.

Acesta ar fi intelesul remarcii premierului Ponta, care si-a explicat absenta din tara in timpul vizitei emisarului american Victoria Nuland tocmai prin faptul ca vizita avea drept obiect, citam,”o chestiune ultrasecreta care s-a discutat si in CSAT”.

In acelasi articol, Ion Cristoiu se mira ca presa din Romania a neglijat subiectul intrevederii solicitate de presedintele Basescu, pe tema Schengen, presedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy. ”Nu e o acțiune electorală sau, mă rog, nu numai electorală, scrie Cristoiu. Traian Băsescu a ținut să atragă atenția oficialilor (europeni) că ținerea României pe la uși, adăugată măsurilor discriminatorii față de lucrătorii români în unele țări occidentale, riscă să adîncească în România neîncrederea în Occident, ajutînd astfel forțelor propagandistice anti-occidentale din țară să-și facă jocul”.

In sectiunea de bloguri a ziarului „Adevarul”, Vasile Ernu sustine ca proiectul unionist avansat de presedintele Traian Basescu este ”periculos”. ”Jucat pe cartea nationalismului, el poate deveni o catastrofa”. Deocamdata comentatorul il numeste ”fals proiect” si avertizeaza ca nu are alt efect decat ”radicalizarea diverselor grupuri din Republica Moldova care păreau să se fi calmat”. In schimb, consilierii presedintelui roman, care au preluat si argumentat ideea, sunt socotiti ”iresponsabili”, pentru ca, de dragul unui electorat ”destul de mic”, sunt dispusi ”să destabilizeze o societate şi aşa destul de fragmentată, tensionată şi disperată”.

Un alt blogger de la „Adevarul”, Marius Diaconescu, porneste de la cazul jurnalistului Radu Banciu, de la B1 TV, care a jignit lideri politici moldoveni si chiar poporul Republicii Moldova. Diaconescu face un ocol mai larg si constata ca romanii au fost intotdeauna mai atasati de ardeleni decat de basarabeni. Numai ca nu de oameni ar fi vorba, ci de tinuturile respective, unul mai bogat, altul in mod cronic sarac.

Romanii iubesc Transilvania, iau foc cand se pune sub semnul intrebarii statutul ei. Nu aceeasi reactie o au in cazul Basarabiei.

Argumentele din acest articol sunt de ordin istoric: inainte de 1918, autoritatile romane pregatisera atent integrarea Transilvaniei si mai deloc pe cea a Basarabiei si Bucovinei.

Este doar una dintre vinile neispasite ale României fata de Basarabia.

O alta e impartita cu Ardealul. Nici pentru Basarabia, nici pentru Ardeal, nu s-a tras niciun foc romanesc, scrie Marius Diaconescu.

El le recomanda românilor sa nu-i mai critice pe politicienii de la Chisinau, pentru ca nici cei de la Bucuresti nu sunt mai breji, si sa cultive cu conseventa increderea basarabenilor, care ”nu sunt copii pe care îi cumperi cu o prăjitură, iar pentru că nu te ascultă nu le mai dai altă bucată”.
XS
SM
MD
LG