Linkuri accesibilitate

„Îmi pasă, mă implic” - proiect al Uniunii Europene pentru tineri de pe ambele maluri ale Prutului


30 de elevi din familii vulnerabile de la Chișinău și tot atîția de la Iași vor învăța să-și ajute comunitățile.





Proiectul lansat vineri la Chișinău este unul dintre multe asemănătoare finanțate de Uniunea Europeană în ultimii șapte ani, dintr-un fond destinat colaborării trans-frontaliere între Republica Moldova, România și Ucraina. Relatează Tamara Grejdeanu.

Proiectul „Îmi pasă, mă implic” e prevăzut pentru o durată de 14 luni, timp în care tinerii beneficiari ar trebui să îşi stabilească, cu mai multă certitudine, itinerarii personale, de muncă şi afirmare. Viorica Matas, directoarea Centrului de Servicii Sociale pentru Copil şi Familie spune că beneficiarii, între care absolvenţi ai gimnaziilor de tip internat, nu au formate abilităţi de viaţă independentă, motiv pentru care asistenţa continuă le este necesară:

„Prin intermediul proiectului o să completăm informaţiile lor sau o să dezvoltăm abilităţi şi o să creştem potenţialul lor, astfel ca la sfârşit de proiect ei să fie mai siguri, să se implice, să fie activi şi să conştientizeze că ei tot sunt importanţi, pentru că grupurile de tineri marginalizate au tendinţa de a se izola. Sunt grupuri care au nevoie de a se lucra cu ei pentru a-şi îmbunătăţi abilitatea de lider, pentru a fi motivat să se implice în viaţa comunităţii.”

Tineri de pe cele două maluri ale Prutului vor fi implicaţi şi într-un concurs de proiecte mici. Cele mai reuşite idei din domeniul sănătăţii, migraţiei, protecţiei mediului sau prevenirii abandonului şcolar vor fi susţinute financiar, astfel încât elevii să poată face uz de competenţele dobândite.

În ultimii ani, au fost realizate mai multe proiecte, bazate pe cooperarea transfrontalieră.

Zeci de tineri au fost învăţaţi cum să scrie proiecte de finanţare şi să acceseze fonduri europene.

Alexandru Bostan, unul din participanţi, spune că asemenea cooperări au nu doar un impact educativ, pentru că tinerii din Republica Moldova au preluat idei şi modele de lansare a unei afaceri:

„Eu le apreciez pozitiv şi sunt foarte benefice, mai ales pentru tinerii care nu au nici o afacere dar vor să facă ceva, adică să deschidă ceva, să acumuleze anumite cunoştinţe sau să le reînnoiască pe cele pe care le are. Profesorii care ne-au predat, nu sunt profesori simpli, adică doar teoretici. Ei au avut afaceri în viaţa lor şi pe baza greşelilor pe care le-au făcut, ne-au explicat şi nouă, unde să fim atenţi.”

Ideea că la graniţe comune se pot găsi şi soluţii comune este susţinută şi de Iulia Iabanji, directoarea Organizaţiei pentru dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici si Mijlocii din Republica Moldova, instituţie care a realizat mai multe proiecte de tip transfrontalier.

Ea spune că prin cooperare, tinerii de pe ambele maluri ale Prutului au reuşit să găsească calea spre dezvoltarea unei afaceri şi au stabilit nu doar relaţii de prietenie, dar şi comerciale:

„Toţi, o sută de tineri în total au stabilit nişte contacte. Deja sunt cristalizate foarte multe iniţiative sau business planuri sau proiecte investiţionale comune, şi chiar între tinerii din ţara noastră, dar din diferite raioane. Cel de la nordul Moldovei, nicidecum nu avea să se întâlnească cu cel de la sudul Moldovei dacă nu era în contextul unui program. Cu atât mai mult, impactul creşte atunci când mai văd şi experienţa altei ţări.”

Majoritatea proiectelor realizate între România şi Republica Moldova insistă şi asupra componentei de cultivare a responsabilităţii sociale şi a spiritului civic. Tinerii sunt instruiţi cum să gestioneze bugete, nu doar pentru obţinerea unui beneficiu personal dar şi în folosul comunităţii din care provin. Pentru iniţiativa lansată azi, vor fi selectaţi atât tineri cât şi profesionişti din domeniul incluziunii sociale care să participe la schimbul de experienţă.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG