Linkuri accesibilitate

Președintele Parlamentului Igor Corman și premierul Iurie Leancă vor lua parte miercuri la ședința Adunării Populare de la Comrat...


... pentru a convinge autoritățile găgăuze să renunțe la referendumurile plănuite în autonomia găgăuză la 2 februarie.

Corman și Leancă le-au vorbit jurnaliștilor după convorbirile purtate vineri la Chișinău cu vicepreședintele legislativului local găgăuz, Demian Caraseni și Alexandr Tarnavski.

„Am avut discuții bune și suntem ferm convinși că trebuie să purtăm un dialog. Dialogul soluționează multe probleme. Am stabilit și niște acțiuni care urmează să aibă loc”, a spus Corman.

Premierul Leancă a spus că în timpul vizitei la Comrat de miercuri vor fi luate în discuție nu doar cele două referendumuri despre orientarea externă a Republicii Moldova și despre independența autonomiei găgăuze, ci și „probleme sociale, economice, infrastructură, probleme juridice”.

Vicepreședintele Adunării Populare de la Comrat, Demian Caraseni a precizat în fața jurnaliștilor la Chișinău că aceste probleme vor fi examinate în prealabil, începând de luni, de grupuri de lucru mixte.

De la întrevederile de vineri de la Chișinău a lipsit bașcanul autonomiei găgăuze, Mihail Formuzal. În schimb el a convocat o ședință extraordinară a Comitetul executiv al autonomiei găgăuze, care a decis, astăzi, ca toate administrațiile raionale și primăriile de pe teritoriul autonomiei să sprijine referendumurile controversate așteptate la 2 februarie.

Comitetul executiv sprijină referendumurile chiar dacă, în noiembrie trecut, acestea au fost deja declarate ilegale de o judecătorie de la Comrat, la cererea guvernului de la Chișinău, care spune că temele puse în discuție depășesc competențele autorităților locale.

Procuratura Generală a acuzat ulterior autoritățile găgăuze de „acțiuni samavolnice” și le-a amenințat cu o anchetă penală.
XS
SM
MD
LG