Linkuri accesibilitate

Executivul de la Comrat se implică direct în organizarea referendumurilor inițiate de Adunarea Populară


Decizie a Comitetului executiv al autonomiei găgăuze.Comitetul executiv al autonomiei găgăuze condus de bașcanul Mihail Formuzal a decis vineri la o ședință extraordinară ca toate administrațiile raionale și primăriile de pe teritoriul autonomiei să sprijine referendumurile controversate așteptate la 2 februarie.

Este a doua oară când executivul de la Comrat se implică direct pentru organizarea referendumurilor inițiate de Adunarea Populară de la Comrat: un referendum legislativ despre independența regiunii, și un altul consultativ despre direcția de politică externă a Republicii Moldova.

Decizia Comitetului executiv găgăuz a fost luată cu cîteva ore înainte de întâlnirea bașcanului Formuzal cu premierul Iurie Leancă și președintele parlamentului, Igor Corman.

Cei doi lideri moldoveni doresc să convingă autonomia găgăuză să renunțe la aceste referendumuri care sporesc tensiunile, într-o perioadă când Chișinăul se pregătește de semnarea acordului de asociere cu Uniunea Europeană.

În noiembrie 2013, referendumurile au fost declarate ilegale de o judecătorie de la Comrat, la cererea guvernului de la Chișinău, care spune că temele puse în discuție depășesc competențele autorităților locale.

Procuratura Generală a avertizat autoritățile găgăuze cu o anchetă penală pentru a le trage la răspundere pentru „acțiuni samavolnice”.
XS
SM
MD
LG