Linkuri accesibilitate

Traian Băsescu va discuta cu Jose Manuel Barroso despre resursele financiare pentru interconectarea energetică România-Moldova


Preşedintele României Traian Băsescu a anunțat că se va întâlni la începutul lunii februarie cu preşedintele Consiliului Europei Jose Manuel Barroso pentru a discuta despre resursele financiare ce pot fi alocate pentru accelerarea interconectării energetice România-Moldova. Băsescu a făcut această declaraţie joi la Bucureşti după întâlnirea pe care a avut-o în aceeași zi la Bruxelles cu preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.

Traian Băsescu a precizat că nu s-a dus la Bruxelles ca avocat al Republicii Moldova, informează Mediafax, ci ca membru al Consiliului European, pentru a convinge că trebuie accelerate procesele de apropiere a Moldovei de Uniunea Europeană, și invers.

Traian Băsescu a vorbit la Bruxelles şi despre ineficienţa formatului 5+2 pentru soluţionarea conflictului transnistrean. El a readus în discuţie problema şcolilor din Transnistria cu predare în română şi a cerut o intervenţie a Uniunii Europene ân acest caz.

Tot la conferinţa de presă de la Palatul Cotroceni, preşedintele Traian Băsescu a mai spus că România a facilitat pe bună dreptate şi cu temei redobândirea cetăţenilei române de către cei care au pierdut-o fără voinţa lor, cum sînt cetăţenii moldoveni, precizând însă că nu doreşte să îi răspundă pe această temă eurodeputatului Hannes Swoboda.

Făcînd referire la afirmația preşedintelui Traian Băsescu că moldovenilor ar trebui să li se acorde cetăţenie română „din belşug”, Hannes Swoboda, liderul grupului social-democrat din Parlamentul European, a spus că Uniunea Europeană ar trebui să aibă reguli comune de acordare a cetăţeniei.
XS
SM
MD
LG