Linkuri accesibilitate

Ucraina: o legislație restrictivă condamnată de comunitatea internațională


Vedere a Pieții Independenței de la Kiev unde protestele continuă
Vedere a Pieții Independenței de la Kiev unde protestele continuă

UE: „Inițiativele legislative aprobate ieri de Verhovna Rada restrâng drepturile fundamentale ale cetățenilor Ucrainei.”



După Statele Unite, și Uniunea Europeană a criticat astăzi adoptarea ieri la Kiev a unor prevederi legale care par îndreptate împotriva opoziției și a protestelor pro-europene prelungite din capitala Ucrainei, începute după amânarea semnării acordului de asociere la UE.

Legea trecută în grabă joi prin Parlamentul de la Kiev de suporterii președintelui Viktor Ianukovici interzice orice instalare neautorizată de corturi, scene sau instalații de amplificare sonoră în locuri publice sub amenințarea unei amenzi de aproximativ 640 de dolari sau 15 zile la închisoare. Noua lege, care are peste de o sută de pagini și mai trebuie semnată de șeful statului, imită Rusia în privința organizațiilor neguvernamentale, obligându-le să plătească impozit și să se înregistreze ca „agenți străini”.

Altă formulare dură, dar destul de vagă în opinia agenției Reuter, prevede închisoare de 2 până la 15 ani pentru delicte ca blocarea accesului în unele clădiri sau „violarea în masă” a ordinii publice.

Sunt interzise se asemenea „convoaiele de protest”, adică șiruri de mai mult de cinci mașini care sunt conduse sau parcate în așa fel încât să servească protestelor.

Toate aceste prevederi au fost adoptate ieri în Parlamentul de la Kiev din senin, cu vot prin ridicarea mâinilor, luând opoziția prin surprindere, venind după ce un tribunal din capitala ucraineană adoptase deja o interdicție a protestelor în capitală.

Noua lege ucraineană a fost criticată aseară la Washington de purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Jen Psaki, care a spus că „pune sub semnul întrebării devotamentul Ucrainei față de normele democratice”.

Reproșuri similare s-au auzit astăzi la Bruxelles, în formularea Maiei Kocijancic, purtătoarea de cuvânt a șefei politicii externe europene: „Înalta
Catherine Ashton alături de fostul ministru al economiei din Ucraina Arseni Iațeniuk la 10 decembrie 2013 la Kiev
Catherine Ashton alături de fostul ministru al economiei din Ucraina Arseni Iațeniuk la 10 decembrie 2013 la Kiev
reprezentantă Catherine Ashton este profund îngrijorată de evenimentele de la Kiev. Inițiativele legislative aprobate ieri de Verhovna Rada restrâng drepturile fundamentale ale cetățenilor Ucrainei. Ele au fost aprobate în grabă și cu nerespectarea flagrantă a procedurilor parlamentare și principiilor democratice”.

„Cahterine Ashton este preocupată în special de schimbările codului juridic care impun restricții îngrijorătoare asupra dreptului de asociere, asupra libertății de expresie și libertății presei, fiind contrare obligațiilor internaționale ale Ucrainei”.

„Cahterine Ashton face apel la președintele Ianukovici să ia măsuri pentru revizuirea acestor decizii și armonizarea lor cu angajamentele internaționale ale Ucrainei”.

Îngrijorări similare au fost exprimate astăzi de comisarul european pentru extindere Stefan Füle și de Marcin Grajewski, purtătorul de cuvânt al președintelui Parlamentului European, Martin Schulz.

Purtătorul de cuvânt a spus că Martin Schulz i-a cerut președintelui
Președintele Parlamentului European, Martin Schulz
Președintele Parlamentului European, Martin Schulz
Ianukovici să nu semneze noua legislație, care contravine obligațiilor internaționale ale Kievului. Insistând că „poarta Europei” rămâne deschisă pentru Ucraina, președintele Parlamentului European a adăugat că autoritățile ucrainene trebuie să demonstreze limpede că doresc în mod sincer integrarea europeană a țării.

Potrivit agențiilor de presă legislația adoptată ieri la Kiev prevede pedepse de până la 15 zile de arest pentru portul măștilor și căștilor, accesorii de bază ale multor protestatari, mai ales din grupările naționaliste. Va fi interzisă de asemenea răspândirea de informații „extremiste” și calomnioase, o prevedere care pare îndreptată împotriva multelor caricaturi ale lui Ianukovici și aliaților lui expuse în centrul Kievului.

Într-un mesaj din spitalul penitenciar, fostul premier ucrainean Iulia Timoșenko a spus că legile semnalează „lichidarea totală a sistemului parlamentar” în Ucraina.

Noile legi au fost criticate nu doar de opoziția ucraineană și de guvernele occidentale, ci și de organizația internațională Transparency International, a cărei filială din Ucraina a avertizat, potrivit AFP, că „dacă vor fi semnate de președintele Ianukovici, vor distruge orice manifestare de nesupunere civică, vor da semnalul represiunii și vor transforma Ucraina într-o dictatură”.

Într-o referire la asemănările cu legislația din Rusia, vicepreședinta organizației pentru drepturile omului Human Rights Watch, Rachel Denber, a scris pe Twitter că „Ucraina a făcut în 20 de minute ceea ce a făcut Rusia în 60 de zile după revenirea la președinție a lui Vladimir Putin”.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG