Linkuri accesibilitate

„Cargonauţii”


„Muncitori nomazi”, o expoziţie despre condiţiile precare ale lucrătorilor răsăriteni plecaţi în Occident.





Noul an a început în Germania cu o adevărată avalanşă de populism, provocat de CSU, Uniunea Creştin-Socială (bavareză). Sora mai mică a Uniunii Creştin-Democrate (CDU) a lansat sloganul „Cine înşală, zboară”, încercînd astfel să sugereze cetăţenilor că după 1 ianuarie, sistemul social din Germania va fi luat cu asalt de către români şi bulgari săraci care abuzează de dreptul la libera circulaţie a oamenilor. Invazia sugerată de bavarezi nu a avut loc şi nici oficiile federale nu au sucombat în urma cererilor de ajutoare din partea prezumtivilor năvălitori.

În discuţiile aprinse ale ultimelor zile s-a evidenţiat faptul că cei mai mulţi
Imagini cu muncitori români din Germania (Foto: ARD TV)
Imagini cu muncitori români din Germania (Foto: ARD TV)
români şi bulgari veniţi în ultimii ani în Germania sunt persoane calificate care doresc să muncească şi nu să fraudeze sistemul social. Germania, a subliniat sociologul Ludger Pries în emisiunea culturală a televiziunii publice germane, ARD, „Titluri, teze, temperamente” (TTT), nu a pierdut în urma migranţilor, ci a profitat.

Pe de altă parte, însă, s-a atras atenţia şi asupra unui număr mare de persoane care lucrează temporar în diversele sectoare ca muncitori necalificaţi, unde devin victimele unor afacerişti dubioşi care, pur şi simplu, îi exploatează. Tocmai acestei categorii de persoane care lucrează în condiţii precare, pentru un salar de mizerie, fără asigurări medicale, ca sezonieri, în abatoare sau în construcţii i-a fost dedicată acum o amplă expoziţie la Hamburg, prezentată în pomenita emisiune televizată.

Un copil moldovean vorbind cu părinții săi în străinătate (Foto: ARD TV)
Un copil moldovean vorbind cu părinții săi în străinătate (Foto: ARD TV)
Expoziţia documentează cotidianul acestor „muncitori nomazi”, care încearcă să scape de sărăcia de acasă şi să cîştige nişte bani pentru familiile lor. Pe lîngă prezentarea fotografică a aşa numiţilor „cargonauţi” – adică a persoanelor care lucrează ca hamali pe vapoare - expoziţia informează şi asupra fenomenului copiilor părăsiţi din Moldova. Cîteva fotografii realizate de Andrea Diefenbach în familiile unor copii abandonaţi din Moldova, ai căror părinţi muncesc în străinătate, au fost arătate şi în cursul emisiunii televizate în care s-a vorbit despre expoziţia din Hamburg.

(Foto: ARD TV)
(Foto: ARD TV)
În cele nouă secţiuni ale expoziţiei, vizitatorilor li se oferă imagini dintr-un univers prea puţin cunoscut al acestei noi „clase muncitoare”. Fotografiile dau „muncitorilor nomazi” un chip real. Pe lîngă primii mineri turci sosiţi în Germania în urmă cu 50 de ani, expoziţia din Hamburg prezintă şi portretele unor muncitori agricoli, sezonieri, români şi polonezi.

Imaginile cuprind întregul spectru al acestui fenomen, înregistrat deja în anii 1960, care se întinde pînă-n realitatea de astăzi a unei lumi în curs de globalizare în care eficienţa contează, uneori mai mult, decît condiţia umană.

„Wanderarbeiter - Fotografien einer neuen Arbeiterklasse” (Muncitori nomazi. Fotografiile unei noi clase muncitoare), Museum der Arbeit, Hamburg.
Previous Next

XS
SM
MD
LG