Linkuri accesibilitate

Sumedenie de probleme potenţează producerea accidentelor rutiere, iar statul moldovenesc, preocupat mai cu seamă de propria perpetuare, nu s-a prea obosit să le soluţioneze.
Îmi amintesc cum era bulevardul Moscovei din capitală acum 35 de ani. De o parte şi de alta a lui se construiau blocuri de locuinţe, iar şoseaua era aproape liberă. Vedeam troleibuze, autobuze şi foarte puţine automobile. Era mai multă linişte, aerul era mai curat şi nici accidente rutiere nu se prea produceau.

Acum e altfel. Şoselele urbei au devenit neîncăpătoare pentru armada automobilistică nărăvaşă. Numărul mijloacelor de transport creşte în progresie geometrică. Trotuarele au fost invadate de maşini. Fiecare individ-de-curînd-îmbogăţit îşi cumpără maşină şi devine şofer cu acte în regulă. Ai impresia că toţi s-au născut pentru a şofa!

Eu cred că aici sînt prea mulţi şoferi. Cred că accidentele rutiere sînt şi consecinţa faptului că o sumedenie de indivizi au devenit şoferi fără să înţeleagă riscurile şofatului. Iar şofatul poate să ucidă, exact cum şi fumatul poate să ucidă.

Nu au trecut decît cîteva luni de la înfiorătorul accident de pe strada Munceşti care a omorît opt tineri. Viteza excesivă le-a fost fatală adolescenţilor neglijenţi. Ei bine, zilele astea alte două accidente au ucis 11 oameni. Înspăimîntător de-a dreptul e cel produs lîngă localitatea Vatra care a distrus o întreagă familie. Prima supoziţie a poliţiei e că tragedia a fost provocată de intrarea pe contrasens pentru o depăşire. Poate fi şi o altă cauză. Dar e limpede că o viteză mai mică ar fi diminuat consecinţele tragice. De ce oare e aşa de grăbit poporul?

Am văzut, pe sticlă, un reprezentant al poliţiei rutiere care vorbea despre succesele pe care le-a înregistrat breasla sa. Cică acum camerele de luat vederi au redus considerabil vitezele pe drumurile din Chişinău… Nu vreau să intru în polemică cu acest brav poliţist. Dar sunt foarte sceptic. Văd mai mereu nişte maşini şi motociclete urlătoare care se deplasează cu o viteză năucitoare pe străzile capitalei. Pe acestea de ce nu le opresc camerele de luat vederi?

Există aici o sumedenie de probleme care potenţează producerea accidentelor rutiere. Iar impresia mea e că statul moldovenesc, preocupat mai cu seamă de propria perpetuare, nu s-a prea obosit să le soluţioneze.

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG