Linkuri accesibilitate

O tendinţă pozitivă şi îmbucurătoare: numărul șomerilor este în scădere


În anul 2013, la Agenţia pentru ocuparea forţei de muncă au fost înregistrate peste 37 de mii de oferte pentru muncitori.Agenția pentru ocuparea forței de muncă a dat astăzi publicității o nouă prognoză privind evoluția șomajului în Republica Moldova. Așa cum veți auzi, perspectivele sunt destul de optimiste, în ton cu știrile în general bune despre evoluția economiei.

Statisticile prezentate de Agenţia Naţională pentru ocuparea forţei de muncă se raportează la anul 2010, când a fost înregistrat un nivel al şomajului de 7,4 procente. De atunci, oferta angajatorilor s-a diversificat şi a scăzut numărul persoanelor care sunt în căutarea unui loc de muncă. În anul 2013, la agenţie s-au înregistrat circa 43 de mii de şomeri, cu nouă mii mai puţini decât anul precedent, şi jumătate dintre ei au fost plasaţi în câmpul muncii.

Ştefan Calancea, director adjunct al agenţiei, este de părere că anume îmbunătăţirea climatului economic a generat crearea de locuri de muncă:
„În primul rând, s-a micşorat numărul persoanelor care s-au înregistrat. Pe de altă parte, chiar şi cercetările confirmă acest lucru, că numărul şomerilor este în scădere. Acesta este un lucru îmbucurător, înseamnă că s-a înviorat economia naţională, sunt mai multe locuri de muncă. Aceasta este o tendinţă pozitivă şi îmbucurătoare, care se va menţine, din studiul pe care noi l-am făcut, şi în anul 2014.”

Pentru realizarea prognozei au fost chestionaţi peste trei mii de agenţi economici. Majoritatea au spus că duc lipsă de muncitori calificaţi şi bine pregătiţi. Şi datele agenţiei arată că dintre cei înregistraţi, mai mult de jumătate nu au pregătire profesională.

Sergiu Sainciuc
Sergiu Sainciuc
Sergiu Sainciuc, viceministrul muncii, protecţiei sociale şi familiei spune că, anual, planurile de înmatriculare din universităţi includ şi comanda de stat pentru profesiile solicitate, numai că şcolile profesionale rămân a fi ocolite de tineri:

„Pe noi, mai mult ne deranjează pregătirea profesională, în sistemul de învăţământ profesional, la şcolile profesionale. Acolo, pentru anul trecut, nu am avut solicitări la peste 830 de locuri finanţate de la buget. Deci asta este o problemă majoră pentru noi, că statul a prevăzut surse financiare, posibilitate ca tinerii să obţină o meserie, o profesie, dar aici locurile au rămas neacoperite.”

Şi barometrul profesiilor pentru anul 2014 arată că cele mai solicitate profiluri la admiterea în instituţii de învăţământ universitar, între care dreptul, economia, contabilitatea, ingineria mecanica, oferă totodată cele mai reduse şanse la angajare.

De cealaltă parte, pe piaţa muncii este nevoie de medici, programatori, specialişti în administraţia publică, bucătari, vânzători, viticultori, montatori şi alţi meseriaşi pe care îi pregătesc doar şcolile profesionale.

Prognoza pentru acest an anticipează o discrepanţă între oferta şi cererea locurilor de muncă, mai spune Ştefan Calancea: „Un specialist din Briceni nu poate să se angajeze la locul de muncă din Cahul. Locul de muncă este pe teritoriul ţării, dar specialistul este acolo şi locul acolo. De aceea nici nu este posibil ca numărul şomerilor să acopere numărul locurilor de muncă.”

Valentina Postolachi
Valentina Postolachi
Valentina Postolachi, doctor în economie, este de părere că reabilitarea pieţei de muncă din Republica Moldova se va produce atunci când vor spori activităţile investiţionale, şi nu doar în urbe, dar şi în regiuni, acolo unde este forţă de muncă, dar nu şi angajatori: „Nu sunt investiţii, nu avem utilaje noi, tehnologii noi, nu avem performanţa forţei de muncă, şi de aici avem numai de pierdut. Să sperăm că odată cu semnarea Acordului de Asociere la Uniunea Europeană, piaţa forţei de muncă va căpăta un nou conţinut, şi aici se va investi în resursele umane.”

În anul 2013, la Agenţia pentru ocuparea forţei de muncă au fost înregistrate peste 37 de mii de oferte pentru muncitori. Pentru a reduce numărul şomerilor, specialiştii propun organizarea cursurilor de formare profesională şi cooperarea permanentă cu agenţii economici. De asemenea, oficiile teritoriale ale agenţiei îşi propun ca pe parcursul anului 2014 să integreze o parte importantă din lucrătorii migranţi, în condiţiile în care vor fi disponibile circa 40 de mii de locuri de muncă.
XS
SM
MD
LG