Linkuri accesibilitate

Guvernul speră să semneze un acord de tip stand-by cu FMI


Delegaţia FMI la Guvern
Delegaţia FMI la Guvern

Relaţiile Chişinăului cu FMI s-au răcit anul trecut, după ce guvernul a decis o majorare de pensii şi salarii.


O misiune a Fondului Monetar International şi-a început astăzi vizita de două săptămâni la Chișinău. După o întâlnire cu reprezentanții FMI, premierul Iurie Leancă a anunţat că Republica Moldova va negocia un nou acord, care însă nu va implica şi un credit, ci numai promisiunea unui posibil sprijin financiar, ceea ce va da Republicii Moldova o anumită „garanţie de bonitate” pe piaţa internaţională, o va face mai sigură şi, implicit, atractivă pentru investitori sau creditori, speră şi experţii economici, şi guvernul, alături de ei.

Relaţiile Republicii Moldova cu Fondul Monetar Internaţional s-au răcit anul trecut, după ce organizaţia internaţională a evitat să negocieze un nou Acord cu guvernul de la Chişinău, urmare a unor decizii calificate atunci de reprezentanţii FMI ca fiind „împovărătoare” pentru bugetul ţării. Acestea s-au referit în special la majorarea neplanificată de pensii şi salarii, precum şi instituirea impozitului unic în agricultură, Republica Moldova ratând ultimă tranşă, în mărime de peste 70 milioane de dolari, din creditul de 570 de milioane convenit cu FMI în 2010.

În prezent, guvernul de la Chişinău speră să semneze un Program de asistenţă cu FMI, document care ar fi unul mai mult simbolic, iar vizita misiunii Fondului din această săptămână - una de tatonare, e de părere economistul Roman Chircă, directorul Institutului Economiei de Piaţă:

„Este doar o misiune de prospecţiune, iniţială, după care vor urma alte misiuni de evaluare şi de pregătire a Programului propriu-zis. Există doar intenţia părţilor, iar intenţia părţii moldave este una ambiguă. Pe de o parte, Republica Moldova are nevoie de semnarea unui Acord cu Fondul Monetar Internaţional, nu are nevoie de mijloacele FMI, dar are nevoie de mijloacele programelor de asistenţă tehnică, care urmează a fi demarate şi nu are nevoie de imixtiunea FMI în stabilirea priorităţilor politicilor economice în ţară.”

La întrevederea cu premierul Iurie Leancă, şeful misiunii FMI, Max Alier, a anunţat că organizaţia este gata să negocieze cu Republica Moldova un Program ce se va axa pe trei piloni: asigurarea durabilităţii fiscal-bugetare, menţinerea unei politici monetare prudente şi consolidarea sectorului financiar. Simplu vorbind, explică Roman Chircă, FMI şi va asuma rolul de garant al stabilităţii economiei moldoveneşti în faţa partenerilor externi ai ţării:

„Republica Moldova, probabil, va semna Acordul de Asociere cu UE în acest an. Republica Moldova urmează să primească tranşe importante de asistenţă tehnică străină, iar partenerii de dezvoltare vor să se asigure că principiile şi mecanismele financiare ale ţării se află într-o gestiune mentorizată de către FMI. Pe de altă parte, este şi o ţintă strategică a Fondului Monetar Internaţional de a lansa un Program pe o durată cât mai lungă, pentru a avea marjă de manevră şi instrumente de interacţiune cu un viitor alt guvern, după alegerile de la sfârşitul acestui an.”

De ce autorităţile de la Chişinău sunt interesate în semnarea unui Program cu Fondul Monetar Internaţional, chiar dacă acesta nu implică neapărat şi o susţinere financiară? În primul rând, pentru că un astfel de document, notează directorul Institutului Economiei de Piaţă, Roman Chircă, reprezintă o „cheie” pentru a deschide uşi spre posibile finanţări şi negocieri cu creditorii şi donatorii externi.
Previous Next

XS
SM
MD
LG