Linkuri accesibilitate

Sistemul anti­informării (22)


Guvernul de la Bucureşti nu dă doi bani pe imaginea externă a ţării (ziare.com)


„Principalul clivaj al următorului ciclu electoral va fi unul între clienţii actualei clase politice şi cei care vor să se descotorosească de aceasta”, scrie Alexandru Gussi in revista 22. Unul dintre mecanismele de degradare a vietii politice trece prin presa, care, spune Gussi, a inlocuit informatiile cu comunicatele. Acum nu faptele fac stirea, caci presa din era internetului se compune din prefabricate, numai bune de inghitit. „Acest sistem al anti­informării va avea o influenţă decisivă asu­pra realităţilor elec­torale din următoarele luni”, aplica autorul concluziile la situaltia din Romania. La sfarsitul lui 2014 se vor implini 25 de ani de cand actuala clasa politica gestioneaza Romania. Ar fi putut fi bilantul unei transformari profunde: democratizare, eu­ropenizare şi dezvoltare economica. In realitate, ceea ce se vede este o neincredere cronica, a cetatenilor in politicieni si invers. In opinia comentatorului de la 22, chiar si valul de simpatie care l-a adus la presedintie in 2004 pe Traian Basescu ar avea drept explicatie tot neincrederea in politica. Basescu a fost perceput, la vremea respectiva, ca un personaj antisistem. Este finalul unui ciclu care nu a reusit sa legitimeze cu adevarat clasa politica. Ea cauta in continuare teme de autolegitimare. Din aceasta categorie ar face parte si ”proiectul de tara” propus de presedintele roman: unirea Republicii Moldova cu Romania.

In aceeasi publicatie, Andreea Pora se declara convinsa ca „Uniunea Social-Liberala se îndreaptă triumfătoare spre partidul-stat şi acapararea totală a puterii. Din punctul ei de vedere (al USL adica), proastă ar fi fost să n-o facă, drumul este complet liber” - suna cuvintele jurnalistei de la 22. Pentru opozitie, jocul este aproape inchis. Citam: „opoziţia este fărâmiţată, autistă, mă­cinată de orgolii mizerabile, pusă pe canibalizat voturile şi pe răfuieli per­sonale, este, într-un cuvânt, de­plo­rabilă”.

Ioana Ene-Dogioiu scrie un comentariu la ziare.com, in care adauga la concluziile grave deja trase de presedintele Basescu dupa vizita emisarului american Victoria Nuland masuri ce stau sa fie luate de Uniunea Europeana. Bruxelles-ul, spune ea, „incarca artileria grea”. O comisie a Parlamentului European a aprobat o rezolutie care instituie monitorizarea tuturor statelor membre privind respectarea valorilor europene si a criteriilor de aderare la blocul comunitar. Sanctiunea extrema la care se poate ajunge in caz de incalcare a statului de drept este inghetarea fondurilor UE. Guvernul de la Bucuresti a demonstrat ca nu da doi bani pe imaginea externa a tarii. Ioana Ene-Dogioiu reaminteste insa ca acelasi guvern nu va putea ignora sanctiunile financiare. Romania nu va supravietui fara certificatul de bonitate pe care il acorda Fondul Monetar International in colaborare cu Uniunea Europeana. Ca atare, citam, „fie puterea renunta la asaltul asupra statului de drept, fie ramane fara bani sa se descurce fix cum o putea si daca o putea”.
XS
SM
MD
LG