Linkuri accesibilitate

Statutul de neutralitate nu împiedică o țară să participe la programul NATO.


Parteneriatul pentru Pace, care tocmai a împlinit 20 de ani, a fost imaginat de NATO imediat după destrămarea Uniunii Sovietice în ideea de a asigura stabilitatea continentului european, apropiind între ele state care în trecut au fost inamice și apropiind în același timp toate țările continentului de NATO fără ca acestea să aibă necesar vreo vocație de a intra în Alianță.

Pe lângă cele 28 de țări din NATO, 22 de alte țări participă la Parteneriatul pentru Pace, inclusiv toate fostele republici sovietice și iugoslave, mai puțin Kosovo.

Statutul de neutralitate nu împiedică o țară să participe la program. Pe lângă Moldova, mai fac parte din Parteneriat Suedia, Finllanda, Irlanda, Austria și Elveția, care la rândul lor au un statut de neutralitate.

Parteneriatul acoperă astfel întreg continentul european și spațiul ex-sovietic, incluzând până și Serbia, care în urmă cu ceva mai mult de un deceniu a fost bombardată de NATO, ceea ce a dus la independența Kosovo.

La fel, se consideră că nu există nicio contradicție între faptul că Kosovo e un stat aspirant, deși multe țări din Parteneriat, inclusiv membri ai UE, nu îi recunosc independența. Aderarea Serbiei la Parteneriatul pentru Pace al NATO a fost de altfel foarte rău văzută de către politicienii naționaliști de la Belgrad, precum și de o bună parte a populației Serbiei.

Așa cum se întâmplă și în cadrul NATO, unde Turcia și Grecia sînt membri deși relațiile dintre cele două țări au fost întotdeauna tensionate, la fel din Parteneriat fac parte simultan Armenia și Azerbaijanul, deși cele două țări rămân într-o situație conflictuală niciodată încheiată, în jurul provinciei Karabah, ocupate de Armenia.

Atât de tensionate rămân relațiile între cele două țări, încât în 2004, în timpul unor cursuri ce aveau loc la Budapesta in cadrul Parteneriatului pentru Pace, un ofițer azer a ucis cu sălbăticie un ofițer armean. 8 ani mai tîrziu, Armenia a rupt relatiile diplomatice cu Ungaria după ce Budapesta l-a trimis înapoi în Azerbaijan pe acel ofițer azer ce fusese condamnat in Ungaria la inchisoare pe viață. Acasă în Azerbaijan, asasinul a fost sărbătorit ca un erou.

In cadrul Parteneriatului, începând din iarna aceasta Moldova se va alătura pentru prima oară unei misiuni militare NATO, după ce guvernul de la Chișinău a aprobat un proiect de lege pentru a trimite 40 de militari moldoveni în Kosovo.

Contingentul moldovean va fi alcătuit în cea mai mare parte din personal pregătit pentru paza obiectivelor militare, dar va include și o unitate de geniu şi un ofiţer de stat major. Cheltuielile pentru misiune de aproape două milioane de dolari vor fi acoperite jumătate de Republica Moldova, cealaltă jumătate fiind asumată de Italia.
XS
SM
MD
LG