Linkuri accesibilitate

Sergiu Sainciuc: Acordul moldo-rus privind migraţia de muncă a fost definitivat


Potrivit Serviciului Federal de Migraţiune rus, 7000 de cetățeni moldoveni au interdicţie să intre în Rusia.



Autoritățile de la Chișinău spun că nu au pârghii să intervină pe lângă cele ruse pentru a elimina deficiențele din noul sistem rus de control al migrației, care i-ar afecta pe mulți muncitorii moldoveni din Rusia. Alla Ceapai a discutat cu oficiali guvernamentali la o zi după ce reprezentanții diasporei moldovene în Rusia s-au plâns la Chișinău că noile reguli mai aspre de ședere și muncă în Rusia pentru străini, anunțate la sfârșitul anului trecut, pot da naștere multor abuzuri.

Viceministrul muncii Sergiu Sainciuc spune că singura modalitate de a-i ajuta pe migranţii moldoveni care pleacă în Federaţia Rusă este să-i informeze despre noile reguli mai aspre de şedere şi de muncă în Federaţia Rusă:

„Noi am plasat pe site informaţii despre acele trei forme de angajare în câmpul muncii în baza patentei, în baza contractului individual de muncă şi privitor la lucrătorii calificaţi. Mai departe, noi la momentul de faţă lucrăm asupra unui plan ca cei care se vor întoarce în ţară să fie susţinuţi, recalificaţi, ajutaţi să obţină o profesie, o meserie, să aibă posibilitate să se încadreze în câmpul muncii.”

Potrivit spuselor viceministrului Sainciuc încadrarea în câmpul muncii în Moldova este singura pârghie prin care statul poate rezolva problema cetăţenilor plecaţi şi reveniţi acum de nevoie la baştină.

Potrivit Serviciului Federal de Migraţiune rus numărul acestora ar fi de 7 mii de cetățeni moldoveni care până în acest moment au primit interdicţia de a intra pe teritoriul Federaţiei Ruse.

Alţi 288 de mii ar riscă o asemenea interdicţie aflându-se în atenţia autorităţilor ruse pentru că au comis anumite abateri, de la încălcarea regimului de şedere până la nerespectarea regulilor de circulaţie rutieră sau altor norme administrative.

Autorităţile moldovene spun că nu le este cunoscut numărul exact al cetăţenilor moldoveni înregistraţi ca fiind cu probleme în aşa numita listă roşie a Serviciului Federal de Migraţiune. Viceministrul Sergiu Sainciuc:

„Am discutat cu colegii noştri din Rusia de mai multe ori. Noi nu avem o listă, deşi am abordat problema ce ţine de prezentarea listei cetăţenilor care au interdicţii de a intra în Federaţia Rusă. ni s-a comunicat că acestea sunt date cu caracter personal şi nu pot fi difuzate. Însă fiecare cetăţean poate să acceseze site-ul Serviciului Federal de Migraţiune şi să vadă dacă are sau nu interdicţia de a intra în Federaţia Rusă.”

Reprezentanţi ai diasporei moldovene din Federaţia Rusă atenţionează între timp că pe pagina de internet al Serviciului Federal de Migraţiune ar fi date incomplete, pentru că nu ar conţine şi datele altor 10 instituţii federale care pot impune interdicţia de a intra în Rusia, ceea ce ar putea da naştere anumitor abuzuri.

Preşedintele Congresului diasporei moldoveneşti din Rusia Alexandr Kalinin a spus ieri la o conferinţă de presă că organizaţia sa a recepţionat deja 300 de cereri din partea cetăţenilor moldoveni, iar pentru 20 de moldoveni au reuşit deja să obţină anularea acestor interdicţii.

Solicitat să comenteze aceste informații de dată recentă, viceministrul muncii Sergiu Sainciuc spune că deocamdată Ministerul nu a recepţionat asemenea solicitări din partea cetăţenilor şi recunoaşte că nici dispune de soluții de natură să conducă la contramandarea interdicțiilor. Sainciuc precizează că moldovenii care încalcă anumite reguli în Federaţia Rusă unde muncesc nu vor putea fi ajutaţi chiar şi dacă va fi semnat acordul privind migraţia de muncă negociat mai bine de un an cu Serviciul Federal de Migraţiune:

„Acolo sunt prevăzute normele privind lucrătorii care lucrează legal pe teritoriul Federaţiei Ruse. Ei vor beneficia de toate drepturile de care beneficiază lucrătorii băștinași, cu excepţia drepturilor de asigurări sociale.”

Viceministrul Sainciuc spune că acordul moldo-rus privind migraţia de muncă a fost definitivat şi că partea moldovenească aşteaptă disponibilitatea părţii ruse de a semna acest acord, cel mai curând în luna martie.

Asemenea acorduri Moldova are încheiate cu Ucraina, Belarus şi Azerbaidjan. Totodată autorităţile moldovene negociază cu cele ruse alte două acorduri privind readmisia şi combaterea fenomenului migraţiei ilegale.
Previous Next

XS
SM
MD
LG