Linkuri accesibilitate

Bulgaria: anticipatele din nou în actualitate




Un scandal la care a participat un lider ultranationalist ar putea deschide calea alegerilor anticipate în Bulgaria. Volen Siderov a fost violent în avion, bruscând și un diplomat francez.

Un scandal de proporții cu participarea liderului ultranaționalist Volen Siderov va putea netezi calea spre alegeri anticipate în Bulgaria.
Siderov și alți deputați din partidul „Ataka” au atacat într-un mod verbal atașatul cultural al Franței la Sofia, Stephanie Dumortier, în avionul Sofia-Varna iar după aterizare au sărit cu pumnii la un polițist și la un cetățean care au luat apărarea d-nei diplomat.

Procurorul general Sotir Țațarov a cerut azi ridicarea imunității liderului ultranaționalist. În cursul anchetei va putea fi cerută și ridicarea imunității altor deputați din „Ataka”.

Codul penal prevede sentințe de pînă la cinci ani închisoare pentru huliganism. Pentru așa zisul huliganism aerian – adică în cursul zborului – pedeapsă este dublă.

„Scandalul nu va afecta relațiile bulgaro-franceze”, a declarat ambasadorul Franței, Xavier de Cabane.

Ultranaționaliștii au organizat mitinguri de protest la Varna și Sofia la care Siderov a declarat că este victima represiunilor politice și a mafiei energetice.

Analiștii însă consideră că scandalul marchează începutul campaniei ultranaționaliștilor pentru alegerile europene de la 18 mai. Într-un mod paradoxal Constituția bulgară permite instalarea unui guvern cu voturile a mai puțin de jumătate din deputați. Pentru succesul unei moțiuni de cenzură însă este nevoie de 50% plus unu. În acest mod demiterea guvernului Oreșearski dominat de foștii comuniști și provocarea de alegeri anticipate poate fi realizată numai prin neasigurarea cvorumului care depinde de ultranaționaliști.

În cazul în care foștii comuniști și etnicii turci vor permite ridicarea imunității lui Siderov el se va putea răzbuna, provocând alegeri anticipate.
Retragerea din Parlament a grupului „Ataka” și a opoziției de centru-dreaptă va face imposibilă asigurarea cvorumului. Unul din liderii Partidului socialist a recunoscut că soarta Parlamentului depunde de decizia politică a cazului „Siderov”.
XS
SM
MD
LG