Linkuri accesibilitate

Comisia pentru Libertățile Civile, Justiție și Afaceri interne din PE propune liberalizarea imediată a vizielor pentru cetățenii Moldovei


Cetățenii Moldovei ar trebui să beneficieze cât mai curând de promisa suprimare a obligativității vizelor, a decis astazi Comisia pentru Libertățile Civile, Justiție și Afacerile interne din Parlamentul European. Într-un raport prezentat în fața Comisiei, europarlamentara slovenă Tanja Fajon a propus scoaterea imediată a Moldovei de pe așa numita „listă negativă" și trecerea ei pe „lista pozitivă" a țărilor ai căror cetățeni pot circula liber, sub anumite condiții, în UE. Comitetul va prezenta, la o dată încă nestabilită, plenarei Parlamentului European, propunerea de ridicare a obligativității vizelor, decizia finală fiind luată de parlament in ședință plenară. Comitetul dorește ca acest lucru să se petreacă „cât mai repede”, până la vacanța parlamentară de vară. Este ceea ce anunțase la întâlnirea la vârf a UE din decembrie de la Bruxelles si președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy. Comitetul a mai subliniat că reglarea conflictului din Transnistria nu este și nu poate fi o condiție pentru ridicarea obligativității vizei la care cetățenii Moldovei sînt încă supuși. S-a mai subliniat ca Moldova a suprimat vizele pentru toti cetatenii UE inca din 2007. Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) a salutat intr-un comunicat de presa propunerea oficială informează agenţia IPN. Potrivit PLDM, Republica Moldova este singurul stat din cadrul Parteneriatului Estic care îndeplineşte toate condiţiile pentru abolirea regimului de vize.
Preşedintele PLDM, Vlad Filat şi-a exprimat convingerea că documentul va obţine voturile necesare, astfel ca, în cel mai scurt timp, Parlamentul European va vota pentru abolirea regimului de vize.
XS
SM
MD
LG