Linkuri accesibilitate

Sărbătorile păgubesc bugetul ţării? (Adevărul)


Iurie Leancă: „Noi vom lupta pentru piaţa rusă” (RFI / Kommersant)


Reporterii cotidianului „Adevărul” găsesc „păguboase” pentru buget sărbătorile legale de peste an şi fac într-un articol un bilanţ al acestor pagube. Peste un miliard de lei ar fi valoarea PIB-ului nerealizat, scrie publicaţia după ce a calculat cât ne-ar costa cele 13 zile de sărbătoare nelucrătoare de peste an oferite cadou celor peste 200.000 de angajaţi bugetari. Începutul anului este, practic, o perioadă moartă din punct de vedere economic, mai scrie publicaţia. Până la 9 ianuarie, iar în unele cazuri şi până la jumătatea lunii, activitatea instituţiilor publice este practic paralizată, ca urmare a sărbătorilor de iarnă şi a vacanţei prelungite decretate de autorităţi. Efectele nu se lasă aşteptate. În luna ianuarie, de regulă, veniturile, dar şi cheltuielile bugetare sunt cu 50% sub media lunară pe un an şi de două-trei ori mai mici ca în luna decembrie. Exporturile scad şi ele în luna ianuarie, cu circa 20% faţă de media anuală, iar importurile - şi mai abrupt, cu aproximativ 40%, arată datele statistice. „Suntem cea mai săracă ţară din Europa, vrem să trăim ca în Germania, dar să continuăm să muncim pe vechi”, susţine pe paginile ziarului Tatiana Lariuşin, economist la IDIS Viitorul. Pentru experta citată singura şansă de creştere economică, pe termen lung, este să muncim mai mult, iar politica axată pe măsuri populiste, cu decretarea de sărbători oficiale pentru a respecta tradiţia ortodoxă este mai degrabă un anacronism.

„Kommersant.md” sintetizează declaraţiile premierului Iurie Leancă dintr-un interviu pentru Radio France Internationale Romania. „Noi vom lupta pentru piaţa rusă”, îl citează publicaţia online pe premierul de la Chişinău. La fel, autorităţile de la Chişinău vor să-şi păstreze relaţii bune cu Moscova în anul care a început, dar prioritate absolută va fi semnarea şi ratificarea Acordului de asociere cu UWE, precum şi trecerea la regimul fără vize pentru călătorii de scurtă durată în ţările UE, mai concluzionează publicaţia citând interviul sus-numit.

Referindu-se la un studiu făcut public de Biroul Național de Statistică despre cum îşi petrec timpul moldovenii, reporterii de la ziarulnational.md scriu următoarele: moldovenii DORM câte nouă ore pe zi, mănâncă timp 1,5 ore și fac puțin sport.
Aproape jumătate din timpul zilnic este utilizat de cetăţenii moldoveni pentru activități de îngrijire personală, în medie 11 ore și 18 minute, aici fiind inclus și somnul care „mănâncă”, în medie, 8,9 ore din timpul moldovenilor. Muncii, studiilor, îngrijirii gospodăriei şi familiei, lucrului voluntar şi deplasărilor le sunt dedicate doar 36,5% din durata unei zile, sau 8 ore 45 de minute. Iar petrecerii timpului liber - 16,5%, adică 3 ore și 75 de minute din zi.
XS
SM
MD
LG