Linkuri accesibilitate

Austria - unul din liderii europeni în utilizarea energiei regenerabile


Bioetanolul - un combustibil cu formula chimică apropiată de cea a alcoolului etilic
Bioetanolul - un combustibil cu formula chimică apropiată de cea a alcoolului etilic

„De zeci de ani ne conducem de îndemnul: cea mai bună sursă de energie este consumul eficient de energie”


Până în 2020, autorităţile de la Chişinău şi-au propus să reducă dependenţa energetică a ţării cu 20 la sută. Acţiunea este similară celei lansate de Uniunea Europeană în cadrul Strategiei „Europa 2020” care promovează utilizarea eficientă a resurselor naturale şi scăderea emisiilor de dioxid de carbon în atmosferă. Austria este pe locul trei în Europa la capitolul utilizarea energiei regenerabile, 30 la sută din consumul ţării fiind asigurat din surse proprii. Corespondenta Europei Libere, Diana Răileanu, a vizitat recent Austria şi a aflat cum reuşesc autorităţile să reducă dependenţa energetică a ţării:

De şapte ani, inginerul Josef Breinesbergerm, conduce o maşină motorul căreia funcţionează atât pe benzină, cât şi pe bioetanol, un combustibil ecologic, formula chimică a căruia este similară cu cea a alcoolului etilic găsit în băuturile spirtoase.

Deşi pentru utilizarea bioetanolului inginerul plăteşte aceeaşi bani ca şi pentru benzină, Josef Breinesbergerm susţine că cel puţin utilizând un carburant bio nu poluează aerul:

„La fiecare km parcurs cu această maşină sunt un susţinător al mediului înconjurător şi al fermierilor austrieci, care vând materia primă pentru producerea bioetanolului, deci astfel contribui şi la dezvoltarea regiunii în care locuiesc. Conducând o astfel de maşină pot spune că sunt un cetăţean activ care protejează mediul înconjurător. Mulţi dintre şoferi susţin că îşi doresc să polueze mai puţin atmosfera dar, de fapt, nu fac nimic pentru acest lucru, eu însă de fiecare dată când îmi cumpăr o maşină mă asigur că aceasta poate funcţiona şi pe bază de carburanţi bio. Dacă aş alimenta acest vehicul cu benzină sau diesel, banii mei ar merge pentru dezvoltarea unor ţări ca Emiratele Arabe Unite şi nu ar rămâne în Austria. Acum conduc un Ford, însă în trecut am avut un Volvo care, de asemenea, avea un motor proiectat pentru a funcţiona cu bioetanol.”

În regiunea Austria de Jos, Josef Breinesbergerm administrează compania „Agrar Plus” specializată în elaborarea proiectelor bioenergetice în zonele rurale pentru persoanele care doresc să investească în energia din biomasă. Întreprinderea a fost creată acum 28 de ani de către Guvernul Austriei de Jos cu scopul de a elabora proiecte regionale de succes în sectorul bioenergiei. Josef Fischer, reprezentantul sectorului energetic al autorităţilor din Austria de Jos, spune că regiunea şi-a propus un ţel destul de ambiţios pentru următorii cinci ani: să aibă sută la sută energie electrică regenerabilă, spre deosebire de 90 la sută cât este în prezent:

„De zeci de ani ne conducem de îndemnul: cea mai bună sursă de energie o reprezintă consumul eficient de energie. Astea înseamnă că oamenii pot întreprinde acţiuni simple prin care să contribuie la reducerea consumului de energie. În ultimii ani autorităţile au întreprins mai multe acţiuni pentru a economisi energia: în primul rând oferim gratuit consultanţă gospodăriilor private cum pot să îşi eficientizeze consumul de energie. Mai mult, autorităţile centrale au adoptat o lege care obligă administraţiile locale să crească nivelul conştientizării în rândul populaţiei despre măsurile de eficienţă energetică. Astfel, fiecare comunitate are în staff o persoană responsabilă de acest domeniu.”

În Europa, Austria este pe locul trei la capitolul utilizarea energiei regenerabile, peste 30 la sută din consumul ţării fiind asigurat din surse regenerabile. În ultimii ani în ţară chiar au fost create aşa numitele orăşele ecologice, casele cărora utilizează sută la sută energia regenerabilă. La capitolul eficienţă energetică şi utilizarea resurselor regenerabile, Republica Moldova este la început de cale. Datele cu care operează experţii, arată că în prezent aproape 90 la sută din necesarul energetic al ţării este asigurat din importuri. Pentru a reduce din dependenţă autorităţile locale au creat o Agenţie de Eficienţă Energetică, responsabilă de promovarea energiei bio. O parte din programele Agenţiei sunt susţinute de proiectul „Energie şi Biomasă” realizat de PNUD Moldova şi finanţat de Uniunea Europeană.
XS
SM
MD
LG