Linkuri accesibilitate

Dumitru Muntean: „Wine of Moldova” este un brand umbrelă, iar în prim plan vor fi branduri din regiunile Moldovei


De vorbă cu Dumitru Muntean, noul director al Oficiului naţional al Viei şi Vinului.


Europa Liberă: Oficiul naţional al viei şi vinului a fost creat în septembrie. Ce acţiuni urmează să întreprindeţi?

Dumitru Muntean: „Am lansat brandul naţional „Wine of Moldova”. Urmează să facem un plan de acţiuni împreună cu vinificatorii, să stabilim pieţe-ţinte, unde să organizăm acţiuni de promovare a brandului ţării, pentru a crea permise de creștere a exporturilor. Bineînţeles că urmează încă să înfiinţăm Oficiul, deocamdată nu avem angajaţi specializaţi în marketing sau experţi în vinificaţie şi viticultură. Oficiul se va ocupa nemijlocit de registrul vitivinicol. Avem un proiect cu specialişti din Republica Cehă, care ne vor ajuta la crearea acestui registru. Vrem să intensificăm procesul cu stabilirea indicaţiilor geografice protejate. „Wine of Moldova” este un brand umbrelă, iar în prim plan vor fi branduri din regiunile Moldovei, cum ar fi Codrul, Valul lui Traian, Ştefan Vodă, Divin.”

Europa Liberă: Ministrul agriculturii, domnul Vasile Bumacov, spunea că aşteaptă de la Oficiu o strategie de promovare „agresivă”, cum a numit-o el, a vinurilor moldoveneşti pe piaţa europeană. Ce ar trebui să includă această strategie?

Dumitru Muntean: „Sunt două căi prin care putem promova vinurile. În primul rând, trebuie să-l promovăm îl locurile unde el se vinde. Vom discuta mai atent cu vinificatorii pentru că ei trebuie să aibă un efect nemijlocit în vânzări. În al doilea rând, trebuie să lucrăm cu mass-media. Noi trebuie să pornim, cum zic englezii, acest „buzz” (din engleză: zgomot, zumzet) despre vinurile din Moldova prin presa din ţări precum Polonia, Republica Cehă, Slovacia. Trebuie să povestim ce reprezintă Moldova, de ce vinurile noastre sunt bune şi de ce ne mândrim cu ele. La moment nu vă pot spune mai multe pentru că strategia urmează să fie creată. Deja este planificată participarea a 12 companii vinicole din Moldova la expoziţia de vinuri care va avea loc în martie la Dusseldorf. Acolo urmează a fi lansat la nivel internaţional brandul „Wine of Moldova”.”

Europa Liberă: Domnul Bumacov spunea că deja aveţi şi resurse financiare suficiente pentru a promova vinurile moldoveneşti în ţările europene. Despre ce resurse e vorba?

Dumitru Muntean: „Sunt sume acumulate în fondul viei şi vinului. Cotizaţii plătesc fiecare producător de vin (10 bani la un litru de vin), de divin (1,6 de lei la un litru de alcool absolut), pepinieriști (câte 1,20 de lei pentru fiecare butuc comercializat) şi viticultori care produc şi comercializează struguri pentru vinificaţie (30 de lei la fie care tonă de struguri comercializată).”

Europa Liberă: Şi statul dublează suma adunată din cotizaţii.

Dumitru Muntean: „Aşa este.”

Europa Liberă: Oficiul va putea ajuta vinificatorii să ajungă mai uşor la partenerii europeni care să le distribuie vinurile?

Dumitru Muntean: „Acum fiecare de sine stătător rezolvă problema cu vânzările, fiecare caută distribuitori. Bineînţeles că importatorii şi distribuitorii din străinătate ar trebui să fie interesaţi să vândă vinurile moldoveneşti. Dacă noi venim cu un program de promovare a vinurilor din Moldova sigur că va creşte şi interesul distribuitorilor de a avea în portofoliu vin din Moldova de la mai mulţi producători. Lansând programul „Wine of Moldova” – legenda vie şi povestind istoria şi tradiţiile noastre, sperăm că vor fi efecte imediate şi vânzările vor creşte.”

Europa Liberă: Domnule Muntean, dvs. aţi fost şi directorul unei companii vinicole, care exportă masiv în Europa. Vroiam să vă întreb cât e de dificil să ajungi pe piaţa europeană, dar mai ales să te menţii şi să ai şi profit?

Dumitru Muntean: „Dacă ai un produs bun, calitativ şi eşti corect în lucrul cu partenerii - ai rezultate. La un moment dat, poţi să ajungi la o limită, la un plafon. Când produsul tău ajunge pe raft este doar jumătate de pas făcut. Urmează să convingi consumatorul să cumpere produsul tău. Desigur că producătorii încearcă prin mijloacele pe care le au să promoveze vinurile lor. Dar dacă există şi brandul de ţară „Wine of Moldova” sigur că asta va ajuta producătorii noştri să aibă rezultate mai bune.”
XS
SM
MD
LG