Linkuri accesibilitate

Bombastic, patriotic şi religios


Sfîrşitul „Psalmului elveţian” şi căutarea unui nou imn naţional.



Aşa numitul „Psalm elveţian” este imnul naţional al Elveţiei şi este cîntat în cele patru limbi oficiale care se vorbesc în cantoanele confederaţiei. În germană, imnul poartă denumirea „Schweizerpsalm”, în franceză „Cantique suisse”, în italiană „Salmo svizzero” şi în retoromană „Psalm svizzer”.



Acest imn care începe cu versurile greoaie „Apari în zorii zilei / Te văd într-o mare de raze” („Trittst im Morgenrot daher, /Seh’ ich dich im Strahlenmeer”), o să dispară în curînd. Textul şi muzica imnului datează din prima parte a secolului al 19-lea şi au fost scrise de Leonhard Widmer şi Alberich Zwyssig, în spiritul patriotismului care a dominat Europa din preajma revoluţiilor de la 1848. Cei mai mulţi elveţieni sunt de părere că textul este depăşit, considerîndu-l prea bombastic, prea patriotic şi prea religios.

Psalmul elveţian” a devenit imnul naţional abia după 1961, asta pentru a evita orice confuzie cu imnul britanic. Pînă atunci Elveţia avea un imn (intitulat: „Rufst du, mein Vaterland” – „Mă chemi tu, patrie”) care avea aceeaşi melodie ca şi cel englez („God Save the Queen”).

O asociaţie elveţiană (Schweizerische Gemeinnützige Gesellschaft - SGG) a organizat acum un concurs artistic pentru crearea unui nou imn naţional. Preşedintele, care se ocupă de proiectul noului imn, Lukas Niederberger, a declarat într-un interviu radiodifuzat că nu melodia îl deranjează, ci doar textul constituie pentru el o problemă, fiind necorespunzător cu lumea secolului XXI.

De la 1 ianuarie sunt aşteptate propunerile. La baza noului text urmează să stea ideile exprimate în preambulul Constituţiei federale. Melodia trebuie însă să semene cu cea a actualului imn, adică a „Psalmului...”. Un juriu compus din scriitori, compozitori şi muzicologi va decide care dintre participanţii la această competiţie va fi declarat învingător. Numele cîştigătorului va fi dat publicităţii abia peste doi ani.

Persiflînd toată această acţiune, radiodifuziunea elveţiană a şi dat publicităţii cîteva propuneri muzicale alternative în vederea modificării imnului şi adaptarea lui la gusturile actuale.
Previous Next

XS
SM
MD
LG