Linkuri accesibilitate

„Unirea cu Moldova o sintagmă complet falsă” (Gândul)


Reîncarcerarea pentru corupție a fostului premier social-democrat Adrian Năstase (ziare,com).



„Unirea cu Moldova” este o „sintagmă complet falsă, dacă nu chiar stupidă, în perspectivă istorică”, în opinia lui Marian Sultanoiu, de la gandul.info. O regiune „ruptă samavolnic de la ţara sa, nu poate decât să revină acolo unde e locul ei, reîntregind patria, nu pentru a se «uni» cu ea”, crede comentatorul. Or tocmai de aceea a discuta un asemenea subiect pe fond de batalie electorala este total nepotrivit. „Revenirea Moldovei la România, un act firesc de reparaţie istorică şi de demnitate naţională, este un deziderat continuu şi imperativ”, scrie Sultanoiu, dar adauga ca nu de declaratii periodice ale sefului statului este nevoie, nici de reactii arțăgoase ale premierului, dornic sa-si faca imagine politica, cu atat mai putin de asocierea premierului moldovean Iurie Leanca in acest joc.

Singura abordare corecta este „coerenţa în decizie. Ajutorul susţinut, oferit an de an, fără reproş şi fără aşteptări exclusiv electorale. Contracararea inteligentă, la nivel diplomatic, a presiunilor Moscovei prin vectorul comunist de la Chişinău. Evident, crearea perspectivei europene pentru toţi cetăţenii Moldovei”.

In România liberă, Cristian Campeanu explica motivul pozitionarii alaturi de Ponta a premierului Iurie Leanca: banii. El si-a inchipuit probabil ca, daca steaua lui Traian Basescu apune, cea a lui Victor Ponta este in crestere. Si cum banii destinati sprijinirii Republicii Moldova se afla in ministerul condus de apropiatul premierului, Liviu Dragnea, nu strica sa se buna bine cu Ponta.

Cristian Campeanu nu ezita insa sa discute si greselile presedintelui Traian Basescu. Declaratia sa recenta, ca România a cheltuit de fapt mult mai multi bani pentru Republica Moldova decat se spune - si se reproseaza -, contine niste aduceri din condei. Basescu a facut referire la 500 de milioane de dolari sprijin pentru Chisinau. Or, din aceasta suma, României nu-i revin decat tot cele 100 de milioane celebre, din care a reusit sa deblocheze abia opt, plus nouă milioane pentru urmarile inundatiilor, dupa cum a demonstrat deja Cristian Ghinea, seful Centrul Român de Politici Europene. Raportul acestei organizatii, reaminteste Cristian Campeanu, facea si o propunere: restul de bani din ajutorul nerambursabil destinat Uniunii Europene sa fie trecut la Ministerul de Externe. Banii, explica articolul din România liberă, se afla si acum in custodia Ministerului Dezvoltarii. Nu fiindca ar avea vreo logica, ci fiindca acest minister a fost condus, inainte de guvernarea Ponta, de democrat-liberala Elena Udrea.

La Bucuresti, reincarcerarea pentru coruptie a fostului premier social-democrat Adrian Nastase a produs mare emotie. Ioana Ene, de la ziare.com, crede ca nu atat trimiterea dupa gratii e o victorie a justitiei, ci acuzatia de coruptie, de luare de mita. Acest verdict, considera jurnalista, „condamna un intreg mod de a face politica”. Numai ca e posibil ca vestile bune sa se incheie aici, pentru ca toate marile dosare de coruptie care se judeca in aceste zile in faze finale sunt instrumentate sub fosta conducere a Directiei Nationale Anticoruptie, in perioada lui Daniel Morar.

Miza anului 2014 este acapararea totală a României, scrie Malin Bot in Evenimentul zilei. Asa s-ar explica atacul concertat asupra codului penal. Alaltaieri, premierul Victor Ponta a pronuntat cuvinte-cheie, spune comentatorul, cand si-a dorit pentru anul electoral 2014 „liniste” și „pace”. Da, aceasta este tinta reala a USL-ului: plasarea la Cotroceni a unui personaj (numele lui e mai putin important) care sa asigure liniste si pace pentru clasa politica si clientela ei.

Si Dragos Paul Aligica se teme ca „va fi urgie”. In articolul sau, difuzat de contributors.ro, atrage atentia ca „fiecare judet are cel putin doua sau trei familii de tip Nastase al caror trecut, prezent si viitor - influente si prospere – sunt bazate pe abuz, trafic de influenta si coruptie”. Ce e de facut? Nimic nou. „Sutinem pana la capat orice forma de rezistenta si contra-reactie la acest cancer social, politic, economic si institutional reprezentat stelar de familiile Nastase, Voiculescu & co. Sustinem institutiile statului, ONG-urile, figurile publice, cetatenii privati, pe oricine si orice incearca sa opreasca sau elimine aceasta cangrena. Asta e: nici ei nu vor da inapoi, nici noi”.
XS
SM
MD
LG