Linkuri accesibilitate

Stela Mocanu: „e-guvernarea înseamnă o interacţiune mai simplă pentru cetăţean”


Un interviu bilanț pe tema avantajelor și perspectivelor așa-numitei guvernări electronice.



Stela Mocanu conduce Centrul pentru guvernare electronică - pe scurt e-guvernare -, gândit să dezvolte şi să extindă mereu serviciile către cetăţeni, care pot fi accesate prin internet. Guvernarea electronică are, în principiu, două mari avantaje: reduce birocraţia si mai ales, corupţia. Până în martie, precizează Stela Mocanu în interviul cu Europa Liberă, Orange şi Moldcel schimbă gratuit cartelele de telefon mobil cu cartele care au şi identitatea electronică a persoanei – cartele necesare pentru a beneficia de serviciile e-guvernării. Cu Stela Mocanu a stat de vorbă Vasile Botnaru:

Europa Liberă: În 2013, multă lume şi-a dat seama că e-guvernarea nu este o problemă tehnologică. Este o problemă de administrare, de relaţie între putere şi cetăţean. Dumneavoastră sunteţi interfaţa unei relaţii, o interfaţă modernă. Şi atunci este logic să vă întreb ce anume v-a reuşit, ca să certificaţi această poziţie de pionierat nu doar tehnologic, dar şi democratic?

Stela Mocanu:În 2013, am reuşit împreună cu colegii din alte autorităţi publice să lansăm o serie de servicii publice electronice, care sunt foarte solicitate de cetăţeni. Adică oferim cetăţenilor posibilitatea să acceseze, să solicite online aceste servicii şi nu în modul tradiţional, mergând la ghişeele acestor autorităţi.

Aici aş vrea să menţionez trei servicii de solicitare online şi achitare online pentru acte de stare civilă, care au fost lansate recent. Am lansat, în acest an, câteva servicii pentru comunitatea oamenilor de afaceri şi anume posibilitatea să raporteze la Casa Naţională de Asigurări Sociale şi Asigurări Medicale online, deci acele rapoarte trimestriale pe care le depun, cu regularitate.

În plus, am venit cu un proiect mare cum este digitizarea arhivei stării civile, care trebuie să ofere posibilitatea accesării online a actelor de stare civilă şi va genera şi mai multe servicii electronice. În toamnă, a fost lansat serviciul de plăţi online, pentru că interacţiunea dintre cetăţean şi stat are şi componenta de plată pentru impozite, taxe sau alte plăţi care sunt relevante pentru serviciile publice. Respectiv, am putut crea acea platformă tehnologică, avem acele instrumente tehnologice la dispoziţie, ca mai multe servicii electronice să poată fi accesate în diferite sectoare: sănătate, educaţie, agricultură şi aceasta urmează să se întâmple în anul viitor.

Vom veni cu mai multe servicii electronice pentru cetăţeni. Pentru că, până la urmă, e-guvernarea înseamnă o interacţiune mai simplă, de oriunde, pentru cetăţean, fie că este în ţară sau este în afară, prin orice mijloc tehnologic, fie prin Internet sau cu telefonul mobil. ”

Europa Liberă: Dar pentru aceasta eu, cetăţeanul, trebuie să fiu acreditat, recunoscut ca o entitate electronică. Ce trebuie să fac eu, cetăţeanul, ca să pot beneficia de aceste avantaje oferite de dumneavoastră?

Stela Mocanu: „Este foarte simplu: dacă aveţi un telefon mobil, un număr
de telefon mobil, este doar nevoie să mergeţi la doi din cei trei operatori, deci, este vorba de Orange şi Moldcell, să vă schimbaţi cartela SIM. Veţi primi o cartelă cu certificatul digital sau cu identitatea dumneavoastră electronică. ”

Europa Liberă: Care costă ceva?

Stela Mocanu: „Care nu costă nimic. Deci, nici această cartelă SIM cu certificatul digital nu costă nimic şi nici abonamentul pentru a putea utiliza acest serviciu nu costă nimic, până în luna martie inclusiv. Aceasta a fost o condiţie a parteneriatului pe care guvernul l-a setat cu aceşti operatori, pentru că scopul nostru este să avem cât mai puţine impedimente în a utiliza serviciile electronice.

Deci, mergeţi cu buletinul de identitate la oricare ghişeu al acestor doi operatori şi, timp de 15 minute, primiţi acest certificat cu semnătura digitală şi puteţi semna, puteţi accesa online acele servicii, care deja sunt conectate la serviciul de semnătură digitală mobilă.”

Europa Liberă: Întrebarea scepticului: cât de sigură este această relaţie, dacă nu vor apărea pe această relaţie tot felul de escroci, tot felul de răuvoitori, un Assange sau un hacker care va deturna această relaţie?

Stela Mocanu: „Mai întâi de toate, vreau să spun că Moldova nu este
În Estonia, peste 97% din cetăţeni achită online toate taxele, 25% au votat cu telefonul mobil...
prima ţară care implementează tehnologia semnăturii digitale, cu telefonul mobil. Am urmat exemplul Estoniei, exemplul Austriei. Şi ştiţi că, în Estonia, peste 97% din cetăţeni achită online toate taxele. 25% au votat cu telefonul mobil, în luna mai a acestui an. Şi, în Estonia, semnătura digitală mobilă a fost implementată de bănci, în primul rând. Deci, nu a fost iniţiativa statului.

Şi băncile totdeauna sunt foarte precaute cu tot ce ţine de tehnologie şi securitate. Am preluat experienţele cele mai bune care funcţionează. Şi, în implementarea acestei tehnologii, sunt câteva nivele de securitate. Nivele, care asigură securitatea tranzacţiei semnăturii dumneavoastră. Pot să vă dau un exemplu: atunci când vreţi să semnaţi cu telefonul mobil, primiţi un cod...”

Europa Liberă: ... cod de confirmare...

Stela Mocanu: „... un cod de confirmare care este valabil câteva secunde. Deci, dacă, timp de cinci secunde, nu l-aţi apelat, respectiv, nu mai are loc tranzacţia, dacă, timp de cinci secunde, scăpaţi telefonul jos. La această etapă, sunt prevăzute toate nivelele de securitate, ca să nu apară careva scurgeri de informaţie. Şi încă un detaliu vreau să vă spun: când am implementat acest proiect, am discutat şi cu colegii de la Centrul Naţional de Protecţie a Datelor cu Caracter Personal, astfel ca să ne asigurăm că avem respectate şi prevederile Legii privind accesul la informaţia cu caracter personal.”

Europa Liberă: Deci, estonii, întâi de toate, au infirmat reputaţia lor din bancuri că ar avea o gândire inertă. Acuma să vă întreb cât de revoluţionarizat deja este mediul din R. Moldova, dacă aveţi o masă critică de utilizatori care produc schimbarea mentală? Pentru că e vorba de aceasta, oamenii cu carduri bancare, care scot banii şi plătesc cash pentru o factură mai sunt un fenomen frecvent. Dacă aveţi deja senzaţia, în 2013, că v-a reuşit, că aţi deschis ecluzele?

Stela Mocanu: „Când am demarat implementarea acestor servicii electronice, problema, cu care ne-am confruntat a fost lipsa acestei semnături digitale, foarte simplu de utilizat şi ieftină, pentru că avem semnătură digitală, încă de prin 2006, dar costa destul de scump, în cazul în care nu avem servicii publice, care pot fi accesate cu această semnătură digitală.

Şi al doilea ingredient, care ne lipsea, erau plăţile online. Ce folos că pot să solicit un serviciu, că oricum trebuie se merg la ghişeul băncii să achit pentru acest serviciu? În acest an, noi am eliminat toate barierele tehnologice care erau utilizate de mulţi colegi din sectorul public ca să nu implementeze e-guvernarea. Doi: am reuşit să lansăm câteva servicii care sunt foarte solicitate de cetăţeni.

La trei luni de la lansarea serviciului de plăţi online, avem o solicitare de peste 20 de mii de tranzacţii online, deci, achitări online, prin MPay pentru cinci servicii. Din aceste cinci servicii, e vorba de cazier şi de apostilă, deci, sunt practic 50 la 50. Iată aceştia sunt acei campioni...”

Europa Liberă: ... iată dovada...

Stela Mocanu: „...care vor crea masa critică. Deci, noi am făcut investiţia ca această masă critică să apară. Până la Anul Nou vom lansa amenzile rutiere integrate cu MPay. Deci, cei care vor avea de achitat amenzi rutiere, o vor putea face online, iarăşi, fără a se deplasa. Inclusiv vom veni şi cu aplicaţii ca să poţi achita amenzile prin telefonul mobil. Iarăşi, încă şi mai simplu.

Cred că am creat toate precondiţiile ca acea masă critică să apară în 2014, cu alte servicii, care vor apărea, cum este factura fiscală electronică, vom integra mai multe servicii de la fisc, cu posibilitatea de a le achita online, diferite tipuri, plăţi de impozite, atât pentru persoanele fizice, cât şi juridice. Şi sperăm foarte mult că, până la 31 martie, mai mulţi cetăţeni vor depune declaraţia de venit iarăşi online, cu aplicarea semnăturii digitale mobile şi inclusiv să achite online, dacă vor avea nevoie să întoarcă ceva statului. Deci, toate ingredientele sunt. Venim cu mai multe servicii electronice şi cred că, pentru 2014, vom avea acea masă critică care să facă această orientare spre e-guvernare ireversibilă.”

Europa Liberă: Două întrebări mai am, dificil, dar de aceea suntem la un bilanţ. Dacă sunteţi conştientă de responsabilitatea dumneavoastră pentru dependenţa pe care o creaţi, dependenţa de tehnologie? Or, la un moment dat, când, Doamne fereşte, se închide lumina, dispare reţeaua, omul rămâne neajutorat. Ce ne facem cu această situaţie?

Stela Mocanu: „Cred că noi deja suntem dependenţi de tehnologie. Şi ceea ce încercăm noi să facem este ca să utilizăm avantajele acestei dependenţe de tehnologie, pentru a rezolva nişte probleme, pe care le avem în sectorul public, probleme de ineficienţă, performanţă scăzută, corupţie, lipsă de transparenţă. Pentru că cetăţenii Republicii Moldova, într-o măsură mai mare sau mai mică, deja sunt dependenţi de Internet. Fie că utilizează Internetul doar să comunice cu rudele din afara ţării sau că se informează despre ce se întâmplă în ţară, sau că, mai recent, accesează servicii publice prin Internet.

Deci, noi nu avem luxul de a alege să nu folosim tehnologiile în activitatea guvernului. Cred că, din contra, un guvern, care se înscrie mai târziu în această cursă de modernizare tehnologică, riscă să devină el singur învechit, irelevant propriilor cetăţeni şi riscă să ţină ţara într-o subdezvoltare cronică. Pentru că tehnologiile astăzi oferă ţărilor, care încă au probleme la capitolul dezvoltare, oportunităţi pe care multe din ţările deja avansate nu le-au avut, cu ceva ani în urmă.

Cetăţenii noştri pot învăţa şi pot utiliza inovaţii create în alte părţi. Noi utilizăm avantajele poştei electronice Google sau Yahoo, indiferent că au fost create în Moldova sau în altă parte. Noi putem învăţa matematica, accesând portalului Academiei Khan sau noi putem să ne înscriem la cursuri online oferite de Universitatea Pennsylvania sau Stanford, sau Harward.”

Europa Liberă: Sau să ne uităm în sălile Muzeului de la Paris, stând acasă la computer.

Stela Mocanu: „Exact.”

Europa Liberă: În sensul acesta, îmi amintesc şi avantajul, sigur că, ni-l oferă tehnologiile şi dezvoltarea, îmi amintesc, în sensul acesta, de o poză extraordinară care a circulat pe Internet, un copil din Africa care şi-a făcut un telefon mobil din lut, cu o crenguţă în loc de antenă, era nemaipomenit. Acuma, slavă Domnului, telefoanele sunt accesibile, pe cont propriu, lumea rezolvă partea dotării şi, sigur că, este în sarcina dumneavoastră să i le facilitaţi accesele.
Şi a doua întrebare: dumneavoastră sunteţi cei care disponibilizaţi o resursă enormă de timp, în loc ca oamenii să stea în coadă la ghişeu, rezolvă, timp de un minut-două, după aceea, sunt liberi. Ce credeţi că ar putea să facă oamenii, în timpul acesta, dacă ar fi să decideţi dumneavoastră, ca om care aţi disponibilizat timpul acesta? Ce credeţi că ar putea face oamenii cu timpul acesta?


Stela Mocanu: „Ştiţi, mi-am adus aminte de ceea ce a spus preşedintele Israelului, Shimon Peres, fiind întrebat dacă nu crede că accentul prea mare pe tehnologie va lăsa mulţi cetăţeni ai ţării lui fără job, la care el a spus: „Eu prefer cetăţenii mei să înveţe, să citească, să fie educaţi, să lase maşinile să lucreze”. Şi eu aş avea un astfel de răspuns pentru dumneavoastră, dacă îl pot parafraza. Deci, eu aş vrea ca noi să citim mai mult, să învăţăm mai mult, să cunoaştem mai multe. Pentru că, în jurul nostru, se întâmplă lucruri extraordinare pe care noi, fiind aici, în centrul Europei, nu le observăm. Şi să putem ieşi din această subdezvoltare în care suntem, să lăsăm lucrurile mărunte, care consumă timp şi nu ne pun creierul în mişcare, să fie făcute de calculatoare.”

Europa Liberă: Să folosim creierul la justa valoare.

Stela Mocanu: „Exact.”
XS
SM
MD
LG