Linkuri accesibilitate

Ion Iovcev: „Se încalcă cele mai elementare drepturi ale omului: dreptul la alegerea școlii de către părinți, dreptul elevului de a vorbi în limba lui maternă”


Valentina Ursu de vorbă cu directorul liceului Lucian Blaga din Tiraspol.


Ion Iovcev: „Cei din Tiraspol tactica o schimbă, însă strategia a rămas aceeași: le încurcă tot ce este a neamului nostru, limba, istoria, obiceiurile – totul le încurcă. Dar acum, cred că, principalul este parafarea Acordului de Asociere la Uniunea Europeană. De aceea, ei vor face tot posibilul ca anul 2014 să fie un an foarte greu pentru Republica Moldova, ca să ne facă foarte mult rău.”

Europa Liberă: De ce în vizorul lor nimeresc, cu orice ocazie, școlile cu predare în grafia latină?

Ion Iovcev:
„Noi le suntem acolo os în gât și, totodată, părerea mea este că noi și le încurcăm, și le trebuim. Noi le încurcăm, fiindcă nu suferă tot ce e românesc, dar le trebuim ca, la momentul oportun, să poată să arate Republicii Moldova: vedeți că noi putem să influențăm asupra voastră… Și să strige în gura mare: „Iată, este așa republică, „moldovenească-nistreană”. Dar ce este „republica moldovenească-nistreană”? 5 raioane cu 2 orașe?!”

Europa Liberă: Ion Iovcev pe banca acuzaților, în instanța de judecată din stânga Nistrului?

Ion Iovcev:
„Da, Ion Iovcev pe banca acuzaților, în stânga Nistrului.”

Europa Liberă: De ce inculpat?

Ion Iovcev:
„Inculpat pentru că ei socot că noi trăim într-o țară care se numește „republica moldovenească-nistreană” și noi trebuie să ne supunem legilor din Transnistria, fără să țină cont că ei sunt acei care cea mai mare crimă au făcut: au uzurpat puterea de stat și au luat o parte din teritoriul Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Instituțiile de învățământ din stânga Nistrului, cu predare în grafia latină, subordonate Ministerului Educației, achită impozite, plătesc pentru arenda edificiilor?

Ion Iovcev: „Ministerul Educației nu poate să plătească impozite. Noi plătim impozite din venit, plătim Republicii Moldova impozite. Dar Ministerul Educației, guvernul Republicii Moldova plătește celor din Tiraspol și din acelelalte centre administrative le plătește pentru servicii comunale și pentru arenda clădirii.”

Europa Liberă: Cât achitați?

Ion Iovcev:
„Noi pentru 920 m.p., în fiecare an, plătim 22.000 de dolari. Pe parcursul atâtor ani, cât noi am plătit, înseamnă că a fost răscumpărată această clădire de mai multe ori, cu atât mai mult, ne-am adresat cu solicitarea să ni se permită să reconstruim această clădire. Fiindcă Ministerul Educației, guvernul Republicii Moldova merge la așa ceva. Autoritățile de la Tiraspol categoric sunt împotrivă. Cum a spus Șevciuk acuma: „Construiți-vă și aveți clădirea voastră”. Da, bine, Ministerul Educației, nu o dată, a cerut să cumpere această clădire. Eu nu înțeleg cui îi încurcă așa de tare Liceul „Lucian Blaga”. Avem câți elevi de ai noștri care au învățat și care mai sunt în Sheriff, care sunt campioni, duc faima Tiraspolului nu numai în Europa, dar peste tot. Și iar îi încurcăm.”

Europa Liberă: Ziceam că aveți dosar. De ce aveți acest dosar?

Ion Iovcev:
„E clar că dosarele sunt la securitate, din prima zi de când activăm. A apărut acel dosar, eu nu l-am văzut, dar…”

Europa Liberă: E unul cusut cu ață albă?

Ion Iovcev:
„Clar că e cusut cu ață albă, fiindcă nu am încălcat nicio lege. Eu activez în Tiraspol, un oraș care este în componența Republicii Moldova. Sunt directorul unui liceu al Ministerului Educației din Republica Moldova. Îndeplinesc niște politici educaționale ale statului Republica Moldova. Învăț după curricula Ministerului Educației al RM. Liceul are acreditare. Instituția noastră este recunoscută nu numai în Republica Moldova, este recunoscută în comunitatea europeană. Diploma noastră este recunoscută în multe țări.”

Valentina Ursu
Valentina Ursu
Europa Liberă: Spuneți cu mâna pe inimă că vi se încalcă drepturile? Sunteți cumva discriminați?

Ion Iovcev:
„Se încalcă cele mai elementare drepturi ale omului: dreptul la alegerea școlii de către părinți, dreptul elevului de a vorbi în limba lui maternă, dreptul de a învăța în limba ta.”

Europa Liberă: Care va fi finalitatea acestui caz? Epopeea dosarului „Iovcev” cu ce se va termina?

Ion Iovcev:
„Nu știu cu ce se va termina, dar sper și am încredere că aceste 8 instituții de învățământ, și în 2014 ,vor activa, și la 1 septembrie 2014, și în 2015, și mulți, mulți ani încă să fie aceste licee. Și mare încredere am că și celelalte școli cu predare în limba moldovenească, cum se spune în stânga Nistrului, în caractere chirilice, în caractere rusești, vor trece la grafia latină. Că noi mult vorbim despre aceste 8 școli, dar am uitat că băștinașii din stânga Nistrului sunt supuși unui genocid… E jale ce se întâmplă în satele moldovenești din stânga Nistrului, în ce limbă vorbesc copiii. Învățătorii din școlile moldovenești au rămas la nivelul școlii sovietice.”

Europa Liberă: Acreditarea ați trecut-o?

Ion Iovcev:
„Acreditarea am trecut-o. Noi suntem legitimi. Și acreditarea ne dă dreptul la activitate.”

Europa Liberă: Nu ar fi mai bine să mergeți personal la domnul Șevciuk pentru că oricum el conduce cu administrația tiraspoleană și poate pe cale amiabilă să rezolvați problemele care apar, de la caz la caz, sau, cum ziceți dumneavoastră, din zece în zece ani, artificial?

Ion Iovcev: „La domnul Șevciuk ca să ajungi, în primul rând, trebuie să recunoști președintele acestei republici. În al doilea rând, eu sunt un director care mă supun Ministerului Educației al RM.”

Europa Liberă: Vă supuneți Ministerului Educației de la Chișinău, dar administrația locală ține și ea în vizor educația de acolo.

Ion Iovcev:
„Sunt niște lucruri foarte banale. Și e greu de lămurit aici. Și lumea noastră își în dreapta Nistrului nu va înțelege cum e să lucrezi acolo. Numai un om, care trece prin școala românească din stânga Nistrului, știe greul prin care treci zi de zi și riscurile, și primejdiile care sunt la tot pasul. E vorba și de curriculă, e vorba de educație, e vorba de limba frumoasă pe care o vorbesc elevii noștri, e vorba de tricolor, e vorba de imn, de atributica Republicii Moldova. Vina cea mai mare este , cum a spus domnul Șevciuk: „Cum acolo este tricolorul?”. Cine a permite în Chișinău să fie 6-7 școli transnistrene cu bicolorul lor?! Eu am rămas mirat! Ce am încălcat noi? Republica Moldova este recunoscută în hotarele ei!”

Europa Liberă: Există un grup de lucru în domeniul educației, grup care are drept scop să detensioneze situația, să rezolve problemele care apar fie artificial, fie firești. E capabil acest grup, compus din experți de pe ambele maluri ale Nistrului să soluționeze problema? Sau problema aceasta se rezolvă strict la nivel înalt?

Ion Iovcev:
„Sunt experți din partea Chișinăului, de la Ministerul Educației și experții din zona transnistreană. Dar eu socot, dacă mă întrebați pe mine, ca un director, ca cetățean al Republicii Moldova, la masa tratativelor, când e vorba despre școlile cu predare în limba română, nu se face un târg, nu se face un compromis în privința grafiei, în privința limbii, în privința curriculei. Nu facem nicio cedare, sunt școlile noastre! Trebuie să ne apere Ministerul Educației, guvernul Republicii Moldova. Dacă e vorba despre încăpere, dacă e vorba despre chirie, dacă e vorba despre servicii comunale, aici Republica Moldova poate să meargă la compromis, mă rog, s-a mai majorat puțin chiria – a plătit.”

Europa Liberă: Dar administrația tiraspoleană cere impozit și din salariul pe care îl ridicați de la Chișinău?

Ion Iovcev: „Da, întocmai. Vina cea mare a mea și a colegilor mei este că noi nu plătim impozit în haznaua administrației locale. Deci, cum spune Șevciuk, noi mergem pe trotuarele lor, noi trebuie să plătim pentru că mergem pe trotuare. Aici nu e vorba numai despre impozite, ei vor să coordoneze cu toate finanțele care vin din partea Republicii Moldova, să treacă pe la dânșii și să ne plătească, până la urmă, ceea ce vor vrea. Să ne plătească ei în ruble transnistrene.”

Europa Liberă: Această atmosferă demoralizează copiii, părinții, profesorii?

Ion Iovcev:
„Da, aceasta foarte mult influențează asupra copiilor, dar, mai ales, asupra profesorilor. Profesorii, profesoarele sunt căsătorite, soțul lucrează într-o organizație. Sunt probleme…”

Europa Liberă: Colegii dumneavoastră spuneau că nu exclud că ar putea să mai fie depus un dosar la CEDO. Deși există unul, Liceul „Lucian Blaga” nu cade sub incidența deciziei acelui dosar.

Ion Iovcev:
„Atunci atât de mult am fost chinuiți, în 2004, și documentele au fost pregătite, însă nu au ajuns la CEDO, nu din cauza noastră… Cred că, dacă ar fi fost dosarul nostru, acolo Rusia încă mai tare înroșea, ceea ce s-a întâmplat cu noi și cu școala-internat din Bender.”

Europa Liberă: Acum dați mâinile în jos?

Ion Iovcev:
„Nu. Noi trebuie să ne apărăm drepturile noastre. Nu dăm mâinile în jos. Noi vom lupta pentru drepturile noastre. Va fi reînnoit acel dosar care a fost în 2004. Și, încă o dată, vom atrage atenția că Rusia este vinovată de problema școlilor din stânga Nistrului. Se poate și pe altă cale să rezolve problemele pe care le are Rusia aici, în zonă, chiar dacă vrea să își apere interesele. Numai că nu îi stă bine și frumos să lupte împotriva copiilor, să fie folosiți copiii în lucrul acesta murdar politic. Și, cum spuneam: nu mor caii, când vor câinii.”
XS
SM
MD
LG