Linkuri accesibilitate

Valeriu Lazăr: „Ne așteaptă o perioadă foarte interesantă. Dacă vom fi perseverenți, vom ajunge să trăim altfel”


Valeriu Lazăr
Valeriu Lazăr

Despre provocările economice ale noului an, în dialog cu vicepremierul şi ministrul economiei.


Moldova ar putea înregistra, în acest an, o creştere economică de 9 la sută. Prognoza este făcută de ministrul Economiei, Valeriu Lazăr. El sugerează că această creştere ar putea veni din agricultură, dar şi din contul investiţiilor în infrastructură.

Europa Liberă: Domnule Lazăr, ați declarat Europei Libere că economia Moldovei, în acest an, va păstra tendința de creștere, stabilită anul trecut. Totuși, principala provocare pentru executiv va fi menținerea ritmurilor de creștere a produsului intern brut. Economiștii susțin că cea mai reală prognoză pentru acest an este o creștere de patru la sută, adică jumătate, față de anul de care ne-am despărțit. Dar, pentru că am intrat în anul electoral, să vă întreb cum se va răsfrânge lupta politică asupra economiei?

Valeriu Lazăr: „Sper să se răsfrângă în sens pozitiv, deși, de regulă, investitorii mari nu se grăbesc să facă investiții, în asemenea situații, așteaptă să vadă o anumită dezlegare. Sunt niște realități obiective. Noi vom avea grijă să continuăm cu îmbunătățirea mediului de afaceri, vom avea grijă să structurăm în continuare proiecte de investiții, astfel încât neajunsurile unui an electoral, din punct de vedere economic, să fie compensate cu alte tipuri de stimulente care totuși ne-ar asigura dinamica anului acesta.

Va fi foarte greu, fiindcă pe o bază de comparație de plus opt procente, nu va fi ușor. Dar eu rămân optimist fiindcă noi avem continuitate cu foarte multe din proiecte, vor intra în șantier proiecte suplimentare pe partea de infrastructură, ceea ce va însemna că industrii întregi vor avea cifre de afaceri, vor avea de valorificat aceste resurse. S-au finalizat tenderele pentru încă 3-4 porțiuni de drum care înseamnă, cel puțin, 100 mln de euro. 100 mln de euro înmulțiții la cinci înseamnă o cifră de afaceri de 500 mln de euro pentru companiile de construcție, companiile de transport.

Avem o capitalizare în creștere la toate programele de suport: fondul rutier, fondul de eficiență energetică are 300 de mln, fondul de dezvoltare regională este în creștere, de aceea, cel puțin, încă vreo trei mlrd de lei, în afară de proiectele mari, pe drumuri, între două și ceva-trei miliarde lei sunt programele de investiții publice care se regăsesc în Legea bugetului. Am avut grijă să ne creăm premisele ca aceste toate programe de suport să fie cu capitalizare în creștere și să alocăm acești bani, prin investiții. PARE 1+1 – 32 de mln, banii sunt, sunt bugetați. Și eu sunt sigur că noi vom reuși să avem un an economic foarte bun.”

Europa Liberă: Le dați dreptate celor care trec la capitolul pomeni electorale majorările de pensii și salarii?

Valeriu Lazăr: „Atâta timp cât noi nu vom ajunge să avem pensiile din Republica Moldova măcar la nivelul celor din România sau din Federația Rusă, este cinic să le numești pomeni. Fiindcă noi nu majorăm pensiile peste un anumit nivel foarte bun. Pensiile sunt mici și obligațiunea statului este să le majoreze atâta timp, cât aceste pensii vor acoperi, cel puțin, minimumul necesar pentru acești oameni. De aceea, chiar este un cinism total să zici că acestea sunt pomeni electorale. Noi abia compensăm, de fapt, recuperăm niște întârzieri în majorarea acestor pensii. Pierdem medicii din țară, continuă să plece pedagogii și atunci acestea nu sunt cheltuieli, acestea sunt investiții. Sunt investiții în oameni, sunt investiții în cei care ne educă copiii, ne lecuiesc bătrânii – sunt investiții sociale. Dar ele sunt investiții. Pomeni vor fi atunci când: gata, pensionarii huzuresc și, uite, le mai dăm și noi pomeni. Care pomeni? Noi încă avem ani la rând să le întoarcem oamenilor niște datorii pe care le avem.”

Europa Liberă: Dar ați semănat zâzanie și în rândul agricultorilor cu acest TVA, de la 8 la 20%, de la 20 iarăși reveniți la 8% impozitul în agricultură. Ce se întâmplă? Și dacă ați făcut un pas și ați considerat că l-ați făcut cu dreptul, de ce ați dat înapoi?

Valeriu Lazăr: „De fapt, agricultorii așa cum au plătit în realitate 8%, vor plăti în continuare 8%. Din punct de vedere al presiunii fiscale, pentru agricultori va fi tot 8%. Trebuie să dăm un sistem agricultorilor cât mai simplificat ca să scoată povara de pe ei și (de ce nu?) să scoată și o anumită componentă corupțională care mai există. Acesta este obiectivul acum.”

Europa Liberă: Într-un an electoral, un acord cu FMI trebuie să existe? Va fi negociat?

Valeriu Lazăr: „Un acord cu FMI trebuie să îl avem, indiferent de faptul dacă avem an electoral sau nu. În partea a doua a lunii ianuarie noi așteptăm misiunea FMI-ului pentru negocieri. Noi, cel puțin, ne propunem.”

Europa Liberă: Dar venirea misiunii nu înseamnă neapărat un acord.

Valeriu Lazăr: „Nu înseamnă neapărat un acord, dar ne propunem să avem acest program. Nu e bătut în cuie ce formă va lua acest acord, dar…”

Europa Liberă: Un program standby?

Valeriu Lazăr: „Cred că în zona standby va fi, dar și standby-urile sunt diferite. Așteptăm misiunea ca să negociem un program.”

Europa Liberă: Care program v-ați dori?

Valeriu Lazăr: „Un program asupra căruia încă nu am convenit. Un program standby nu presupune în mod obligatoriu finanțare, adică undeva acolo stau niște bani rezervați și se accesează doar în caz de necesitate, un program care înseamnă că Fondul Monetar Internațional va fi alături de noi și noi împreună vom avea grijă să respectăm anumiți parametri de stabilitate macrofinanciară. Deficitul bugetar care deja se regăsește în Legea bugetului, de fapt, se înscrie în cadrul înțelegerilor pe care le-am avut cu FMI-ul. De aceea noi ne comportăm ca și când am avea deja un program cu FMI-ul. Eu sper că noi vom reuși să avem un program cu ei.”

Europa Liberă: Spuneam că multe dintre perspectivele economice ar putea să fie periclitate de această perioadă pre-electorală. Mesajul dumneavoastră e unul optimist?

Valeriu Lazăr: „Ne așteaptă o perioadă foarte interesantă. Ne așteaptă câțiva ani de zile, când, dacă vom fi perseverenți, consecvenți în ceea ce facem, vom ajunge, ca și finalitate, să trăim altfel. Așa cum au ajuns foarte multe țări care, la perioada respectivă, aveau aceleași temeri firești: ce va fi, cum va fi, ce „mâncare de pește” este această integrare europeană... De aici te „bombardează” euro-scepticii, de dincolo, te „bombardează” hiper, mega, super optimiștii europeni. Și lumea noastră este zăpăcită. Zic, măcar de data aceasta, să avem răbdarea și cutezanța să ajungem acolo unde ne-am pornit. Fiindcă noi începeam ceva și nu am avut răbdare să ducem până la capăt anumite lucruri.

Chiar se merită efortul pe care l-am avut până acum, că deja populația a plătit costul anumitor reforme. Și de aceea îndemnul meu este să avem această răbdare. Împreună, în comun, cu multă cutezanță și cu mult optimism să ajungem acolo unde ne-am propus: să nu mai plece oamenii din țară, să avem tendința inversă, să revină tații, să revină mamele, să revină toți cei care au plecat. Fiindcă noi suntem o țară mult prea mică și nu ne putem permite luxul să ne împrăștiem prin lume. Noi trebuie să conservăm și să utilizăm acasă toată energia aceasta pe care o avem. Aceasta îmi doresc.

Și că e an electoral, că nu e an electoral, eu cred că noi trebuie să începem a gândi politic, să lăsăm la o parte emoțiile, că nu ajută la nimic, să ne învățăm de la țările care au trecut foarte bine prin această etapă și au știut ce vor. Clasa politică a știut să unească societatea în jurul acestei idei și nu, Doamne ferește, să o dezbine. Eu chiar îmi doresc foarte mult ca ideea de zădărnicire a integrării europene să nu le reușească celor care încearcă să dezbine societatea, să o polarizeze, să își ușureze soarta la viitoarele alegeri, fiindcă aceasta face rău societății. Eu vreau ca în jurul ideii de integrare europeană să se unească societatea, ca forțele sănătoase să reușească să le dea peste mână forțelor radicale care încearcă să divizeze societatea.

Este un an crucial pentru viitorul Republicii Moldova, iar pentru aceasta toți avem nevoie de sănătate și, în primul rând, de credință. Avem nevoie să credem că e posibil, avem nevoie să credem în forțele noastre și să avem răbdarea necesară să mergem pe calea pe care ne-am pornit.”
XS
SM
MD
LG