Linkuri accesibilitate

Astăzi în Moldova și în lume


Agenda principalelor evenimente anunțate ale zilei.



Republica Moldova preia astăzi președinția rotativă a grupării de state post-sovietice GUAM, înființată în anii 1990 cu sprijinul puternic al Statelor Unite în scopul contracarării dominației rusești în spațiul post-sovietic.

Ucraina preia tot astăzi președinția rotativă a Comunității Statelor Independente, tocmai pe fondul protestelor continue de la Kiev împotriva ancorării țării în sfera de influență a Moscovei.

Ale preluări de președinții temporare: Grecia trece la șefia UE pentru jumătate de an, după Lituania.

Elveția va fi tot anul președinta OSCE, într-o formulă de colaborare cu Serbia.

Alte evenimente internaționale: de astăzi face parte din zona euro și Letonia, a doua țară baltică după Estonia. Vecina lor ceva mai mare, Lituania, plănuiește să adere la zona euro în 2015.

Tot de astăzi românii și bulgarii au dreptul de muncă în toate țările UE, organizație la care ambele țări din Balcani au aderat în urmă cu exact șapte ani.

Secretarul de stat american John Kerry face astăzi și mâine o nouă vizită în Orientul Mijlociu, în încercarea de a-i convinge pe israelieni și palestinieni să se pună de acord asupra unei înțelegeri de pace preliminare până în luna aprilie.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

Previous Next

XS
SM
MD
LG