Linkuri accesibilitate

Recomandările Europei Libere pentru aparițiile muzicale ale lui 2013 (II)


Folk, electronica, digital-pop, soul-electro, bass, world și jazz


Bună seara, la microfon Lucian Ștefănescu, bine v-am găsit la recomandările muzicale ale Europei Libere pentru 2013, în domeniile electronica, folk, digital-pop, soul-electro, bass, world, și jazz.

Începem a doua ediție cu bass music și la Barcelona, unde trăiește și face muzică Alien Pimp, numele de scenă al lui Silviu Costinescu. El a lansat anul acesta mai multe albume, dintre care noi îl recomandăm aici pe cel numit „Escape From Planet Tardia”, de pe care ascultăm piesa „Autocontroller”.

„Pathfinder” acum, de pe albumul „Reconfigured”, cu Bird of Pray, numele de scenă al lui Torin Goodnight, producător de muzică bass și psihedelică din San Francisco.

Rămânem în sfera muzicii electronice, dar poposim la Arad, în România, unde Mihai Sălăjan, artist multimedia care activează sub numele de Selfmademusic, a lansat anul acesta albumul „Body”, de pe care ascultăm piesa „Carpet Burns”.

La microfon Lucian Ștefănescu, vă reamintesc că ascultați recomandările Europei Libere pentru aparițiile muzicale ale lui 2013 în domeniile electronica, folk, digital-pop, soul-electro, bass, world, și jazz, un monstru sacru al rock-ului în continuare, David Bowie, cu piesa „Love Is Lost”, de pe cel mai nou album al său, „The Next Day”.

Un exemplu de muzică soul îmbrăcată în sunete moderne ne oferă Diggs Duke cu „Harsh Words With The Oracle, de pe albumul „Offering For The Anxious”



De la soul la jazz, ceea ce cântă saxofonistul american de origine indiană Rudresh Mahanthappa este ilustrarea unui aparent paradox: deși în epoca modernă este expresia totală a libertății de exprimare în muzică, jazzul e de fapt o formă muzicală fixă, care se trage din formule tradiționale aparent închistate, și de aceea puțin îmbietoare la improviație.

O observație contrazisă total de piesa „Abhogi”, de pe albumul „Gamak”, lansat de Mahanthappa în 2013.

Încheiem programul cu piesa „Harem Sürpriz”, cu Silent Strike și trupa Makunouchi Bento, de pe antologia „The Guardians Of Rare Pieces” lansată de Makunouchi Bento anul acesta.

La mulți ani!

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Previous Next

XS
SM
MD
LG