Linkuri accesibilitate

Prima conferință de presă după eliberare a membrelor grupului Pussy Riot


Proiectul pe care vor să-l lanseze activistele din Pussy Riot se numește „Zona Legii” și urmărește îmbunătățirea condițiilor din închisorile rusești.



Cele două membre ale trupei punk rusești Pussy Riot, eliberate recent din închisoare, au ținut prima lor conferință de presă la sediul din Moscova al televiziunii independente rusești „Dojd TV”. Câteva din principalele lor declarații, într-o sinteză alcătuită de Mircea Țicudean.

Nadejda Tolokonikova a spus că eliberarându-le din închisoare înainte de termen, pe ea și pe Maria Aliohina, Kremlinul nu a vrut decât să-și curețe puțin imaginea înaintea Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Soci, care încep peste ceva mai mult de o lună și pe care Tolokonikova le-a numit „proiectul de suflet” al președintelui Vladimir Putin.

În privința lui Putin însuși, Tolokonikova a spus că sentimentele trupei Pussy Riot nu s-au schimbat, că ea și colegele ei ar repeta protestul care a dus la încarcerarea lor și că doresc în continuare ca Putin să plece de la putere. Tolokonikova l-a decris pe președintele rus ca pe o persoană „închisă, netransparentă” și ca pe un „cekist”, adică un lucrător al serviciilor secrete sovietice.


Cele două membre Pussy Riot, întemnițate după protestul din martie 2012 din principala catedrală ortodoxă a Moscovei, au mai spus că Biserica Ortodoxă a jucat un anume rol în condamnarea lor la închisoare.

Tolokonikova și Aliohina și-au exprimat simpatia pentru Mihail Hodorkovski, fostul magnat petrolier eliberat recent din închisoare după zece ani, și au spus că ar vrea să-l vadă președintele țării și să coopereze cu el în domeniul drepturilor omului.

Nadejda Tolokonikova a spus că Hodorkovski este un om puternic, care a îndurat închisoarea mai multe decât fetele din Pussy Riot și care este gata probabil să ajute la îmbunătățirea condițiilor din închisoare.

Tolokonikova a ținut să precizeze că ea și colegele ei nu doresc vreun ajutor financiar pentru activitățile lor de la Hodorkovski, pentru că – cu cuvintele Nadejdei – asta „nu ar fi frumos”.

Tolokonikova și Aliohina, care au ieșit din închisori diferite luni, au vorbit cu admirație despre Hodorkovski încă în primele declarații făcute în libertate, iar acesta, din Germania, le-a felicitat pentru că au lăsat în urmă „tortura nedemnă de o țară europeană în secolul XXI”.

Potrivit relatării Interfax, proiectul pe care vor să-l lanseze activistele din Pussy Riot se numește „Zona Legii” și urmărește îmbunătățirea condițiilor din închisorile rusești. Aliohina a spus la conferința de presă că acolo sunt oameni „în pragul morții”. Tolokonikova a recunoscut că deocamdată nu au finanțare pentru proiect, dar a adăugat că oricine dorește poate face donații.

Oamenii președintelui Putin au pus la îndoială intențiile membrelor Pussy Riot îndată după ieșirea lor din închisoare. Marți un membru de vază al partidului guvernamental Rusia Unită, deputatul Mihail Starșinov, a spus că activistele din Pussy Riot nu au „moralitatea” necesară să apere drepturile omului și că de fapt nici nu sunt interesate de așa ceva, dorind doar să-și facă reclamă.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG