Linkuri accesibilitate

Suveranul pontif s-a rugat ca toți refugiații din lume să primească speranță, consolare și ajutor.În primul său mesaj său de Crăciun Urbi et Orbi (către oraș și către lume) ca șef al bisercii catolice, Papa Francisc a cerut ajutor umanitar în Siria și armonie socială în Sudanul de Sud.

El a cerut de asemenea ajutorul divin pentru pace și salvarea copiilor soldați, cărora „li s-a furat copilăria” în conflictul din Republica Central Africană, care a fost de mult timp uitat și trecut cu vederea.

Francisc a rostit mesajul său din balconul central al Bazilicii Sfântul Petru de la Vatican, în fața a aproximativ 70.000 de turiști, pelerini și locuitori ai Romei.

Suveranul pontif a mai spus că se alătură acelora care speră într-o lume mai bună.

Referindu-se la alte zone atinse de conflicte, șeful bisericii catolice a scos în evidență Siria, care petrece ale treilea Crăciun în război civil, Sudanul de Sud, Republica Central Africană, Nigeria și Irak.

„Prea multe vieți au fost distruse recent de conflictul din Siria, alimentînd ura și răzbunare” , a spus Francisc.

Se estimează că peste 120.000 de oameni au fost uciși în conflictul din Siria de la începerea lui în 2011, iar violențele din această țară au afectat negativ întreaga regiune a Orientului Mijlociu.

În Sudanul de Sud, se crede că mii de persoane au fost ucise în violențele interetnice dintre triburile Nue și Dinka. Sudanul de Sud s-a desprins de Sudan în 2011, după decenii de război.

Francisc s-a rugat de asemenea pentru ca toți refugiații din lume să primească speranță, consolare și ajutor, și i-a amintit pe cei cîteva sute de migranți care s-au înecat anul acesta încercînd să ajungă pe coasta Europei.Miercuri seară, Papa Francisc a oficiat prima sa slujbă din ajunul Crăciunului la Vatican.

Papa, în vârstă de 77 de ani, a vorbit în predică despre rolul oamenilor marginalizați de societate.

Dând exemplul păstorilor de la nașterea lui Isus, el a spus că aceștia au fost primii care au salutat nașterea Domnului „pentru că erau printre cei din urmă, printre proscriși”.

Papa, care a promis să reformeze Vaticanul, le-acerut catolicilor să-și deschidă inimile:

„Dacă inima ne este închisă, dacă suntem stăpâniți de mândrie, viclenie, egoism, întunericul va coborî asupra noastră”.

Papa Francisc este foarte popular pentru comportamentul său simplu, direct, și plin de umor.
XS
SM
MD
LG