Linkuri accesibilitate

Cazul Mihail Hodorkovski și rațiunile unui așa-zis gest umanitar





Gestul surpriză de eliberare a lui Mihail Hodorkovski a fost făcut cunoscut oficial chiar de președintele Vladimir Putin, într-un scurt comunicat transmis în cursul dimineții, în care spunea: „ghidat de principii umanitare, am decretat ca Mihail Borisovici Hodorkovski [...] să fie eliberat din închisoare înainte de sfîrșitul pedepsei sale”.

Aproape concomitent, o sursă neidentificată a agenției Interfax făcea cunoscut că în jurul orei 10.20 (ora Chișinăului), fostul
Ziariști așteptînd astăzi eliberarea lui Hodorkovski lîngă închisoarea din Karelia
Ziariști așteptînd astăzi eliberarea lui Hodorkovski lîngă închisoarea din Karelia
magnat al petrolului și al companiei Youkos, ar fi părăsit deja ultimul său loc de detenție, colonia penitenciară din Karelia.

Anunțul președintelui, nu este, desigur, așa cum comentează deja analiștii, urmarea unor sentimente reale umanitare, ci reflectă, mai curînd, o doză de îngrijorare față de izolarea crescîndă a Rusiei și față de criticile la adresa Kremlinului, urmare a evoluțiilor de politică externă rusă, în ajunul Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Soci.

Criticile acerbe, formulate mai mult sau mai puțin deschis de liderii Uniunii Europene și de Washington, în ultimele săptămîni, au vizat presiunile Rusiei la adresa statelor din Parteneriatul Estic, inclusiv Moldova, atitudinea Kremlinului față de protestele anti-guvernamentale și pro-europene din Ucraina, anunțul instalării unor rachete cu rază medie de acțiune, cu capete nucleare, în regiunea Kaliningrad, și, nu pe ultimul loc, față de politica homofobă promovată de Parlamentul rus.

Rezumînd lucrurile, analistul Europei Libere, Brian Whitmore
Brian Whitmore
Brian Whitmore
spunea astăzi: „Există o mulțime de motive pentru care Putin a luat acum această decizie. Dacă e înțeleasă împreună cu recenta amnistie a deținuților, ea poate servi pentru a abate atenția de la situația respectării drepturilor omului în Rusia, anticipînd Jocurile Olimpice de la Soci, de anul viitor.

Eliberarea lui Hodorkovski: opinii
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:02:05 0:00

O altă posibilitate este că Kremlinul încearcă să divizeze opoziția. Eliberîndu-l pe Hodorkovski și aducîndu-l în scenă servește la diluarea așa-numitului efect Navalnîi, asociat cu Andrei Navalnîi, popularul
Aleksei Navalnîi
Aleksei Navalnîi
blogger al opoziției. Iar, în final, Putin s-ar putea să se simtă suficient de puternic în acest moment, pentru a nu-l mai resimți pe Hodorkovski drept o amenințare.

Pe de altă parte, anunțul grațierii lui Hodorkovski, după zece ani de detenție, nu este decît parțial o surpriză, eliberarea sa fiind „pregătită” de declarațiile din ultimele zile ale președintelui Putin. Joi, la conferința sa de presă anuală, Vladimir Putin relata că ar fi primit o cerere de grațiere din partea lui Hodorkovski, spunînd:
Președintele rus la conferința de presă maraton de joi
Președintele rus la conferința de presă maraton de joi
„nu de mult, el a făcut apel la mine pentru a-l ierta. Și-a petrecut deja zece ani în spatele gratiilor, ceea ce este o pedeapsă serioasă. [Hodorkovski] a menționat considerații umanitare, deoarece mama sa este bolnavă. Date fiind toatea acestea, ar trebui luată o decizie corectă și voi semna foarte curînd un decret pentru iertarea lui”.

Avocați ai fostului oligarh rus a reacționat inițial spunînd că nu au cunoștiință de o asemenea cerere de grațiere. Fosta avocată a companiei Youkos, Svetlana Bahmina, care a petrecut și ea trei ani în închisoare, a spus pentru Europa Liberă că eliberarea lui
Avocata Svetlana Bahmina
Avocata Svetlana Bahmina
Hodorkovski o neliniștește: „Nu contează cum va părăsi închisoarea, atît timp cît o poate face pe cît de repede posibil. Nu este nevoie de dovedit nimănui nimic. Iar acum, ceea ce este important este că îi poate vedea pe cei pe care îi iubește. Cred că singul lucru care l-ar fi putut forța să scrie o cerere de iertare, este o problemă serioasă [de sănătate] a uneia din rudele sale. Și aceasta este cu siguranță revoltător.”

Din surse de la Moscova, tot astăzi, s-a spus că Hodorkovski a fost vizitat de oficialități la închisoare, care i-ar fi atras atenția asupra degradării sănătății mamei sale și despre posibilitatea ca un nou caz juridic să fie pregătit împotriva lui, sfătuindu-l să semneze o cerere de grațiere.

Marina Hodorkovskaia, mama oligarhului a declarat astăzi, la postul de televiziune Dojd, că nu știe mai mult decît ceilalți referitor la eliberarea fiului ei: „Nu am nici o informație. Știu tot atît cît restul lumii. Sigur, sînt foarte fericită, dar nu realizez încă ceea ce se petrece.”

Cum cazul lui Hodorkovski nu intra sub incidența legii de amnistie votată de Duma de Stat și în baza căreia se așteaptă eliberarea celor două membre aflate în închisoare ale grupului punk Pussy Riot și a permisiunii de a părăsi Rusia pentru cei 30 de militanți ai grupului de ecologiști Greenpeace Arctic, clemența bruscă manifestată de Vladimir Putin este considerată de analiști drept o tentativă de a redecora imaginea Rusiei pe fundalul aproprierii Jocurilor Olimpice de la Soci. Foarte probabil decizia anunțată de președinții Germaniei și Franței de a nu participa la deschiderea Olimpiadei, ca și semnalul primit de la Washington, de unde va pleca doar o delegație de rang secundar, cu misiunea de a exprima „diversitatea” din Statele Unite, au jucat un rol în decizia anunțată astăzi.

Hodorkovski a spus în mai multe rînduri că dacă și atunci cînd va fi eliberat, dorința sa este să-și petreacă timpul cu familia, dar nu este exclus ca, deși considerat de Kremlin un personaj ce nu mai amenință destinul prezidențial al lui Vladimir Putin, el să fie văzut de opoziție ca un eventual lider capabil să joace un rol unificator între cei ce i se opun președintelui rus.

În mod firesc, evenimentele de la Moscova au dat naștere la reacții
Premierul Valdis Dombrovskis
Premierul Valdis Dombrovskis
internaționale prompte. Valdis Dombrovskis, premierul în exercițiu al Letoniei a comentat la încheierea summitului Uniunii Europene de la Bruxelles spunînd: „Sincer, nu am avut răgazul să examinez rațiunea și argumentele aflate în spatele deciziei. Vestea cea bună e că Hodorkovski este din nou liber. Pe de altă parte, e poate pune sub semnul întrebării procesul și sentința pe care a primit-o. Acum [președintele] Putin îl iartă, chiar dacă rămîne întrebarea despre sensul primului și celui de-al doilea proces.”

Vorbind tot la Bruxelles, primul ministru al Suediei, Frederik
Primul minsitru al Suediei, Fredrik Reinfeldt
Primul minsitru al Suediei, Fredrik Reinfeldt
Reinfeldt spunea: „Cred că există uneori la ruși o dorință de a apare mai puțin autoritari, din simplul motiv că există un echilibru ce trebuie realizat între proiectarea expresiilor autoritare, voința de a controla vecinătatea apropiată și, în același timp de a se prezenta ca un stat constituțional, cu care este posibil să faci afaceri.”

Între timp, o oficialitate germană, citată de agențiile de presă, a confirmat că Mihail Hodorkovski a plecat în Germania și că fostul ministru de externe german, Hans-Dietrich Genscher este cel care a aranjat această călătorie, deoarece mama oligarhului ar urma acolo un tratament medical, așa cum afirmase la orele prînzului Serviciul penitenciar rus. Știrea sosirii lui Hodorkovski în Germania a fost confirmată în cursul după-amiezii.
XS
SM
MD
LG